Előfizetés

Segítene az LMP a földmutyi veszteseinek

Az LMP perközösség létrehozását kezdeményezi az állami földpályázatokon vesztes gazdáknak, a keresetek benyújtásához pedig jogi segítséget is ajánl.

Ezt Sallai R. Benedek, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője közölte. A politikus lépésüket azzal indokolta, hogy a kishantosi vidékfejlesztési központ a héten másodfokú pert nyert az állammal szemben, a bíróság ugyanis kimondta, hogy a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) jogtalanul kötött földbérleti szerződés a Mezővidék Bt.-vel, mivel az a pályázat benyújtásakor nem volt mezőgazdasági termelő.

Ez az ügy is bizonyítja, hogy az állami földpályázati rendszer sok esetben tisztességtelen, jogszerűtlen döntéseket tartalmaz. Példaként említette még a Hortobágyi Nemzeti Park földpályázatát is, ahol szerinte kormányzati vizsgálat tárta fel, hogy a pályázók bejegyzett cég nélkül nyertek.

Sallai R. Benedek ezekre az ügyekre hivatkozva, az LMP nevében felszólította a legfőbb ügyészt, hogy közérdekből indítson kerestet a hasonlóan kötött szerződések megsemmisítésére. Az ellenzéki politikus emellett a kabinetet is felszólította, hogy a vesztes gazdák érdekében tegyen nyilvánossá minden földpályázatot.

Menekültek - MSZP: pánikot és gyűlöletet kelt a kormány

Az MSZP véleménye szerint a kormánynak fél éve volt arra, hogy lépéseket tegyen a menekültkérdés megoldására, de ehelyett álkonzultációra és idegengyűlölő plakátokra pazarolta az emberek pénzét - reagált az ellenzéki párt pénteken a fideszes Németh Szilárd sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

Közleményükben azt írják, a valódi probléma valódi megoldását nem a kormány "idegengyűlölő kampánya" és nem a Fidesz pánikkeltése jelenti. A szögesdrót pedig végképp alkalmatlan eszköz, mert Európában nem felépíteni kell a kerítéseket, hanem lebontani - teszik hozzá.

A kormánynak az uniós tagországokkal együttműködésben kell garantálnia a magyar emberek biztonságát - folytatják. Pánik- és gyűlöletkeltés helyett a rendőrségnek több pénzre, több emberre és több modern eszközre, valamint az embercsempészekkel szembeni szigorúbb fellépési lehetőségre van szüksége a probléma kezeléséhez - hangsúlyozzák. Egyúttal felszólítják Pintér Sándor belügyminisztert, hogy a jövő heti kormányülésen a kerítés helyett a menedékkérőkkel foglalkozó állami szervek megerősítésére tegyen javaslatot.

Németh Szilárd, pénteki budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a Fidesz szerint az illegális határátlépésekkel kapcsolatos hírek alapján egyértelmű, hogy Magyarországnak cselekednie kell, ezért döntött a kormány a magyar-szerb határ lezárásáról. A Fidesz országgyűlési képviselője azt mondta, hogy a balkáni útvonal, a magyar-szerb határ lett az Európai Unióba illegálisan bevándorlók legforgalmasabb útvonala.

Kerepes a kerítés mellett

Publikálás dátuma
2015.06.19. 16:26

Az ország biztonsága, benne Kerepes arra figyelmeztet, hogy ki kell állnunk hazánk és városunk eddig elért fejlődésének érdekében az illegális gazdasági bevándorlás megfékezése, illetve ellehetetlenítése mellett - írja közleményében Franka Tibor polgármester.

Kerepes a többi önkormányzatot is csatlakozásra szólítja föl.