Mindennapi csoda - Új jövevény érkezett a Földre

Publikálás dátuma
2015.06.22. 21:25
MTI Fotó: Balázs Attila
Kétpúpú teve (Camelus bactrianus) született  a Nyíregyházi Állatparkban 2015. június 22-én. Az újszülöttel  egy tucatnyira bővült a tevék száma az állatkertben. 

A kétpúpú teve (Camelus bactrianus, régebben Camelus ferus) vagy baktrián (az ókori Baktria nevéből) egy nagyrészt háziasított közép-ázsiai teveféle. Rokonával, az eredetileg Afrikában és Arab-félszigeten elterjedt dromedárral szemben hátán két púp magasodik - írja a Wikipédia. Eredeti elterjedési területe Közép-Kazahsztántól Dél-Mongólián és Északnyugat-Kínán át a Sárga-folyó nagy ívéig húzódik. Az i. e. 3. évezredben háziasítani kezdték.

A vadon élő populációkat a vadászat megritkította. A 19. században elterjedési területük nyugati részén kihalt, és az 1920-as években keleten is nagymértékben csökkent a népessége. 2003-ban az IUCN jelentése szerint 950 egyede élt vadon három populációban: a Takla-Makán-sivatagban és a kínai Xinjiang tartományban összesen 600, a Góbi-sivatagban 350.

A fajt vad állapotban jelenleg a kihalás fenyegeti. 

Szerző

Már a kifutóban örül a világnak a nyíregyházi elefántbébi (Fotók!)

Publikálás dátuma
2015.06.22. 17:31
MTI Fotó: Balázs Attila
Kiengedték hétfőn a kifutóba a Nyíregyházi Állatparkban született afrikaielefánt-bébit, a kis bika láthatóan jól érzi magát a családi csordában. Gajdos László, a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn lévő állatpark igazgatója elmondta, hogy a péntek este született elefántborjút nagyon jól gondozza az anyja, amely először ellett és szerencsére teje is bőven van a rendszeres szoptatáshoz.

A kis bikának az állatorvosok kétséget kizáróan meg tudták állapítani a nemét, és azt is, hogy teljesen egészséges. A súlyát azonban nem sikerült lemérni, így becslésre hagyatkoznak a szakemberek, akik szerint 80-100 kilogrammosan jöhetett világra. Az afrikai elefánt a világ legnagyobb és legerősebb szárazföldi emlőse, a bika 3,4 méter magasra nő, súlya kifejlett korában eléri a hat tonnát.

Fotó: Nyíregyházi Vadaspark/Facebook

Fotó: Nyíregyházi Vadaspark/Facebook

Magyarországon most másodszor született afrikai elefánt, és az első is a Nyíregyházi Állatparkban látta meg a napvilágot 2007-ben. Az elefántbika apja, Jack 23 éves, anyja, Kwaza 16 éves. Az anyaállat kétéves vemhesség után hozta világra kicsinyét, és az ellés komplikációmentes volt.

A nyírségi állatkertben tíz éve tartanak afrikai elefántokat. Természetes élőhelyük Afrikában a Szaharától délre található, ma már ott is elsősorban nemzeti parkok és védett területek lakói. Az afrikai elefánt hatalmas méreteit jól jelzi, hogy bélrendszere például 30-40 méter hosszú. A farka hegyétől az ormányáig 8 méteres elefánt lábai alsó oldalukon párnázottak, így tetemes súlya ellenére a járása viszonylag halk.

MTI Fotó: Balázs Attila

MTI Fotó: Balázs Attila

A legjellegzetesebb testrésze, az ormánya kétméteres, negyvenezer izomcsomóból áll. Ormányának végén, alul és felül egy-egy fogóujj van. Az ormányát főként szaglásra, légzésre és ivásra, de táplálékszerzésre is használja, a magasabban lévő faágakat azzal éri el.

Az indiai elefánttól az afrikai fajtát jóval nagyobb fülei különböztetik meg. A nagy fül a nagyobb hő leadást biztosítja, illetve azzal legyezi, hűti testének többi részét, gyenge légáramlatot keverve mozgatásával.

Szerző

Létezik hatásos permet a kullancsok ellen, de hiába

Publikálás dátuma
2015.06.20. 22:15
Illusztráció/Thinkstock
Bózsik Béla Pál, a Lyme Borreliosis Alapítvány orvosa szerint lenne megfelelő permetszer a kullancsok ellen, azonban az Európai Unió engedélyeztetési eljárása nagyon drága.

Az orvos az M1 műsorában elmondta azt is: érdemes lenne bevizsgáltatni azokat a kullancsokat, amiket a bőrünkből szedünk ki, hiszen csak a fertőzött kullancs okozhat betegséget.

A szakember jelezte, ezt Magyarországon egy magánlaboratórium végzi ötezer forintért. Az alapítvány szerette volna elérni, hogy az állam finanszírozza ezeket a vizsgálatokat, azonban nem jártak sikerrel - tette hozzá. 

Bózsik Béla Pál elmondta, az unió betiltotta a kullancsok permetezését, mert a szer a többi rovarra is hatott. A szakember szerint azonban létezik egy penészgomba-hatóanyaggal kifejlesztett irtószer, amely magyar szabadalom, és bizonyítottan csak a kullancsokra hat. A szakember szerint ezt a permetszert már szabadalmaztatták, de a gyártásra senki sem vállalkozott, mert az unió legalább olyan komoly vizsgálatokat követel, mint a gyógyszerek esetében. Ezt a költséget pedig senki sem tudja vállalni.

Szerző