Rogán: már "népvándorlás" fenyegeti a magyart

Publikálás dátuma
2015.06.22 15:19
Korábbi felvétel. MTI Fotó: Soós Lajos
Több mint húsz előterjesztést fogadhatnak el a képviselők az Országgyűlés újabb, kétnapos rendkívüli ülésén. A Ház rendkívüli ülésének összehívását Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kezdeményezte a kormány nevében a Kövér László házelnöknek írt, a parlament honlapján olvasható levelében. A mai ülésen - az interpellációs időszak mellett - a kedden elfogadni tervezett előterjesztések változtatásairól tárgyalnak. És itt az ideje ismerkedni a fogalommal: NÉPVÁNDORLÁS. Valamint azt is megtudhattuk, hogy Orbán nem szereti a sunyi embereket. 

Az Országgyűlés elnökének javaslata alapján a hétfői ülés 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődött, majd - a márciusban bevezetett új munkarend előtt megszokott - egyórás interpellációs időszak következett, azonnali kérdésekkel és kérdésekkel kiegészítve. Az első ülésnap a kedden elfogadni tervezett előterjesztések bizottsági összegző módosító javaslatainak tárgyalásaival ér véget, várhatóan a késő esti órákban.

Orbánt is kérdezni lehetett

A Jobbik-elnök élve a lehetőséggel arra kérte a miniszterelnököt: nyilatkozzanak a Fidesz-frakció tagjai, hogy vettek-e ki pénzt a Quaestorból. Orbán Viktor  azt válaszolta Vona Gábornak, forduljon a nemzeti bank elnökéhez, majd hozzátette: nem szeretik a sunyi embereket, sunyi pártokat és a sunyi kérdéseket, ezért "ha van konkrét megkérdeznivalója, kérdezze meg".

Ki kit számoltat el? Ezt az LMP frakcióvezetője, társelnöke kérdezte Orbántól. Az LMP-s Schiffer András arról beszélt, hogy miközben a kormányoldal bújtatott pártfinanszírozást emleget az Altus Zrt. európai uniós megbízása ügyében, aközben a kormányzati delegációt Szingapúrba kísérő üzletembercsoport tagjaként Kóka János volt SZDSZ-es miniszter egy olyan cégcsoportot képviselt, amelyben részes az Altus. Orbán a válaszában arról beszélt: nemzetbiztonsági szűrést végeznek a delegációk összeállításakor, politikai nem. Magyarországnak pedig az az érdeke, hogy a baloldalhoz köthető emberek is tagjai lehessenek a kormányt kísérő üzleti delegációknak.  Schiffer arról is kérdezte a miniszterelnököt: miért nem helyezik az embert a profit elé az EU-ügyekben? Szerinte az Orbán-kormány semmit nem tett sem az egységes munkajogért, sem az adóparadicsomok felszámolásáért.

Előzőleg, napirend előtt: 

Az éghajlatváltozás elleni küzdelemre szólított fel az LMP 

Ikotity István (LMP) napirend előtt a katolikus egyházfő friss enciklikájára hívta fel a figyelmet, amelyben a pápa a globális felmelegedés problémájára mutatott rá. Mohóság és rövidlátás okozza azt, ahogy országok vagy egész kontinensek nyomorát is - jelenettte ki a képviselő, aki állatfajok kihalásáért is az emberi tevékenységet tette felelőssé. Bírálta a kormányt, mert szerinte az a gazdagokat szolgálja ki, míg a szegényeket magára hagyja, a zöldenergiát pedig kiszorítja az energiapolitikából.

Nagy István, a földművelésügyi tárca államtitkára szerint  a környezetvédelem terén több mint húsz éve átfogó tervezés mentén zajlik a munka. A génmódosított szervezetek elleni fellépéssel kapcsolatban is a pápai enciklikában megfogalmazottakkal azonosan cselekszik a magyar kormány - tette hozzá.

MSZP: a kormányzat ellopta a gázár-csökkentést

Tóth Bertalan (MSZP) szerint a Fidesz-KDNP 10 százalékos gázárcsökkenést lopott el az emberektől, a rezsicsökkentés mögé bújva. Kijelentette: a kabinet csak eltakarta az emberek szemét" arról, hogyan keresnek kormányközeli cégek havi 3 milliárd forintot az olcsón behozott gázzal, amellyel az embereket és az államot szerinte 150 milliárd forinttal károsították meg. Közölte azt is: uniós eljárást is kezdeményezni fognak tiltott állami támogatás miatt.

Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára válaszában azt mondta : a földgáz-kereskedelemmel foglalkozó társaságok a szigorú törvényi keretek között köthetnek szerződéseket. A biztonsági földgáz mértékének csökkentése a fogyasztás visszaesése miatt indokolttá vált - szögezte le, hangsúlyozva: az MVM Partner Zrt. a felszabadított mennyiséget transzparensen, a rendeletben meghatározott célokra használta, és nyílt ajánlat formájában ajánlotta fel. 

Fidesz: ez már nem bevándorlás, hanem népvándorlás

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője felszólalásban természetesen ecsetelte azt a kataklizmát, ami a magyar népes sújtja, szavai szerint olyan mértékben megnőtt az illegális határátlépők száma, hogy ez már nem bevándorlás, hanem népvándorlás. Szerinte 120 ezerre nőhet azok száma, akik törvénytelenül próbálják átlépni a határt. Helyes döntésnem minősítette a szerb-magyar határon megépíteni tervezett biztonsági határzárat. Kontrát Károly államtitkár ráerősítve Rogán szavaira, közölte: a kormány nem vitatkozik, hanem cselekszik a népvándorlás megállítása érdekében. 

Az MSZP az Országos Mentőszolgálat működése ügyében interpellált

Harangozó Tamás (MSZP) arról beszélt, hogy az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) dolgozóinak folyamatosan romló működési feltétele, alulfinanszírozottság, létszámhiány mellett kell végezniük munkájukat. Jelenleg 898 olyan település van, ahol az ott élők nem számíthatnak 15 percen belül a mentő kiérkezésére. Ilyen körülmények mellett nemhogy tehermentesítik az OMSZ-t, de egy márciusi rendeletmódosítás következtében a 10 ezer fősnél nagyobb szabadtéri rendezvények biztosítását is nekik kell ellátniuk. Az ellenzéki képviselő azt firtatta, hogy a nyári fesztiválidőszakban a tartalékmentők erre mennyire lesznek elegendők, mekkora létesítmény és eszközparkot biztosítanak. Vagy visszavonják a rendeletet? - kérdezte.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszában azt mondta: a kormány bízik abban a 7500 mentődolgozóban, akik valóban emberfeletti munkát végeznek nap mint nap. Ha az OMSZ úgy gondolja, hogy további külső kapacitásra van szüksége, dönthet ennek igénybevételéről. Kiemelte, hogy a Fidesz-KDNP 2014-ben 184 új autót helyezett szolgálatba, az elmúlt 13 évben nem vettek nyilvántartásba annyit, mint tavaly.

A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament 102 igen és 38 nem szavazattal jóváhagyta.

LMP: van terve a kormánynak a bérfelzárkózásra?

Schmuck Erzsébet  szerint ha a kormány nem akar, nem is tud versenyezni a nyugati bérekkel. A kabinet felelősségének nevezte, hogy az elmúlt években folytatódott a bérek leszakadása, alacsony béren tartott, lecserélhető dolgozók vannak. A legnagyobb problémaként a dolgozói szegénységet nevezte meg, s értékelése szerint a múlt héten elfogadott adócsomag is tovább tágítja a jövedelmi egyenlőtlenségeket. Az ellenzéki politikus arról érdeklődött, hogy van-e terve a kormánynak a bérfelzárkózásra.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszul közölte: a nyugat olyan béreket kínál a legjobb magyar mérnököknek, orvosoknak, szakembereknek, amivel Magyarország nem tud versenyezni. Szerinte azonban az elmúlt három év béremelési politikájával 5 százalékkal javult az átlagos vásárlóerő. A tárcavezető azt is elmondta, hogy Magyarország uniós összehasonlításban az első ötben van a legkisebb jövedelemkülönbségek szempontjából, mert egyenlőségpárti gazdaságpolitikát folytat. Komoly teljesítménynek ítélte az életpályamodellek bevezetését.

Schmuck Erzsébet nem fogadta el a miniszteri választ, a Ház azonban igen, 106 igen, 37 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett.

Szerző

Nyilvántartásba vették az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a DK listáját az EP-választásra

Publikálás dátuma
2019.04.19 17:21

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Összegyűjtötték a szükséges 20 ezer érvényes ajánlást, a korábban nyilvántartásba vett Jobbikhoz, Fidesz-KDNP-hez, Momentumhoz és a Mi Hazánk Mozgalomhoz hasonlóan.
Nyilvántartásba vette az MSZP-Párbeszéd Magyarországért, a Lehet Más a Politika (LMP) és a Demokratikus Koalíció (DK) listáját a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választásra pénteken a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A bejelentések megfeleltek a feltételeknek és a pártok összegyűjtötték a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlást.
  • Az MSZP-Párbeszéd 48 nevet tartalmazó listáját Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és frakcióvezetője vezeti.
  • Az LMP 28 névből álló listájának élén Vágó Gábor korábbi országgyűlési képviselő szerepel.
  • A DK 36 nevet felsoroló listáját Dobrev Klára, a párt alapító tagja vezeti.
Az NVB korábban már nyilvántartásba vette a Jobbik, a Fidesz-KDNP, a Momentum Mozgalom és a Mi Hazánk Mozgalom listáját.
A választáson indulni szándékozó pártoknak április 23-án 16 óráig kell leadniuk az összegyűjtött 20 ezer érvényes ajánlást és bejelenteniük a listájukat. A listán legfeljebb háromszor annyi, azaz 63 jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első öt jelölt neve kerül fel. A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni, és nem lehet róla levenni sem. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik - mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről -, helyére a listán soron következő lép. A listát és az azon szereplő jelölteket az NVB legkésőbb a bejelentést követő negyedik napon veszi nyilvántartásba.

Nem múlt sokon, hogy fedélzetén 50 kiló kokainnal vágjon a tengernek a montenegrói haditengerészet kiképzőhajója

Publikálás dátuma
2019.04.19 17:06

Valaki megsúgta a katonai rendészeknek, hol keressék a milliárd forintnyi drogot.
50 kilogramm kokaint foglalt le a montenegrói katonai rendészet az ország haditengerészetének Jadran nevű, kiképzésre használt vitorlásán, írja a Reuters. Az elképesztő mennyiségű, akár több milliárd forintot is érő kábítószert mindössze néhány órával azelőtt foglalták le, hogy a Jadran tanulókkal a fedélzetén kihajózott volna.
A hatóságok közleménye szerint egy tipp nyomán találtak a kokainra, az eset kapcsán pedig még senkit sem vettek őrizetbe. Az ügyben folyik a nyomozás.