Előfizetés

Iráni atom: még mindig nem látszik az alagút vége

Alig néhány nap áll a tárgyalóküldöttségek rendelkezésére ahhoz, hogy tető alá hozzák a végleges megállapodást az iráni nukleáris programról. Menetrend szerint június 30-ig kell az április 2-án  elfogadott keretmegegyezést részleteit kidolgozni és elfogadni. 

Amennyiben sikerül tartalommal megtölteni a keretszerződést, Irán lehetőséget kap a polgári célú, békés nukleáris tevékenységre és feloldják az ellene hatályban lévő nemzetközi szankciókat. Ehhez azonban el kell fogadnia a nemzetközi ellenőrzést az Irán elleni szankciók feloldása fejében.

Ennek érdekében szerdán az osztrák fővárosban újra tárgyalóasztalhoz ültek a Hatok - az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország – és Irán képviselői.

A tárgyalás egyik legkényesebb pontja az ellenőrzés kérdése és az Irán elleni szankciók feloldása, ebben kellene mindenki számára elfogadható kompromisszumot találnia a bécsi delegációknak. A Coburg palotában péntekig szakértők tanácskoznak, jövő héten külügyminiszterek is csatlakoznak az egyeztetéshez, mindenekelőtt John Kerry amerikai és Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter.

Pozsonyban lobbizik tovább David Cameron

Publikálás dátuma
2015.06.18. 10:54
FOTÓ: WPA Pool/Getty Images
David Cameron brit miniszterelnök a hétvégén Pozsonyba látogat, hogy beszédet mondjon a GLOBSEC elnevezésű nemzetközi biztonságpolitikai konferencián, adta hírül a bumm.sk portál. 

A szlovák fővárosban ezekben a napokban zajlik a térség egyik legfontosabb biztonságpolitikai tanácskozása, amelyen összességében 13 állam- és kormányfő vesz részt. A GLOBSEC-et tizedik alkalommal rendezik meg Pozsonyban Kempinski hotelben.

A rendezvény főszervezője és a Közép-európai Stratégiai Tanács ügyvezető igazgatójának, Vass Róbertnek a tájékoztatása szerint  Cameron június 19-én pénteken tartja meg előadását, témája Európa általános biztonsági helyzete lesz. Az előadás után a brit miniszterelnök közönségkérdésekre is válaszol. Vass feltételezi, hogy szóba kerül majd a brit EU-tagságról tervezett referendum témája is. „Ez egy rendkívül fontos kérdés nemcsak Nagy-Britannia, hanem egész Európa és különösen Szlovákia számára, hiszen 2016-ban, amikor a kérdés napirenden lesz, éppen országunk fog elnökölni az Európai Tanácsban” - hangsúlyozta Vass.

 Cameron a pozsonyi konferencia kapcsán folytatja európai lobbykörútját, amelyen európai kollégáival az EU megreformálására vonatkozó elképzeléseiről tárgyal. Szlovákián kívül megáll Szlovéniában, Luxemburgban, illetve megbeszélést folytat az Európai Parlament elnökével, Martin Schulz-cal is.

Meghívták Petro Porosenko ukrán elnököt is, de Vass szerint az ő részvétele az ukrajnai helyzet miatt kétséges.

A konferencia mellett megrendezik a Visegrádi Négyek kibővített csúcstalálkozóját, amelyre ezúttal meghívást kapott Francois Hollande francia elnök is.

Határzár - Eloszlatná a félreértést Izrael magyarországi nagykövetsége

Publikálás dátuma
2015.06.18. 10:03
A kép illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
Izrael magyarországi diplomáciai képviselete a Facebookon tett közzé egy közleményt a magyar-szerb határon tervezett szögesdrótkerítés kapcsán megjelent írások miatt, amelyekben hivatkozás történik az izraeli biztonsági kerítésre is.

„A mai napon a közösségi médiában bejegyzés jelent meg az izraeli biztonsági kerítésről, amely a 2000-es évek közepén épült. Határozottan visszautasítjuk az erre vonatkozó helytelen utalásokat. Szeretnék bemutatni ismételten az okokat, amelyek miatt Izrael a biztonsági kerítés megépítésére kényszerült:

– A biztonsági kerítésnek egyetlen célja van: kívül tartani a palesztin terroristákat, és ezzel megmenteni az izraeli polgárok életét, legyenek akár zsidók, akár arabok.

– A biztonsági kerítés nem a béke akadálya, miképp azt a palesztinok megpróbálják beállítani. Valójában a kerítés a terror útjába állított olyan akadály, amely hozzájárul a térség nyugalmának helyreállításához, és növeli a béke elérésének esélyeit. A kerítés nem tekinthető állandó, végleges építménynek, így a jövőbeli tárgyalások végkimenetelét sem fogja befolyásolni.

– A palesztinok Izraelt, a terror áldozatát vádolják, holott Izrael pusztán védelmi intézkedést tesz. Nem vesznek tudomást az ártatlan áldozatok százairól, akiket a Ciszjordániából beszivárgó palesztin terroristák gyilkoltak le. Erre a biztonsági kerítésre nem lett volna szükség, ha nem előzte volna meg építését egy olyan szervezett, összehangolt terrorkampány, amelyben izraeli civilek, férfiak, nők és gyermekek lelték halálukat. A halál állandó, végleges, visszafordíthatatlan. A kerítéssel a palesztinoknak okozott kellemetlenség viszont átmeneti és visszafordítható, mihelyt véget ér a terror és megszületik a béke.

– Izrael mindent megtesz annak érdekében, hogy ne okozzon nehézségeket, kényelmetlenségeket és ne zavarja meg normális napi életvitelüket a palesztinoknak. Ez nem gettó.

- A biztonsági kerítés 100%-kal csökkentette az öngyilkos (robbantásos) merényletek számát a felépítése után Izraelben egy 2013-ig vizsgált felmérés alapján.