Brüsszel sem lelkes a határzártól

A határok őrizete tagállami felelősség, és a tagállamoknak kell eldönteniük, hogy ehhez milyen intézkedéseket tartanak szükségesnek, de a nemzetközi jogot, így az érkezők emberi jogait is tiszteletben kell tartani - hangsúlyozta az Európai Bizottság illetékes szóvivője arra a szerdai bejelentésre reagálva, hogy Magyarország kerítést épít a magyar-szerb határon.

Natasha Bertaud, a migrációs ügyekért felelős szóvivő emellett annyit mondott, hogy a bizottság nem a kerítések alkalmazását tartja a legjobb megoldásnak, inkább más intézkedéseket javasol.

Szerző

"Rács mögött a helyük" a gyűlöletkampány politikusainak

Ideiglenesen kerítéssel zárta le a Fidesz budapesti Lendvay utcai székházát az MSZP több fővárosi politikusa csütörtökön, azt üzenve ezzel, hogy a gyűlöletkampányt folytató politikusoknak "rács mögött" lenne a helyük.

Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke, az akciójuk alatt tartott sajtótájékoztatón fogalmazott így, kiemelve, hogy a vesztébe rohan az az ország, amely falat húz határainál és ezzel "gettóba zárja magát". Azt mondta, a Fidesz szánalmassá vált korábbi önmagához képest, hiszen míg Orbán Viktor 26 évvel ezelőtt a vasfüggöny lebontásával küzdött a szabadságért, addig most majdnem 180 kilométer hosszú és 4 méter magas kerítéssel zárná el a "halál elől menekülőket". A Fidesz ezzel végleg elköszönt saját múltjától és egyben "jövőjét is megfojtotta" - fogalmazott.

Magyarország Szent István óta arra törekszik, hogy a szabadság és a nyitottság határozza meg a világát, és ebben példát kell mutatnia más országoknak is - fejtette ki az ellenzéki képviselő, hozzátéve, a bevándorlás egy álprobléma, amit a Fidesz kreált, az igazi gondot ugyanis a magyarok kivándorlása jelenti.

A letelepedést kérők száma ugyanis elenyésző azokhoz képest, akik elhagyták az országot - húzta alá, megjegyezve, nincs olyan magyar család, ahol ne lenne valaki, aki külföldön kényszerül munkát vállalni a kormány rossz politikája miatt. Kunhalmi Ágnes szerint ezért a magyarok saját bőrükön érzik, milyen külföldön élni és szégyenkezni fognak a magyar-szerb határra tervezett fal miatt. A szocialista politikus szerint ők tudják azt is, hogy amennyiben "ma mi kirekesztünk másokat, akkor holnap őket fogják kirekeszteni" és senki nem lesz, aki megvédi őket.

Az MSZP budapesti elnöke ennek megakadályozására hivatkozva azt üzente az egész világnak, hogy Magyarország nem gyűlöl, a magyarok pedig nem akarják felépíteni a falat, az csupán a "Fidesz ostoba, beszűkült és végtelenül öncélú politikája".

Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés szocialista képviselője mindezt azzal egészítette ki, hogy a kormány költségvetési érzéketlenségét jól mutatja, hogy miközben 22 milliárd forintot szánnak a szögesdrótra, addig mindössze 100 millió forintot a külföldön élő fiatalok hazacsábítására és 6 milliárd forintot a lehetetlen körülmények között dolgozó ápolók bérfelzárkóztatására. A szocialista politikusok a sajtótájékoztató végén elvitték a magukkal hozott drótkerítést, annak egy kis darabját azonban Kunhalmi Ágnes a Fidesz székházának kerítésére erősítette.

Szerző

Lezárták a Fidesz székházát - Tiltakozik az ellenzék a határzár ellen

Publikálás dátuma
2015.06.18. 14:40
Forrás: Facebook / Egymillióan a magyar sajtószabadságért
Ideiglenesen kerítéssel zárta le a Fidesz budapesti Lendvay utcai székházát az MSZP több fővárosi politikusa csütörtökön, azt üzenve ezzel, hogy a gyűlöletkampányt folytató politikusoknak "rács mögött" lenne a helyük. A többi ellenzéki párt is élesen ellenezte a határzárt, amit tegnap Szijjártó Péter jelentett be. A kabinet arra utasította ugyanis Pintér Sándor belügyminisztert, hogy jövő szerdáig készítse elő a magyar-szerb határ lezárását, ami azt jelenti, hogy 175 kilométer hosszan négy méter magas kerítést húznak fel a menekültek feltartóztatására. A DK azt kérdezi Orbántól, ki fogja megvalósítani az állítólag 22 milliárdos beruházást. A PM szintén kerítésdrótot húzott ki körbe a Kossuth téren és mögé ültek.

Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke, az akciójuk alatt tartott sajtótájékoztatón fogalmazott így, kiemelve, hogy a vesztébe rohan az az ország, amely falat húz határainál és ezzel "gettóba zárja magát". Magyarország Szent István óta arra törekszik, hogy a szabadság és a nyitottság határozza meg a világát, és ebben példát kell mutatnia más országoknak is - fejtette ki az ellenzéki képviselő, hozzátéve, a bevándorlás egy álprobléma, amit a Fidesz kreált, az igazi gondot ugyanis a magyarok kivándorlása jelenti. A szocialista politikusok a sajtótájékoztató végén elvitték a magukkal hozott drótkerítést, annak egy kis darabját azonban Kunhalmi Ágnes a Fidesz székházának kerítésére erősítette.

DK: Mészáros vagy Garancsi építi a vasfüggönyt?

Szijjártó magyarázkodik

A külügyminiszter szerint Magyarországra nehezedik a legsúlyosabb és legjelentősebb nyomás menekültügyben, az adatok szerint több bevándorlót regisztrálnak nálunk, mint Olaszországban vagy Görögországban. A miniszter szerint ebben a helyzetben evidens, hogy a kormány lépéseket tesz Magyarország, a magyar emberek megvédésére a bevándorlási nyomástól, ezért döntöttek a biztonsági kerítés felállításának előkészítéséről. 

A Demokratikus Koalíció írásbeli kérdéssel fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz, mert a párt tudni szeretné, hogy ki építheti fel a szerb-magyar határon azt a kerítést, amely lapinformációk szerint 22 milliárd forintba kerül majd - közölte a DK szóvivője csütörtökön. Gréczy Zsolt azt mondta, a Fidesz évek óta az "oligarchái pénzelésének szolgálatába állította" a politikát, ezért a DK szerint az is lehetséges, hogy Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa vagy Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester fogja felhúzni a "vasfüggönyt" a magyar-szerb határra.

PM: felesleges a 22 milliárdos kerítés

A Párbeszéd Magyarországért (PM) véleménye szerint a kormány 22 milliárd forintért egy olyan kerítést akar húzni a magyar-szerb határon, ami csak a gyűlöletkeltést szolgálja. A ZöldFront Ifjúsági Mozgalom társelnöke arra kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy fejezze be a "gyűlöletkeltést" és térjen vissza az "ész és a józanság útjára". Szavai szerint nem ér meg még egy ciklust, hogy "évtizedekig tartó sebeket okozz a magyarok lelkén".

A sajtótájékoztató előtt a PM és a ZöldFront Ifjúsági Mozgalom közel tucatnyi aktivistája kerítésdrótot húzott ki körbe a Kossuth téren és mögé ültek. A drótra többek között "A menekültek 90% nem Európában van.", "Mi lett volna, ha '56-ban az osztrákok is kerítést húznak?" feliratokat és egy Ferenc pápától származó idézetet ragasztottak.

Simon Ernő, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szóvivője lapunknak elmondta, az UNHCR ellenez minden a magyar kormány által tervezetthez hasonló kerítés, illetve fal felépítését. Utalt arra, az, hogy valaki menedékjogot kér, alapvető emberi jog, benne foglaltatik nemcsak az UNHCR 1951-es menekültek jogállásáról szóló egyezményben, hanem az ENSZ által elfogadott Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában, sőt, a magyarországi Alaptörvényben is, amelynek 14. cikkelye szól erről. A szóvivő kiemelte, az UNHCR amiatt aggódik, hogy a fal felépítésével megakadályozzák, hogy a menekültek gyakorolhassák ezt a jogukat. 

Lapunk kérdésére a szlovák nagykövetség a falépítéssel kapcsolatban ezt válaszolta: „Egyrészt tiszteljük az országok azon jogát, hogy intézkedéseket hozzanak határaik hatékony védelmének az érdekében (kiváltképpen ha a Schengen külső határáról van szó). Másrészt a Nyugat-Balkán országainak barátjaként hangsúlyozzuk, hogy ezen államoknak világos európai perspektívájuk van és támogatjuk az EU-ba történő integrációjukat. Ezért nem szeretnénk, hogy ez az intézkedés olyan politikai jelzésként lenne értelmezve, hogy az EU korlátot állít a térség országai ellen.”

Brüsszel sem lelkes a határzártól
A határok őrizete tagállami felelősség, és a tagállamoknak kell eldönteniük, hogy ehhez milyen intézkedéseket tartanak szükségesnek, de a nemzetközi jogot, így az érkezők emberi jogait is tiszteletben kell tartani - hangsúlyozta az Európai Bizottság illetékes szóvivője arra a szerdai bejelentésre reagálva, hogy Magyarország kerítést épít a magyar-szerb határon.
Natasha Bertaud, a migrációs ügyekért felelős szóvivő emellett annyit mondott, hogy a bizottság nem a kerítések alkalmazását tartja a legjobb megoldásnak, inkább más intézkedéseket javasol.

 

Már mérik a kerítés helyét Röszkénél

Elkezdték a geodéziai méréseket a magyar-szerb zöldhatáron, a röszkei Szántó Kovács János utca végében felállított mérőállomásról a lehető legpontosabban határozzák meg a határjeleket, valamint azt, hogy a határkövek a helyükön vannak-e. A mérések alapján jelölik ki a kerítések nyomvonalát. 

Korábban írtuk: Vasfüggönnyel záratja le Magyarország déli határát a kormány. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán, a kabinet ülését megszakítva bejelentette, arra utasították Pintér Sándor belügyminisztert, hogy jövő szerdáig készítse elő a magyar-szerb határ lezárását. Ezek szerint 175 kilométeres szakaszon négy méter magas kerítést húznak fel. A belügyminiszternek jövő szerdáig kell elvégeznie a határ fizikai lezárásával kapcsolatos előkészítési munkákat, amelyekről aznap kell tájékoztatást adnia a kormánynak.

Külföldi sajtó: sokkoló a döntés
La Repubblica olasz balközép napilap Magyarország, új fal Európa szívében címmel számolt be a magyar kormány bejelentéséről. A Corriere della Sera szintén a címoldalán közölte, hogy új fal épül Európában. 
Az újság sokkolónak nevezte a döntést azt hangsúlyozva, hogy a budapesti bejelentéssel egy időben Ferenc pápa elítélte azokat, akik bezárják a kaput a segítséget kérők előtt.  A római Il Messaggero megjegyzi, hogy Orbán Viktor 26 évvel a soproni páneurópai piknik után emel falat. Az újság szerint az EU-nak nem lesz semmilyen ellenvetése, ahogyan az Európában emelt többi kerítéssel szemben sem volt. A nápolyi Il Mattinónak adott interjúban Bruck Edith Olaszországban élő magyar írónő rasszistának nevezi a magyar népet hangsúlyozva, hogy amikor "fal emelkedik, az mindenki közös vereségét jelenti".

Beindult a mémgyár a határzárról

Forrás: Facebook / Egymillióan a magyar sajtószabadságért

Forrás: Facebook / Egymillióan a magyar sajtószabadságért

Megihlette a mémgyártókat a tegnapi határzár híre, a netes közvéleményt is meglephette ugyanis, hogy 175 kilométer hosszú, négy méter magas kerítéssel  tartóztatnák fel a menekülteket. A mémnek bár az lenne a célja, hogy megnevettessenek, a határzárról készült alkotások valahogy már nem képesek mosolyt csalni az arcunkra.

Forrás: Facebook / Egymillióan a magyar sajtószabadságért

Forrás: Facebook / Egymillióan a magyar sajtószabadságért

A többi alkotásért kattintson ide!Szerző
Frissítve: 2015.06.18. 18:53