Kisebbségi kormány alakul Dániában

Publikálás dátuma
2015.06.22 10:55
FOTÓ: Lefteris Pitarakis-WPA Pool/Getty Images
Kisebbségi kormányt akar alakítani a dán ellenzéki vezető, Lars Lokke Rasmussen, a liberális Venstre első embere. A többi párt illetékeseivel folytatott megbeszélései során arra jutott, hogy többségi kormányt nem tud életre hívni – jelentette be a dán állami televízióban. Szombat óta tanácskozott a többi törvényhozásba bekerült tömörülés vezetőivel.

Rasmussen ezután II. Margit királynővel találkozik, s arra kéri, őt bízza meg a kormányalakítással. Ha ezt megkapja, az a furcsa helyzet áll elő, hogy Dániában a harmadik helyen végzett párt alakíthatja meg a kabinetet. A múlt csütörtöki voksoláson ugyanis Helle Thorning-Schmidt még hivatalban lévő miniszterelnök szociáldemokrata pártja szerezte meg a legtöbb mandátumot, a második helyen azonban a bevándorlás ellenes Dán Néppárt végzett. Azt azonban aligha fogadná el bármely más párt, hogy az euroszkeptikus tömörülés  határozza meg az ország irányvonalát. Ezért a 21,1 százalékot szerzett néppártiak várhatóan kormányon kívülről támogatják majd Rasmussent.

Szerző

Christchurchi mészárlás: a legmagasabb szintű vizsgálatot rendelte el az új-zélandi kormány

Publikálás dátuma
2019.03.25 12:50
Jacinda Ardern a wellingtoni parlamenti sajtótájékoztatón, március 25-én.
Fotó: AFP/ MARTY MELVILLE
Ilyen kormányvizsgálatot csak rendkívüli esetekben rendelnek el - és egy 50 ártatlannal végző szélsőjobboldali terrorista esete ilyen.
A legmagasabb szintű kormányvizsgálatot rendelte el az új-zélandi kormányfő hétfőn a christchurchi mészárlás körülményeinek kiderítésére - írja az Euronews.
Március 15-én egy a keresztény fehér európai emberek felsőbbrendűségét hangoztató, bevándorlás-ellenes, rasszista és idegengyűlölő 28 éves férfi az új-zélandi város két helyszínén 50 embert mészárolt le terrortámadása során. Ennek kapcsán nyilatkozta Jacinda Ardern miniszterelnök:
"minden követ meg fogunk mozgatni annak érdekében, hogy kiderítsük, miképpen történhetett meg ez a terrortámadás, és hogy milyen lehetőségeink lettek volna megakadályozni azt, ha egyáltalán voltak".
Hozzátette, a legmagasabb szintű kormányvizsgálatokat csak a rendkívüli fontosságú esetekben rendelik el, és világos, hogy jelenleg ez a nyomozás megfelelő formája. Ardern avaslatokat vár arra nézve is, a jövőben hogyan lehetne megelőzni a hasonló támadásokat.
Szakértők felvetették, hogy a hatóságok eddig nem fordítottak elég figyelmet a fehér felsőbbrendűséget hirdető mozgalmakra, amelyek az elmúlt években egyre nagyobb teret nyertek az országban - és a gyilkos támogatóinak számát nézve Magyarországon is, illetve az egész világon.

Még nem mozdítanák el May-t

Publikálás dátuma
2019.03.25 11:22

Fotó: AFP/ JESSICA TAYLOR
Nem most van itt az ideje, hogy „kapitányt cseréljünk a hajón” – mondta Michael Gove.
Válságtanácskozáson igyekezett felmérni a brit kormány, van-e esély elfogadtatni Theresa May brexit-megállapodását egy harmadik alsóházi szavazáson. Bár pártbeli ellenfelei és potenciális kihívói eddig kiálltak mellette, nyilvánvaló, hogy May elvesztette a kontrollt a pártja fölött, és bármikor elmozdíthatják. Ugyanakkor pártbeli kihívói szerint nem most van itt ennek az ideje – írja az Euronews.
„Ha lecseréljük a kormányfőt, az nem segít, ha másik párt alakít kormányt, az sem segít”
– mondta Philip Hammond pénzügyminiszter.
Szerinte azt kell kideríteni, hogy milyen Brexitet tudna elfogadni a parlament. Michael Gove agrár és környezetvédelmi miniszter, May egyik legerősebb pártbeli riválisa úgy vélekedett: nem most van itt az ideje, hogy „kapitányt cseréljünk a hajón”.
„Ki kell jelölni az űtvonalat, amelyen haladni fogunk. A miniszterelnök egy olyan megegyezést tett le az asztalra, ami tiszteletben tartja a népszavazást”
– jelentette ki.
Az alsóház a héten May megállapodásának alternatíváiról is szavazhat majd.