Fenyeget és ígér Putyin

Oroszországgal nem lehet az ultimátumok nyelvén beszélni, jelentette ki Vlagyimir Putyin pénteken a szentpétervári gazdasági fórumon.

Az orosz államfő szerint nem Oroszország, hanem az Egyesült Államok lépései provokálhatnak ki hidegháborút és újabb fegyverkezési versenyt. "Nem a helyi konfliktusok, hanem a világméretű döntések váltják ki a hidegháborút, mint például Washington egyoldalú, 2002-es kilépése a rakétavédelmi rendszereket korlátozó nemzetközi egyezményből, az ABM-szerződésből. Ez valóban olyan lépés, amely a fegyverkezés újabb hulláma felé tol bennünket, és megváltoztatja a globális biztonsági rendszert", fogalmazott. Putyin arra reagált, hogy Washington csütörtökön azzal vádolta Moszkvát, a délkelet-ukrajnai "felkelők" támogatásával új hidegháborút provokál ki.

Az orosz elnök állította, hogy a Szovjetunió szétesése után a nyugati országok, elsősorban az Egyesült Államok eufórikus hangulatba kerültek és ahelyett, hogy jószomszédi kapcsolatokat építettek volna ki a volt tagköztársaságokkal elkezdték bekebelezni a szabadnak vélt geopolitikai területeket, anélkül, hogy tekintettel lettek volna ezen országok érdekeire.

Ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy az ukrajnai válság dacára Oroszország nyitott az együttműködésre a nyugattal, de az ultimátumokat nem fogadja el.

Szerző

Kitervelte a mészárlást a charlestoni ámokfutó

Meghallgatta a bíróság pénteken a charlestoni lövöldözőt, aki kilenc fekete hívőt ölt meg helyi idő szerint szerdán este egy charlestoni templomban, Dél-Karolinában. Dylann Storm Roofot 12 órával a mészárlás után fogták el, több mint háromszáz kilométerre a bűntény helyszínétől, a szintén dél-karolinai Shelbyben. A helyi virágos, Debbie Dill figyelt fel a fekete szedánra, a munkahelyére vezetett, amikor útközben meglátta az autót, s riasztotta a rendőrséget.

Roof, mint a rendőrségi beszámolókból kiderült, legalább hat hónapja tervezte a mészárlást. Egyik ismerőse, Joey Meek az AP hírügynökségnek elmondta, a fiú pénzt kapott apjától a 21. születésnapjára, s abból vásárolta a .45-ös Glock pisztolyt, amellyel áldozatait megölte. A fegyvert megtalálták az autójában. Meek, akit a rendőrség is kihallgatott, tudott róla, hogy a fiú elvakult rasszista. Mint elmondta, Dylann hónapok óta arról beszélt, hogy van egy terve, olyasmit akart tenni, ami akkora visszhangot kelt, mint Trayvon Martin megölése. Meeknek nem jutott eszébe, hogy értesítse a hatóságokat.

A 21 éves, szőke, szelídnek látszó fiú majd egy óra hosszat imádkozott egy asztalnál ülve azokkal, akiket később lemészárolt, erről maradt egy videófelvétel. „Megerőszakoljátok az asszonyainkat, átveszitek a hatalmat országunkban” – kiabálta, mielőtt lövöldözni kezdett. Ötször töltötte újra a fegyverét. Dél-Karolinában 16 fehér felsőbbrendűséget hirdető, rasszista csoport működik, nem tudni, hogy Roof tagja volt-e valamelyiknek.

Barack Obama együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóival. Az amerikai elnök ismét figyelmeztetett, túlságosan könnyű fegyverhez jutni az Egyesült Államokban. Nikki Haley, Dél-Karolina republikánus kormányzója szerint halálra kell ítélni az ámokfutót.

Szerző

Politikai megoldás körvonalazódik

Publikálás dátuma
2015.06.20. 07:35
Egyesek szerint már csak az ima segíthet FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MILOS BICANSKI
Nincs megállapodás Görögország és hitelezői között. Az államcsőd, Görögország eurozóna tagságának megszűnése egyre fenyegetőbb valósággá válik. Hétfőre rendkívüli uniós csúcsot hívott össze a görög adósságválság ügyében Donald Tusk az Európai Tanács elnöke. A görög kormány bizakodó.

Bármilyen különös is, függetlenül attól, hogy csütörtökön, az euróövezet pénzügyminisztereinek brüsszeli találkozóján sem történt semmiféle előrelépés a hitelezők és a görög kormány között, Alekszisz Ciprasz elérte a célját. Pénteken a lehető legnagyobb magabiztossággal beszélt, mintha nem fenyegetné csőd hazáját, s mint akit az sem érdekel, hogy csak az utolsó néhány napban 3 milliárd eurót vettek ki a betétesek a görög pénzintézetekből. Ciprasz ugyanis sosem pénzügyi-gazdasági kérdésként kezelte az esetleges megállapodást. Számára ez kizárólag politikai ügy volt.

Most pedig olyan döntés született, amelyet Ciprasz már szinte kezdettől fogva követelt: hétfőn késő este rendkívüli uniós csúcsot rendeznek a görög adósságválság kapcsán az Eu tagországok állam- és kormányfői. Vagyis politikai megoldás születhet. Feltehetően olyan döntést hoznak, amely szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nélkül hosszabbítják meg a június végén lejáró hitelmegállapodás hatályát.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek pénteki luxemburgi találkozóján ugyan nem a görög kérdés volt napirenden, de természetesen ez is szóba került. A tárcavezetők igen borúlátóknak tűntek az esetleges megállapodás kapcsán. George Osborne brit pénzügyminiszter szerint felkészültek a legrosszabbra.

Valdis Dombrovskis, az euró ügyeiért felelős európai bizottsági alelnök jelezte, hogy a megállapodás elmaradása ugyan "erős jelzés" Görögország számára, hogy vegye komolyan a tárgyalásokat, de az Eurogroup "bármely pillanatban" kész újra összeülni a megoldás érdekében.

Ciprasz, aki eközben népes kormányküldöttség élén egy oroszországi, Szentpéterváron megrendezett gazdasági fórumon vett részt csütörtökön és pénteken, a legkevésbé sem tűnt aggodalmasnak. Mint mondta, ha kiválnának az euróövezetből, az a közös valuta halálát jelentené. Orosz részről egyébként cáfolták, hogy Athén a Kremltől kért volna pénzügyi segítséget. Ciprasz ugyanakkor megállapodást kötött orosz vendéglátóival a Török Áramlat gázvezeték görögországi szakaszának részleteiről.

Ciprasz: lesz megoldás
A görög miniszterelnöki sajtóiroda közleményt juttatott el lapunkhoz a nemzetközi sajtóban megjelentek kapcsán. „A hétfőre összehívott csúcstalálkozó pozitív fejlemény a megállapodáshoz vezető úton. Arra törekedtünk, hogy a végső tárgyalásokra az európai politika legfelső szintjén kerüljön sor, most pedig azért dolgozunk, hogy e csúcstalálkozó sikeres legyen. Akik horrorisztikus válságforgatókönyvek megvalósulásában reménykednek csalódni fognak.Lesz megoldás, olyan, amely az EU és a demokrácia szabályainak tiszteletben tartásán alapul, és lehetővé fogja tenni, hogy Görögország az eurozónán belül térjen vissza a növekedés útjára" - olvasható az athéni közleményben.

Athénban a napokban több tüntetésre is sor került. Görögország maradjon az eurozóna tagja, őrizze meg az eurót, mint fizetőeszközt, követelték csütörtök este az athéni parlament előtt összegyűlt tüntetők, akiknek nem tetszik a Ciprasz-kormány nemzetközi hitelezőkkel folytatott tárgyalásokon követett stratégiája. A tiltakozók azért aggódtak, hogy a huzavona az ország euróövezetből való kiváláshoz vezethet. "A legtöbb ember, akit itt lát, még soha nem vett részt tüntetéseken. De mi vagyunk a csendes többség, s nem akarjuk, hogy azok győzzenek, akik hangosabban kiabálnak" - mondta az egyik demonstráló. A hitelezőknek igazuk van: Görögországnak felelős politikát kell folytatnia - mondta egy másik tüntető.

Egy nappal korábban kormánypártiak tüntettek, Ciprasz hívei viszont azért vonultak utcára, hogy a kormány politikáját támogassák. Felmérések szerint a görögök nagy része támogatja az euró megőrzését bár a korábbi megszorító intézkedéseket is bírálják.

Görögországnak június végéig 1,6 milliárd eurót kell törleszteni. Megállapodás hiányában az ország fizetésképtelenné válhat, ami véget vethet eurózóna-tagságának, sőt, talán EU-tagságának is.

Szerző