Előfizetés

Blatter is vádlott lesz?

R.T.
Publikálás dátuma
2015.06.19. 07:54
Blatter már tűnődhet a következő lépésén FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/PHILIPP SCHMIDLI
Egyre erőteljesebbek a kételyek annak kapcsán, hogy Sepp Blatter maradhat-e a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) élén a tisztújító kongresszusig, amelyet december és március között rendezhetnek meg. Egyetlen remény számára, hogy a svájci korrupciós nyomozás akár hosszú éveket vehet igénybe.

Bár a svájci igazságszolgáltatás csak néhány hét óta foglalkozik a nemzetközi szövetség ügyeivel, hogy történt-e korrupció a 2018-as oroszországi, illetve a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság odaítélésével kapcsolatban, ennek ellenére olyan botrány körvonalazódik, amelyre aligha számíthatott bárki is. Erre utalt sajtóértekezletén Michel Lauber főügyész, aki elmondta, mintegy 9 terabyte adatot foglaltak le az üggyel kapcsolatban. Eddig 104 átutalást ellenőriztek, s 53, tehát több mint a fele esetében merült fel pénzmosás gyanúja.

Nyilvánvaló, hogy szorul a hurok Blatter és hűséges főtitkára, Jérome Valcke nyaka körül. A nyomozás során ugyanis mind jobban koncentrálnak az ő szerepükre, összefüggésbe hozhatják őket a gyanús átutalásokkal, lefizetésekkel. Rövidesen mindkettőjüket kihallgathatják.

Ha pedig bebizonyosodik, valóban korrupció történt a vb-helyszínek odaítélésénél, akár el is vehetik Oroszországtól és Katartól a világbajnokság megrendezését. Csakhogy az igazságszolgáltatás malmai Svájcban sem őrülnek túlságosan gyorsan. A legnagyobb kérdés az, mennyi ideig tarthat az eljárás. Feltételezések szerint akár évekbe telhet, amíg a nyomozás végére érnek, így az is elképzelhető, hogy már csak az oroszországi vb után hozza meg az illetékes bíróság az ítéletet.

Blatter mindenesetre már előre gondolkodik. A Bild című lap értesülései szerint amerikai ügyvéd képviseli majd a bíróság előtt. Bár a hírt csak most tették közzé, az 1958-as születésű jogász hölgy már közvetlenül Blatter FIFA elnökké való újraválasztását követően megkapta a felkérést. Rögtön munkához is látott, s nagyon lesújtó jövőképpel riogatta Blattert. Elmondta neki, mi mindenre számíthat még az amerikai hatóságok részéről.

A FIFA illetékesei nagyon meg voltak lepődve azon, mi vár még rájuk, a kongresszuson ugyanis még igencsak alulbecsülték az Egyesült Államok hatáságainak fellépését. Állítólag Blatter azért mondott le négy nappal újraválasztását követően, mert csak ekkor mérte fel, milyen nagy a baj.

A svájci ügyészség nemcsak a gyanús pénzmozgásokról nem árult el részleteket, arról sem, hogy sikerült-e döntőerejű bizonyítékokra szert tennie. Az utóbbi napokban mindenesetre bírálatok kereszttüzébe került Ricardo Teixeira, aki 1989-től 2012 márciusáig töltötte be a Brazil Labdarúgó Szövetség elnöki tisztségét. Fény derült arra, hogy a sportvezető, aki Blatter elődje, Joao Havelange-nak a sógora, 30 millió eurót kapott egy Öböl-beli államból monacói bankszámlájára.

A svájci főügyészi hivatal munkatársai május 27-én, két nappal a FIFA tisztújító kongresszusa előtt tartottak házkutatást a szervezet zürichi központjában. A nyomozás egyelőre nem konkrét személyek ellen irányul. A hivatal munkája során felhasználta azt a 430 oldalas anyagot, melyet Michael Garcia készített a FIFA etikai eljárása során. Garcia később lemondott tisztségéről a FIFA-ban, mert munkáját nem hozta nyilvánosságra a szervezet, ráadásul az abból készített 42 oldalas jelentés Garcia szerint több helyen nem megalapozott következtetéseket tartalmazott.

Rengeteget vesztene a FIFA

Egyelőre akkora a bizonytalanság FIFA-ügyben, hogy senki sem tudja megmondani, mikor dől el, tényleg elvehetik-e az oroszoktól és a katariaktól a rendezési jogot. A FIFA egyelőre ellenáll, bár Domenico Scala, a nemzetközi szövetség auditáló bizottságának vezetője, akinek le kell vezényelnie a tisztújító kongresszust, már nem zárta ki, hogy a két ország szempontjából kedvezőtlen döntés születik, már amennyiben bebizonyosodik a korrupció gyanúja. A FIFA számára mindenesetre óriási anyagi veszteséget jelentene, ha az illetékesek más helyszín mellett döntenének. A szövetség feltételezések szerint többet vesztene, mint amennyi tartaléka van, ennek összege körülbelül másfél milliárd euró.

Ötödik hellyel búcsúztak a birkózók

Publikálás dátuma
2015.06.19. 07:53
Veréb István (balra) nem bírt grúz ellenfelével FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Tegnap sem sikerült érmet szereznie a magyar csapatnak a Bakuban zajló Európa Játékokon. A legközelebb a dobogóhoz a szabadfogású birkózó, Veréb István állt. A 86 kilogrammban versenyző magyar könnyedén jutott a negyeddöntőbe, ahol Piotr Ianulov állította meg. Veréb 8:1-es vereséget szenvedett a moldávtól, aki végül ezüstérmet szerzett. 

A magyar versenyző a vigaszágon folytatta, s a fehérorosz Aljakszandr Hustin legyőzésével (3:1) a dobogóért küzdhetett. A bronzmérkőzés első menetében Veréb bizonyult jobbnak, kétszer is kitolta a küzdőtérről ellenfelét, a grúz Szandro Aminasvilit, így kétpontos előnyre tett szert. A második három percben viszont újítani tudott riválisa, előbb egy mögékerüléssel egyenlített, majd kitolással vezetést szerzett. Veréb az utolsó fél percben mindent megpróbált, de riválisa kivédte az akciókat, így megőrizte előnyét a meccs végéig.

A 61 kilogrammos Molnár József már az első, nyolcaddöntős meccsét elvesztette, míg a nehézsúlyú (125 kg) Ligeti Dániel két győzelem után a negyeddöntőben maradt alul. Mivel egyikük legyőzője sem jutott döntőbe, így kiestek. A 70 kilós Gulyás Zsombor egy sikert követően szintén a negyeddöntőben szenvedett vereséget, de ő vigaszágra került, azonban ott szoros küzdelemben ismét kikapott az azeri Ruslan Dibirgadzhiyevtől.

A magyar birkózó-válogatott remek teljesítménnyel zárta az Európa Játékokat. A sportág honi képviselői háromszor állhattak a dobogóra. Sastin Marianna és Barka Emese arannyal, míg Korpási Bálint ezüstéremmel lett gazdagabb.

Az ökölvívóknál a +91 kilogrammos Bernáth István a nyolcaddöntőbe kerülésért a bolgár Petar Belberovval mérkőzött és győzött. Mindhárom pontozó a magyar bunyóst látta jobbnak ugyanúgy: az első menetet a bolgárnak, a másodikat és a harmadikat pedig Bernáthnak adta.

A női tornászok egyéni összetett versenyében Böczögő Dorina a hetedik helyen végzett a 18 fős döntőben. A magyar versenyző 53,465 ponttal zárt. Ugrására 13,766 pontot kapott, felemáskorláton 13,100-at érdemelt ki, gerenda-bemutatója 13,266-ot, talajgyakorlata pedig 13,333 pontot ért.

A sportlövőknél Sidi Péterért szoríthattunk. A már riói kvótával rendelkező sportoló a 11. helyen végzett a kisöbű szabadpuska fekvő számban. A műugrók 1 méteres versenyének selejtezőjében 20. helyen végzett Ligárt Ábel. A csupán 16 éves magyar versenyző 368,15 pontot kapott ugrásaira, a döntőbe utolsóként 412,50-nel lehetett bejutni.

Birmingham - Babosék a második fordulóban

Bejutott a negyeddöntőbe párosban Babos Tímea és Kristina Mladenovic a 731 ezer dollár (203 millió forint) összdíjazású birminghami füves pályás női tenisztornán.

A magyar, francia duó első fordulós mérkőzése az Andreja Klepac, Csan Hao-Csing szlovén, tajvani kettőssel szemben szerdán eső miatt 3:1-es állásnál félbeszakadt. A csütörtöki folytatásban az ellenfél kezdett jobban, egyenlített, de aztán Babosék is belelendültek, és nemsokára szettelőnybe kerültek. A második játszmát viszont a szlovén, tajvani páros nyerte, így következett a döntő rövidítés.

Ebben Klepac és Csan 4-0-ra elhúzott, onnantól viszont csak két pont jött nekik össze, miközben Babosék eljutottak tízig. Az összecsapás szűk másfél óráig tartott. Babos és Mladenovic a negyeddöntőben a Michaella Krajicek, Barbora Strycova holland, cseh duóval találkozik péntek délután.

Eredmény: (a viadal honlapjáról)
páros, 1. forduló (a negyeddöntőbe jutásért)

Babos Tímea, Kristina Mladenovic (magyar, francia, 2.)-Andreja Klepac, Csan Hao-Csing (szlovén, tajvani) 7:5, 4:6, 10-6