Aki átvágta a vasfüggönyt - Túra Horn Gyula emlékéért

Publikálás dátuma
2015.06.19. 11:35
A kép Horn Gyula temetésén készült 2013-ban. FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Az MSZP Sopron és Környéke Helyi Szervezete hagyományteremtő cél érdekében úgy döntött, hogy Horn Gyula tiszteletére minden év júniusának végén, egy emléktúrát szervez - írják a túra főszervezői közleményükben.

Emlékezzünk közösen arra, hogy 1989. június 27-én Alois Mock osztrák és Horn Gyula magyar külügyminiszter hivatalosan átvágták a vasfüggönyt, amellyel jelezni kívánta a két ország vezetése, hogy véget kell vetni Európa háború utáni megosztottságának - szól a felhívás.

Az emléktúra időpontja 2015.06.28. vasárnap 10 óra.

Találkozó: a 84.sz. főút Ausztria felé vezető oldalán, az Arcus étterem előtti bekötő útnál 9.30-kor.

 Az emléktúrán részt vesz: Tóbiás József az MSZP elnöke, Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese, Lukács Zoltán az MSZP alelnöke és Walter Dezső Sopron volt polgármestere is.

Szerző

Orbán testőr nélkül vezette a VW kisbuszt (Videó)

Publikálás dátuma
2015.06.19. 10:55
Orbán Viktor és kedvenc kisbusza a korábbi felvételen (A kormányfő nem ezzel a kisbusszal manőverezett a Lánc Hídnál). Illusztrá
A miniszterelnök személyi védelem nélkül maga vezette hivatali autóját a belvárosban. Az Index újságírója le is filmezte, amint Orbán maga vezeti a szolgálati VW kisbuszt a Lánchíd előtt, a Clark Ádám téren, ráadásul testőr nélkül.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője elmondta a lapnak, hogy van egy kormányrendelet, ami megengedi a védett személyeknek, így a miniszterelnöknek is, hogy a személyi védelem egyes elemeiről előzetesen írásban lemondhassanak. Havasi azt is elmondta, hogy a kormányfő időnként él ezzel a lehetőséggel, sőt még az is előfordul, hogy ő maga ül a volán mögé.

Az Index azt nem tudta meg, hogy a miniszterelnök hova igyekezett éppen a VW kisbusszal.

A videót Orbánról ide kattintva nézheti meg!

Szerző

Biztosan lesz határzár: elkezdődtek a felmérések

Felelősségteljes döntést hozott a kormány a magyar-szerb zöldhatáron létesítendő biztonsági kerítésről, amelyről még egyeztetnek a következő napokban - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna műsorában csütörtök este.

Arra a kérdésre, hogy végleges döntés született-e a a 175 kilométeres magyar-szerb határszakaszra építendő négy méter magas kerítés, fizikai határzár helyszínéről, a kormányszóvivő azt mondta: a kormány döntött arról, hogy szükség van a biztonsági kerítésre, azért, hogy megvédje az ország határait és gátat vessen "az illegális migránsok áradatának". 

A biztonsági kerítés megvalósulását firtató kérdésre úgy reagált: a jövő heti kormányülésen részletes jelentést kapnak a kivitelezés ütemezéséről, és csütörtökön már elkezdődött a terület kijelölése, valamint felmérése. Hozzátette ugyanakkor: az, hogy mi történik a következő napokban akár európai szinten - a görög válságra is utalva -, és hogy mi történik július 1-jén a szerb-magyar közös kormányülésen, "a jövő kérdése".

Azzal kapcsolatban, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön vállalhatatlannak nevezte a Kúria döntését Magyar László tényleges életfogytiglani büntetésének ügyében, a kormányszóvivő azt mondta: a politika ritkán nyilvánul meg másik hatalmi ág működésével kapcsolatban, de vannak olyan ügyek, amelyek "áthágják" a társadalom igazságérzetét, és a kormány azt vallja, hogy akkor van rend, és akkor működik jól az igazságszolgáltatás, ha ezekben az ügyekben a bírósági ítéletek egybeesnek a társadalom igazságérzetével. A Kúria mellőzte a tényleges életfogytiglanra vonatkozó rendelkezést egy elítélt ügyében a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi döntése miatt múlt csütörtökön.

Szerző