Jó-e, ha mellékállású a futballkapitány?

Publikálás dátuma
2015.06.18. 07:54
A „csodatevő” Dárdai Pál bírja a kettős terhelést FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Hetek óta csatázik Dárdai Pálért a német Hertha és a magyar futballszövetség, egyelőre megjósolhatatlan, mi lesz a „meccs” vége. Emlékezhetünk rá, a 39 éves tréner úgy lett a válogatott csodatévője, hogy kezdetben gyerekekkel foglalkozott Berlinben, majd megbízott edzőként tartotta bent az élvonalban a Hertha felnőttcsapatát. Dárdai esete rávilágított a csapatsportok egyik örökzöld kérdésére: fő- vagy mellékállású kapitány irányítson?

Túlzás nélkül kijelenthető, minden focikedvelő magyar álma, hogy Dárdai Pál vezesse a válogatottat az őszi Eb-selejtezőkön. A Németországban játékosként jelentős karriert befutó pécsi fiatalember új szemléletet hozott a magyar labdarúgásba, a lendület eredményességgel párosult, naná, hogy a sportági szövetség minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy a trénernek ne kelljen lelépnie a hajrá előtt.

Sajtóhírek szerint az MLSZ annak idején 100 millió forint körüli összeget sem sajnált azért, hogy a kapitányt elengedje a Hertha, abba most nem érdemes belemenni, mindez elég lesz-e ahhoz, hogy szeptemberben és októberben is leüljön, leülhessen a magyar kispadra.

A lényeg, hogy Dárdai Pál a „semmiből” lett sikeredző. „Elsősorban szakmai szempontok döntik el, ki legyen a kapitány, ám természetesen számítanak az emberi tulajdonságok is – árulta el Sipos Jenő, a magyar fociszövetség szóvivője. – Dárdai Pál az elmúlt évek, évtizedek legelfogadottabb szövetségi kapitánya Magyarországon.”

Valamelyest hasonló a helyzet a vízilabdázóknál is, ahol a londoni olimpia után minden idők egyik legnagyszerűbb játékosa, Benedek Tibor váltotta a sikerkapitány, három olimpián diadalmaskodó Kemény Dénest. Kezdetben még hallhatóak voltak a kritikus hangok, melyek szerint a tapasztalat nélküli edző „megéghet” az új szerepben, ám a férfiválogatott világbajnoki címe elhallgattatott minden károgót. Klubfeladatok nélkül irányít Merész András, a női csapat edzője is, sok panaszunk arra a társaságra sem lehet.

Nézzünk körül a kosarasok háza táján! „Írott szabály nincs, az elnökség dönthet így is, úgy is. Most az a tendencia, hogy klubedzők irányítják a magyar válogatottat” – árulta el Faragó András, a hazai szövetség sajtófőnöke. Fájdalom, az eredmények elmaradnak, ám közel sem biztos, hogy ez csak a magyar női együttest felkészítő szlovák Stefan Svitek (a krakkói hölgyek után a sikertelen hazai kontinensviadal után a kassai férfiakkal dolgozik), illetve a férfiválogatottat gardírozó Stojan Ivkovic (Kecskeméten edző volt, Szolnokon szakmai igazgató lesz) felelőssége.

A kéziseknél felemás a felállás, hiszen Németh András női kapitány fő-, Talant Dujsebajev viszont mellékállásban tölti be a tisztséget. Az előbbi társaság nemrég az osztrákok elleni kettős győzelemmel tette biztossá helyét a decemberi dániai világbajnokságon, míg az oroszból spanyollá lett Dujsebajev (klubja, a lengyel Kielce bejutott a BL négyes döntőjébe) férfiválogatottja hibátlan mérleggel jutott ki a januári, lengyelországi Eb-re.

Úgy fest, tuti recept nem létezik: van, aki egy fenékkel két lovat is könnyedén megül, másnak egy is „feltöri a hátsóját”…

Csank: hosszú távon nem megy

Csank János nem favorizálja, ha klubedző irányít szövetségi kapitányként, de – mint mondja – nem mindegy, hogy rövid- vagy hosszú távú a kettősség. „A világ élvonalába tartozó futballválogatottaknál ez elképzelhetetlen – magyarázta a korábbi kapitány. - Nálunk most jönnek az eredmények, ám az edző számára dupla energia a két állás, nem tartom ideálisnak. Így azért könnyebb, hiszen kisebb a támadási felület, hogy Dárdai Pali itthon kapitány és Németországban klubedző.”Szerző

Kondás Elemér hosszabbított Debrecenben

További két évvel, 2017. június 30-ig meghosszabbította szerződését Kondás Elemér, a DVSC-TEVA labdarúgócsapatának vezetőedzője - számolt be szerdán a klub honlapja.

Az 51 éves szakember 2011 áprilisában vette át az együttes irányítását, amellyel egy évvel később veretlenül nyerte meg a bajnokságot, és a Magyar Kupát is sikerült elhódítania. A következő idényben a Magyar Kupában megvédte címét a csapat, majd 2014-ben újra bajnoki címet ünnepelhetett.

A Debrecen az elmúlt idényben a negyedik helyen végzett, így az Európa Liga selejtezőjében is indulhat a következő szezonban.

Szerző

Hosszú Katinka megint Amerikában úszik

Az európai fellépések után megint a tengerentúlon folytatja versenyszezonját Hosszú Katinka, akit az egyik sztárfellépőként mutat be a tavaly novemberben kezdődött Arena Pro Swim sorozat záróeseményének honlapja.

A csütörtöktől vasárnapig tartó Santa Clara-i viadalra úgy érkezik a magyar világ- és Európa-bajnok, hogy öt állomás után vezet a nők összetett pontversenyében, s ha nyer, akkor övé a széria győztesét megillető 10 ezer dollár. Ugyanakkor mivel nem amerikai állampolgár - olvasható az Egyesült Államok sportági szövetségének weboldalán -, az egyéves használatra felkínált BMW-t mint az első hellyel együttjáró különdíjat nem kaphatná meg.

Különösen kiemelt figyelem övezi a hazaiak közül a 18-szoros olimpiai bajnok, a visszavonulását követően a versenyzéshez tavaly tavasszal visszatért Michael Phelpset, akinek a sorozat előző viadala, Charlotte-ban nem sikerült igazán jól. Így a Santa Clara-i megméretés esetleg dönthet további karrierjéről is, mivel a jövő nyári riói ötkarikás játékokat célba vevő úszóklasszis újabb gyenge teljesítmény esetén lehet, hogy felhagy a 2016-os olimpián való indulás tervével.

Szerző