Előfizetés

Lehallgatható 600 millió Samsung - telefon

A Samsung népszerű okostelefonjaira gyárilag telepített szoftver hibáját kihasználva egy támadó átveheti a hatalmat a készülék fölött - írja a HVG. A biztonsági hibát a Samsung telefonjaira előtelepített SwiftKey billentyűzetben találta meg a NowSecure biztonsági cég.

A lehallgatás azonban nem csak azokat fenyegeti, akik használják ezt az appot, mert a szoftver eltávolíthatatlan, így minden érintett telefonon és táblagépen ott van, és rajta keresztül akkor is bejuthat a támadó a készülékre, ha annak tulajdonosa sosem használta a SwiftKeyt.

A komoly hibát kihasználva egy azonos wifire csatlakozva olyan vírust lehet telepíteni a telefonokra, amelyen keresztül később hozzá lehet férni a készülék kamerájához, mikrofonjához, geolokációs adataihoz, le lehet hallgatni a telefonhívásokat és és a hangüzeneteket, el lehet lopni a telefonon tárolt fotókat.

A NowSecure szerint a Samsung Galaxy S6, S6 edge, S5, S5 mini, S4 és S4 mini készülékek biztosan érintettek, de minden más Samsung eszköz is, melynek applistájában megtalálható a SwiftKey. A szoftver bármilyen androidos telefonra telepíthető verziójában nincs benne a biztonsági hiba, így az ezután is nyugodtan installálható a Play áruházból.

A biztonsági cég még tavaly decemberben értesítette a Samsungot, a gyártó pedig néhány hónapja belevágott a szoftver javításába.

Benyújtotta lemondását az MVM-vezér

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója, Baji Csaba csütörtökön kezdeményezte munkaviszonyának 2015. június 29-i hatállyal, közös megegyezéssel történő megszüntetését, és egyben lemond minden MVM Csoportban betöltött tisztségéről - tájékoztatott az MVM.

Baji Csabát, az MVM Csoport elnök-vezérigazgatóját 2010. július 31-én nevezték ki az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatójának. Csaknem öt évet töltött ebben a pozícióban, ezzel az MVM Csoport eddigi legtovább hivatalban lévő első számú vezetője.A közlemény szerint Baji Csaba szakmai irányítása alatt az MVM Csoport az energetikai szektor megkerülhetetlen szereplőjévé, Magyarország egyik legjelentősebb energetikai társaságcsoportjává vált. Tevékenységét a Nemzeti Energiastratégiával összhangban mindenkor a gazdaságpolitikai célok elérése érdekében végezte.

Az MVM Csoport árbevétele 2010 és 2014 között 550 milliárd forintról 1200 milliárd forintra nőtt, eközben több mint 620 milliárd forintot fizetett be a költségvetésbe, és a megfizethető energiaárak garantálásával nagyban hozzájárult a lakosság rezsiköltségeinek költségeihez. Az elmúlt öt évben az MVM megvásárolta és integrálta az E.on gázüzletágát, amelyet sikeresen működtet. A társaság megkezdte a paksi atomerőmű bővítésének előkészületeit és létrehozta a Paks II. társaságot.

A HVG.hu szerdán azt írta, hogy értesülésük szerint Baji Csabát a vezetői poszton Csiba Péter váltja, aki korábban a GDF Suez Energia Magyarország Zrt. általános vezérigazgatója volt. Az MVM aznap annyit közölt, vezető tisztségviselőkről minden esetben kizárólag az MVM Zrt. közgyűlése dönt, amelyet június 29-re hívták össze.

Gyengült a forint reggelhez képest

Publikálás dátuma
2015.06.18. 09:26
FOTÓ: Thinkstock
Gyengült a forint délutánra a vezető devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben reggelhez képest.

Az euró a csütörtök kora reggeli 311,36 forintról 17 órára 312,69 forintra gyengült. Az euró napközben eddig 310,11 és 312,79 forint között mozgott.   A dollár jegyzése 273,92 forintról 274,17 forintra, a svájci franké 297,76 forintról 298,75 forintra, a japán jené 2,2262 forintról 2,2298 forintra változott.

Az euró árfolyama a csütörtök reggeli 1,1366 dollárról 1,1404 dollárra erősödött.