Soros György adta át a Nyílt Társadalom Díjat

Publikálás dátuma
2015.06.21 18:37
Forrás: CEU
Fotó: /
Soros György, a Közép-európai Egyetem (CEU) alapítója és tiszteletbeli elnöke adta át ma a Közép-európai Egyetem diplomaosztó ünnepségén a Nyílt Társadalom Díjat. Idén a rangos elismerést a Nemzetközi Reneszánsz Alapítvány (IRF) kapta, az ukrajnai nyílt társadalom megteremtéséért tett erőfeszítések elismeréseképpen.

A CEU Nyílt Társadalom Díját (CEU Open Society Prize) 1994-ben alapították, elsőként Sir Karl Popper, kiváló filozófus és a nyílt társadalom fogalmának kiemelkedő támogatója kapta meg. A következő években az elismerést elnyerők között volt többek között Václav Havel, Göncz Árpád, Ricardo Lagos, Carla Del Ponte, Kofi Annan, Javier Solana és Richard C. Holbrooke.

„Sorsdöntő pillanatban kapja ezt az elismerést Ukrajna” – mondta Jevhen Bisztrickij, az IRF ügyvezető igazgatója. „Minőségileg új az a civil társadalom, amely most született. Büszkék vagyunk rá, hogy már 25 éve dolgozunk ezért. Az IRF a Majdan óta segédkezik a nyílt társadalom értékein alapuló látásmód formálásában és konkrét reformpolitikák kidolgozásában. Ma az a stratégiai prioritásunk, hogy képessé tegyük az ukránokat arra, hogy részt vegyenek a reformok megvalósításában.”

A Reneszánsz Alapítvány küldetése, hogy előmozdítsa a demokratikus értékeken nyugvó, nyílt, részvételi és pluralista társadalom fejlődését Ukrajnában. Az alapítvány vezető ukrajnai civil szervezetekkel működik együtt annak érdekében, hogy együttes erővel egy közös közpolitikai menetrendet dolgozzanak ki az ország számára. Az Alapítvány olyan projekteket is támogat, amelyek a kiszolgáltatott csoportok jogait védik, javítják a közegészségügyet vagy szembeszállnak a diszkriminációval.

„A világ szemtanúja annak, hogy amióta több tízezer ukrán tette kockára az életét és özönlött ki a Majdan térre 2013 végén, hogy a korrupció felszámolását és a kormányzásban való tényleges részvételt követelje, Ukrajna és Oroszország más szomszédjai igyekeznek maguk irányítani a sorsukat és ellenállni Oroszország nyomásának” – mondta Soros György, a CEU alapítója és tiszteletbeli elnöke.

„A Reneszánsz Alapítvány a nyílt társadalomért folytatott harc tűzvonalában áll Ukrajnában” – mondta John Shattuck, a CEU elnök-rektora. „A szervezet egy átláthatóságért, az igazságszolgáltatásért és az emberi jogokért küzdő erőt képvisel a zűrzavar, erőszak és nehézségek tépázta országban. Az alapítvány szakpolitikai javaslatokkal kapcsolatos munkája a levegőminőség, a vízumszerzés egyszerűsítése, a gyalogosok biztonsága és az energiahatékonyság területén jelentősen hozzájárult minden ukrán állampolgár életminőségének javításához.”

Szerző
2015.06.21 18:37

Takács Krisztián lett Korlát új polgármestere

Publikálás dátuma
2019.02.17 21:34
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Négy független jelölt közül Takács Krisztián nyerte el a polgármesteri tisztséget a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Korlát községben vasárnap tartott időközi választáson - közölte Szatmári Fruzsina aljegyző.
Tájékoztatása szerint a választási névjegyzékben szereplő 241 lakos közül 204-en voksoltak, három szavazat érvénytelen volt. Takács Krisztián 107, Horváth Elemér 54, Lukács Máté 21, míg Báder József 19 voksot kapott. Az időközi választást azért írták ki, mert a község korábbi polgármestere, Hriczu Imre (független) lemondott posztjáról. 

Mekényesen és Bakonyszentivánon is a posztért egyedüliként induló független jelölt nyert

  • Schild Róbertet 45-vokssal választották meg, egy szavazat érvénytelen volt. Mekényes választási névjegyzékében 250-en szerepeltek. Az időközi voksolást azért kellett kiírni, mert a község korábbi független polgármestere, Major Ottó novemberben lemondott.
  • Frum Istvánt választották a Veszprém megyei település első emberévé. A 183 választásra jogosult polgár közül 71 járult a szavazóurnához. Egy szavazat érvénytelen volt. Bakonyszentivánon azért kellett időközi polgármester-választást tartani, mert a település korábbi polgármestere, Karvas János - aki szintén függetlenként töltötte be a tisztséget - novemberben elhunyt.
Szerző
2019.02.17 21:34

Parlament: már az ellenőrzőket is ellenőrzik

Publikálás dátuma
2019.02.17 19:39

Fotó: / Vajda József
Szigorítják a belépést: az országgyűlési őrök saját kollégáik elé rakják majd ki a zsebükből a holmijukat.
Az Országgyűlés Hivatala főigazgató-helyettesének vasárnapi körlevelében az szerepel, hogy „2019. február 18-tól további intézkedésig az Országházba, illetve az Országgyűlés Irodaházába történő belépés során a biztonsági igazolvánnyal, az Országgyűlési Őrség szolgálati igazolványával rendelkező személyeket, és az Országgyűlés Hivatala által foglalkoztatott országgyűlési köztisztviselőket és munkavállalókat az Országgyűlési Őrség tagjai csak biztonságtechnikai ellenőrzést (személy- és csomagellenőrzést) követően léptetik be” – írja a hvg.hu. A portál szerint a körlevél indoklást, magyarázatot nem tartalmaz.    Mint írják, „biztonsági igazolványt” a vonatkozó házelnöki rendelkezés szerint „az Országgyűlés, illetve a védett személyek biztonságáért felelős fegyveres testületek – amelyek ellátják a személyvédelmi, illetve a Szent Korona és a hozzá kapcsolódó jelvények védelmi feladatait – az Országházban, az Irodaházban szolgálatot teljesítő állománya” használ. Vagyis az ellenőrzőket is ellenőrzik, az országgyűlési őrök saját éppen szolgálatban lévő kollégáik elé rakják majd ki a zsebükből a holmijukat. Az újságíróknak és más látogatóknak eddig is túl kellett esniük ilyen ellenőrzésen. Magukra az országgyűlési képviselőkre az intézkedés nem vonatkozik, mert az ő okmányukat képviselői igazolványnak hívják.
2019.02.17 19:39