„Nagyon csalódott vagyok”

Nem túl szerencsés versenyhétvégét zárt Michelisz Norbert. A túraautó-világbajnokság szlovákiai állomásának első futamán a 13. helyről rajtolt, ám defekt miatt a kavicságyba sodródott, és kiesett.

„A defekt a célegyenesben történt. Próbáltam fékezni az autót, de nem igazán sikerült, és sajnos a kavicságyból nem tudtam kijönni”- mesélte el a balesetét Michelisz. A második versenyt is a 13. helyről kezdte a magyar versenyző, végül nyolcadik lett, így a Zengő Motorsport pilótája négy ponttal lett gazdagabb, s hatodik helyen áll az összetettben.

„A második futam még nehezebb volt, mint az első. Úgy érzem lassabb voltam. Ez annak is betudható, hogy nem szerettünk volna egy újabb defektet kapni. Nagyon csalódott vagyok, mert ez a nyolcadik hely annak volt köszönhető, hogy előlünk kiestek. Az első dolgom az lesz, hogy kielemezzük, mi történt, és ezt a hétvégét gyorsan el kell felejtenünk”- mondta a versenyző, aki jövő hétvégén Franciaországban bizonyíthat.

 Túraautó-vb, Szlovákia
1. Futam
1. Yvan Muller (francia, Citroën)
2. José María López (argentin, Citroën) +1.749
3. Sébastien Loeb (francia, Citroën) +2.868
Michelisz Norbert kiesett
2. Futam
1. Sébastien Loeb (francia, Citroën)
2. José María López (argentin, Citroën) +3.188
3. Yvan Muller (francia, Citroën) +7.626
8. Michelisz Norbert (magyar, Honda) +30.442Szerző

Európa Játékok: nekünk nyolc

Publikálás dátuma
2015.06.22. 07:53
Aranyérmet nyert a magyar aerobikcsapat FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Történelmi siker született tegnap a Bakuban zajló Európa Játékokon, ahol a Bali Dániel, Hegyi Dóra, Farkas Balázs, Lendvay Dóra és Szöllősi Panna összeállítású aerobikcsapat aranyérmet szerzett. Korábban nem volt példa arra, hogy magyar csoport a dobogó legfelső fokára állhatott nagy világversenyen.

Az aranyos ötös a harmadik helyen jutott a döntőbe, melyben 21,144 pontot kapott szinte hibátlanul bemutatott gyakorlatára, s ezzel megelőzte többek között a nagy esélyes román együttest (21,094 pont) is. A bronzérmet a spanyolok szerezték meg (20,933 pont).

„Öt szív, egy lélek, többek között ez volt a siker egyik titka. Nagyon boldogok vagyunk, még fel sem tudjuk fogni, hogy ez sikerülhetett, hiszen egyáltalán nem számoltunk csoportban az aranyéremmel.Egy élvezetes, nehéz a gyakorlat mutattunk be hibátlanul. A 21 fölötti pontszámnál azt már sejtettük, hogy meglesz az érem, de azt álmunkban sem gondoltuk, hogy arany lehet.

Közösen, feszülten figyeltük az utánunk lévő csoportokat, és amikor kiírták a románok pontszámát, akkor se akartuk elhinni, hogy mi állhatunk a dobogó tetejére”- nyilatkozta a Magyar Torna Szövetségnek az idén Világkupa-győzelmet is elérő Hegyi Dóra. Az aerobikcsapat a magyar küldöttség nyolcadik aranyérmét szerezte.

Az U17-es magyar női vízilabda-válogatott az ötödik helyen zárta az Európa Játékokat. Mihók Attila tanítványai a helyosztón a nagyszünetben még háromgólos hátrányban voltak, végül azonban 10-9-re legyőzték a holland csapatot. A férfiak is győzelemmel búcsúztak Bakutól. A 17 éves pólósok Németországot győzték le (15–6), ezzel pedig a hetedik helyen végeztek.

A tornász Makra Noémi a negyedik lett felemás korláton. A magyar versenyző - aki a harmadik helyen jutott a fináléba - 12,733 pontszámot kapott.

Szerző

Sepp Blatter lassú halála

Nagyon el lehetett foglalva Sepp Blatter FIFA elnök, és főtitkára Jérome Valcke, hogy nem tudtak időt szakítani maguknak sem a Bajnokok Ligája berlini döntőjére, sem a női labdarúgó világbajnokság kanadai megnyitójára. Egy sajtókonferencián megkérdezték Blatter akkor még bizalmasát, kommunikációs igazgatóját Walter De Gregoriót, hogy talán csak nem letartóztatásuktól tartanak, ha kiteszik lábukat Svájcból? (Svájc nem adja ki állandó lakhellyel rendelkező állampolgárait idegen országnak). „Erről természetesen szó sincs – válaszolt a szóvivő”.

Aztán elmondta: Blatter elnök úr régóta tervezett, de idő hiányában be nem fejezett reformterveinek megvalósításán dolgozik. Ezek: az elnöki mandátum korlátozása két periódusra; az elnök és a Végrehajtó Bizottság tagjai tiszteletdíjának nyilvánosságra hozatala; a FIFA vezető szervei munkájának transzparenssé tétele; a struktúra átdolgozása, a merev egy tag, egy szavazat árnyalása”.

A közlést az újságírók kitörő nevetése fogadta, hiszen Blatter tíz éven át pontosan ezeknek a követeléseknek megvalósítását akadályozta meg. De Gregorio, Blatter hűséges munkatársa, utasításainak teljesítője, rövid bejelentéssel szakította meg a jókedvet: „Én pedig közöltem az elnök úrral, hogy azonnali hatállyal lemondok szóvivői tisztségemről.” Ezzel távozott. Nem tudni, hogy meghallotta-e a kiáltásokat: „az első patkány elmenekült a hajóról”.

A jelzőt, és az ezután még minden bizonnyal következő, ennél is becsmérlőbbeket hagyjuk meg a „nagy FIFA család” (Blatter) szétesőben lévő, egymással szembeforduló, lopott millióikat a rendőrség és egymás elől rejtegető tagjainak. Azt viszont rögzítsük: A Blatter féle FIFA-ának vége. De miután a labdarúgás a világ legnépszerűbb sportja, valamilyen formában remélhetőleg mielőbb megalakul egy olyan utódszövetség, amely méltó lesz a sporthoz, és kiérdemli sokmilliós szurkolótábor megbecsülésért.

Jelenleg azonban még a szétesésnél, a sárdobálásnál tartunk. Nem múlik el nap, hogy ne derülne fény a Blatter-banda egymást vádló tagjainak újabb korrupciójára. (Tekintsünk el akár a legutóbbiak felsorolásától is, mert amire a cikk megjelenik, a lista minden bizonnyal tovább bővül.) Ugyanakkor szaporodnak a követelések, hogy Blatter azonnal mondjon le az elnöki posztról. Legjelentősebb ezek között az Európai Parlament múltheti nyolcoldalas, a közgyűlés által elfogadott határozata.

Blatter azonnali lemondását követelte továbbá a világ legnagyobb taglétszámú (7 millió) labdarúgó szövetsége, a német is. Ebben a sorban első az angol szövetség volt, amelynek elnöke, Greg Dyke a Guardianban 50 fontos fogadást is ajánlott, hogy Blatter börtönben köt ki. Ennél is tovább ment a Hivatásos Labdarúgók Nemzetközi Szakszervezete (Fifpro), amely nem csak Blatter azonnali lemondását követelte, de azt is, hogy a labdarúgás központja költözzön el Svájcból, mert ott hallgatólagosan tudomásul vették, hogy az országban adókedvezményt kap egy milliárdokat forgató, korrupt szervezet.

De hogy is van ez? A közvélemény úgy tartja, hogy a FIFA elnöke négy nappal ötödik dicsőséges újraválasztása után lemondott. Akkor most mire ez a követelés? Félreértés. A FIFA elnök „blatteri” módon mondott le. Azt jelentette be, hogy nem jelölteti magát a FIFA év végi rendkívüli kongresszusán. Ami azt jelenti, hogy addig elnök marad. Ez az ő stílusa. Nem először használta. Amikor egy újságíró megkérdezte tőle, hogy havi egymilliónál is többet keres-e, azt válaszolta, „igen, valamivel”. Ebben a tízmillió is benne van.

A FIFA korrupcióiról évtizedek óta tudott az egész világ. Kormányok, nemzetközi szervezetek, kontinensek és egyes országok labdarúgó szövetségeinek vezetői, a szponzoráló nagyvállalatok és persze mi, a lelkes közönség is. Mindenki hallgatott. Hallgatott május 29.-éig, amikor jött Loretta Lynch, az Egyesült Államok első színes bőrű igazságügy minisztere, és „korrupt bűnszövetkezetnek” nevezte a világ leghíresebb sportszervezetét és vezetőit.

Kezdeményezésére a svájci államügyészség és rendőrség letartóztatott Zürich legelegánsabb hotelében, a FIFA vezérkarának a világ minden részéről összegyűlt tagja közül hetet, köztük a szervezet két alelnökét. Bejelentette hogy a zürichi akció „csak bemelegítő volt az USA világraszóló FIFA korrupció ellenes harcához.”.

A világ felsóhajtott, és felszisszent. Az emberek helyeslik ugyan, hogy valaki megpróbál véget vetni a FIFA világméretű maffiatevékenységének, de sokakban felmerül a kétely: az Egyesült Államoknak kell megint játszani a „világcsendőr” szerepét? A kérdésfelvetés jogos.

Magam is sokszor tiltakoztam írásban, rádióban, TV-ben a washingtoni kormány számos, túlkapásnak ítélt, a nemzetközi jog által nem fedezett akciója ellen (Vietnam, Csille, Guantánamó stb.) de az mindig tudatomban volt, hogy az Egyesült Államok két szörnyű diktatúrától is megmentette a világot: a fasizmustól és a kommunizmustól. Két olyan szörnyűségtől, amelyet már magam is megéltem, és amelyeknek eredője európai ország volt. 1945-ben és 1989-ben örültünk, hogy van egy „világcsendőr”.

Nem akarom az előző kettőt a világon ma egyre inkább eluralkodó, maffia mintájára szerveződő korrupcióhoz hasonlítani. De kétségtelen, hogy a terrorizmus mellett, ez korunk egyik rákfenéje. (Lásd még Magyar Bálint ide vonatkozó, hazai vonatkozású könyveit.) Washington összefüggést lát a szervezett bűnözés és terrorizmus között. A kongresszus már 1970-ben hozott törvényt a szervezett bűnözés, a maffia felszámolására. Neve szabad fordításban: „Bűnözők (gengszterek) által befolyásolt, és más korrupt szervezetek elleni törvény” (Rico). Ez kimondja, hogy nem csak a cselekmények végrehajtói büntethetők, hanem a felbujtók, és a háttérben álló szervezetek is.

Az Egyesült Államok a World Trade Centre elleni támadás (2011) után világraszóló harcot indított a terrorizmus és egyáltalán a szervezett bűnözés ellen. A kongresszus számos törvényt hozott, melyek lehetővé teszik amerikai ügyészeknek, hogy az érintett államok beleegyezésével, közösen azok igazságügyi szerveivel, idegen országban is nyomozzanak, ha amerikai állampolgárok, szervezetek, bankok, vállalatok is érintettek gyanúsítottként terrorizmus, vagy szervezett bűnözés ügyben.

Egy 2009-ben hozott ENSZ konvencióban pedig az aláírók kötelezik magukat arra, hogy ezeket a bűncselekményeket a magánszektorban is közösen üldözik. A 21. fejezet kimondja: Egy tagállam igazságügyi szerveinek felkérésére a másik tagállam szerveinek a gyanúsított személyeket ki kell adni. A konvenciót Svájc is aláírta. Ezen az alapon történtek a zürichi letartóztatások, és folyik a kiadatási eljárás.

Az ügy kezdeményezője, Loretta Lynch, az Egyesült Államok alig két hónapja hivatalban lévő igazságügy minisztere. Lynch korábban, mint New York állam főügyésze szerzett nevet magának. Nagy bankokat kényszerített sokmilliós jóvátételre korrupcióban, pénzmosásban való részvétel miatt. Ebben a minőségévben évek óta gyűjtött anyagot a FIFA Egyesült Államokbeli tevékenységéről. Olyan területek érdekelték, mint az amerikai bankokon keresztül történő kenőpénzek átutalása, pénzmosás, vagy amerikai állampolgárok érintettsége.

Az utóbbi csoport fő szereplője volt a FIFA Észak és Dél-Amerikai szervezetének volt elnöke, Chuck Blaser. Lynch így bizonyítékokkal teli kofferral érkezett a minisztériumba. Új minőségében első tettének színhelye a zürichi Hotel Baur au Lac volt. Az ügy ismert. A letartóztatottakon kívül még húsz további volt, vagy jelenlegi FIFA vezető van a gyanúsítottak között. A New York Times szerint Sepp Blatter ellen is nyomoz az FBI.

A Süddeutsche Zeitung írja, hogy az érintettek a leghíresebb amerikai büntetőügyvédeket bízták meg védelmükkel. Pénzük van, és erre a felkért védők árait ismerve, szükségük lesz. Jogászok szerint az ügyvédek két állításra alapozzák majd a védelmet. Az egyik, hogy az ide vonatkozó törvény, a Rico csak az USA területére vonatkozik, külföldre nem. (Hívatlan prókátor minőségében Vlagyimir Putyin is ezt állítja.) Másik érvük az ügyészség azon állítását kérdőjelezi meg, hogy a vádlottak – amerikai vagy külföldi állampolgárok – egy bűnszövetkezet tagjai.

Ha ezt a vád bizonyítani tudja, akkor vonatkozik rájuk a törvény szigorított, 30 éves büntetést is lehetővé tevő paragrafusa. A védők azt állítják, hogy nem bűnszövetkezetről van szó, hanem amennyiben a vádlottak bűnt követtek el, ezt egyénileg tették. Az ügy bonyolult volta ellenére az ügyészség nem számít hosszú perre. Szerinte a gyanúsítottak ügyvédei a tények megismerése után bűnösségük legalább részleges beismerését fogják javasolni védenceiknek.

Tény, hogy a két legfontosabb gyanúsított, az amerikai Chuck Blaser egykori FIFA VB tag, és Jack Warner korábbi FIFA alelnök, már bűnösnek vallotta magát, és hajlandóságot mutat együttműködésre az ügyészséggel. Blaser beismerte, hogy 200 millió dollárt „mozgósított”annak érdekében, hogy Moszkva és Katar kapja a 2018 és 2022-es VB rendezési jogát. Az is valószínű, hogy a vádlottak másokra próbálják hárítani bűneiket, és így próbálják mentesíteni magukat.

De az ilyenkor szokásos egymásra vallás, a másik besározása is az ügyészség malmára hajtja a vizet. Viszont a vádlottak számára mindkét lehetőség csábítónak tűnhet, hiszen a bűn beismerése, vagy az ügyészség támogatása a bűnös felderítésében, számukra kedvezményes ítéletet jelenthet. 30 éves maximális büntetés esetében 5-6 elengedett év, sokat számít.

Külön ügy lesz, ha egyáltalán sor kerül vádemelésre, a fő bűnösnek tekintett Sepp Blatteré. Ő arról híres, hogy eddig ilyen, vagy olyan jogi trükkel, közvetett, vagy közvetlen, de nem bizonyítható vesztegetéssel elkerülte a vádemelést. Kérdés, hogy ez a svájci ügyészség házkutatásai során szerzett, és Loretta Lynch összegyűjtött bizonyítékai ellenére is sikerül-e neki. De az mindenesetre kezdeti előnye feltételezett bűntársaival szemben, hogy amennyiben lesz tárgyalás, azt nem az Egyesült Államokban, hanem az állampolgárait más országnak ki nem adó Svájcban folytatják le.

A legfontosabb kérdés azonban, hogy mi lesz a FIFA-val, nem bírósági tárgyaláson dől el. „Sózzák be, és szántsák fel!” – javasolta Bert van Oostveen, a holland labdarúgó szövetség elnöke. Szerinte új kezdésre van szükség, a nagy európai és dél-amerikai labdarúgó nemzeteknek új világszervezetet kell életre hívni, amelyhez szigorú feltételekkel, mások is csatlakkozhatnak. Javaslatát az angol szövetség is támogatja. Szerintem is, ez lenne az egyedüli, a labdarúgás érdekeit szolgáló megoldás. Ennek megvalósításához azonban idő kell.

Gyorsabban kell dönteni a három év múlva sorrakerülő moszkvai VB, annak esetleges bojkottja ügyében, ahogy ezt még két héttel ezelőtt Michel Platini felvetette. Igaz is. Ha a brazilok, argentinok, spanyolok, németek, olaszok, hollandok, vagy közülük többen nem vesznek részt, le kell mondani a VB-t. Hagyjuk ennyiben. Ma még ilyen hiteles fenyegetés sincs. Blatter egyik utolsó nyilatkozata szerint „erre nem kerülhet sor”.

Az eddigi legutolsó Blatter hírt pedig a „Schweiz am Sonntag” című lap vasárnapi száma tette közzé. Ez szerint Blatter több afrikai és ázsiai ország javaslatára, fontolgatja lemondása visszavonását. Igaz, vagy nem, ez legkésőbb december 15.-én kiderül. Ha igen, Blatter marad, és hatodik újraválasztást megszavazó kongresszus küldöttei felállva tapsolnak. A felek ismeretében mindkét feltételezés esélyes. Ilyen a mai FIFA és vezetősége.

Szerző
Frissítve: 2015.06.21. 23:09