Döntések tömkelege a rendkívüli ülésen

Publikálás dátuma
2015.06.23 11:14
Közmunkán. FOTÓ: NÉPSZAVA
Elfogadta a jövő évi költségvetést keddi, rendkívüli ülésén a parlament. Az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottsága emellett egyhangú szavazással kivette a közfoglalkoztatási törvényt módosító javaslatok közül azt, amely a polgármesterek feladatává tette volna a közmunkások idénymunkára történő közvetítését. A Ház többek között döntött Lázár János jogkörének kiterjesztéséről, a pénzügyi szolgáltatók felügyeletének szigorításáról, a banktitkokról, a vasúti közlekedés változásáról és a közadatok újrahasznosíthatóságáról is.

MSZP: elfogadták a cserbenhagyás költségvetését

Az MSZP szerint a parlament a cserbenhagyás költségvetését fogadta el, amivel a Magyarországon élők többsége rosszul fog járni. Burány Sándor, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke azt mondta, a 2016-os költségvetéssel a Fidesz folytatja eddigi politikáját, amelynek lényege, hogy a legjobban kereső tíz-húsz százalék minden segítséget megkap, a maradék 80-90 százalékot pedig a sorsára hagyják. Az MSZP-s politikus hangsúlyozta: jelenleg a legmagasabb adókulccsal sújtják a legrosszabbul keresőket is, ezért terjed a dolgozói szegénység és az átlagos keresettel rendelkezők szép lassan csúsznak le.

DK: a kormány sok millió embert hagyott cserben

Varju László, az ellenzéki párt alelnöke szerint a jövő évi büdzsében "nincs szó adócsökkentésről", béremelésről és munkahelyteremtésről, bármennyire is próbálja ennek ellenkezőjét állítani a kabinet. A jövő évi költségvetés és az ahhoz kapcsolódó törvények továbbra is magasan tartják a munkavállalókat terhelő adókat, az általános forgalmi adó világrekorder méretű és a feketegazdaságot növeli. Varju szerinte a költségvetés nem segíti a munkahelyteremtést, a kormány legfeljebb stratégiai megállapodásokat tud bejelenti, de nem képes érdemi munkahelyteremtésről beszélni; egyedül a közmunkaprogram bővül, de a közmunkásokat ki lehet majd közvetíteni, ami "a modern rabszolgaság lehetőségét biztosítja".

Együtt: a büdzsé nem szolgálja a polgárosodást

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja szerint a kedden elfogadott 2016-os költségvetés nem szolgálja a polgárosodást, sőt kifejezetten annak útjába áll. Szelényi Zsuzsanna kijelentette: a kormány adócsomagja nem támogatja azokat a családokat, akiknek segítségre lenne szükségük ahhoz, hogy egyről a kettőre lépjenek. A büdzsében jelentős forrásokat különítettek el a kormány Várba költözésre vagy a stadionépítésekre, miközben a paksi erőmű bővítése eladósítja és Oroszország felé kiszolgáltatottá teszi Magyarországot. A közmunka nem tud valódi érdemi munkalehetőséget és kitörést biztosítani, de most újabb százmilliárdokat költenek rá - tett hozzá a politikus.

LMP: a költségvetés nem az adócsökkentésről szól

Az LMP szerint a jövő évi adócsökkentés mindössze a GDP fél százalékával egyenértékű, így a 2016-os büdzsé nem nevezhető az adócsökkentés költségvetésének. Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő kedden sajtótájékoztatón indokolta meg pártja elutasító voksait a költségvetés zárószavazását követően. A politikus bérfelzárkóztatást sürgetett, hangsúlyozva: 4 millió ember él a létminimum alatt. Hozzátette: az egykulcsos szja csökkentése csak tovább növeli a különbségeket és így a szegények számát. 

PM: Egyre igazságtalanabb országban élünk

A Párbeszéd Magyarországért szerint a 2016-os költségvetéssel Magyarország a jelenleginél is igazságtalanabb és kilátástalanabb országgá fog változni. Karácsony Gergely a párt társelnöke kijelentette, a büdzsé nem orvosolja az elmúlt években felhalmozott problémákat, sőt újabb problémákat görget az ország előtt. Azt a szerény gazdasági növekedést, amelyik picit kinyitotta volna az ország mozgásterét, a kormány részben a gazdagoknak adja az szja csökkentésével, részben pedig olyan "őrültségekre" költi, mint a paksi beruházás vagy a stadionépítési program folytatása - mondta a zuglói polgármester. Szerinte ezekhez képest nevetségesen kevés pénz jut a közétkeztetés javítására, a gyermekéhezés felszámolására, a lakhatási válság felszámolására, és egyre inkább az önkormányzatok nyakába varrják a szociális ellátások megoldását.

Karácsony Gergely rámutatott, hogy 2008 óta nem növekedett érdemben a családi pótlék és az oktatás területén is csak egy "nagyon szerény" növekedéssel számol a büdzsé.A költségvetésnek legfeljebb a kevés számú, magas keresetű család a nyertese, vesztesből viszont rengeteg van, például a szociális ágazat dolgozói, a rászorulók, az önkormányzatok és mindenki, aki egy élhetőbb, igazságosabb Magyarországot szeretett volna - értékelt a PM politikusa, jelezve: azt szerették volna, ha részben a közmédia, a paksi bővítés és a stadionépítési program forrásaiból finanszírozták volna a fontos szociális célokat.

Liberálisok: a kormány mindent titkosított, amit lehetett

A Magyar Liberális Párt szerint a kedden elfogadott költségvetés teljesen összhangban van a Nemzeti Együttműködés rendszerével, mert a kormány, amit csak lehetett titkosított, saját körein belül tartja a valós adatokat és mindent megtesz az átláthatóság és a nyilvánosság kizárása érdekében. Oroszországban szokás az, hogy a Duma tagjai úgy szavaznak a költségvetésről, hogy a kiadási tételek egyharmadát nem is ismerik - írják a közleményben. Hangsúlyozzák, hogy a kormány a költségvetés elfogadásával két évre titkosította az államháztartás finanszírozásához és az államadósság kezeléséhez kapcsolódó stratégiai adatokat és háttérszámításokat, miközben a kormányszervek szervezeti és működési szabályai sem lesznek nyilvánosak. A most elfogadott büdzsé az esélyegyenlőtlenség költségvetése - emelik ki a liberálisok. 

Szerző

Orbán Viktor felmentette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:22

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.
Felmentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét, az erről szóló miniszterelnöki határozat a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg - írja az MTI. Orbán Viktor rendelete szerint Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.

A baloldal felé is nyitna az LMP

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:11

Fotó: Népszava/ Vajda József
Listát állít az Európai Parlamenti választásra, valamint frissíti a 2005-től hatályos stratégiáját az LMP a hétvégi, kétnapos kongresszusán. Az szinte biztos, hogy az ellenzéki párt egyedül méretteti meg magát az uniós voksoláson, habár a napirenden még mindig szerepel egy olyan pont, amely szerint a Jobbikkal közösen indulnának. (Sőt, hivatalosan a teljes ellenzék közös indulását is nyitva hagyja az LMP.) Ez annak fényében meglepő, hogy Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője a minap deklarálta, nem közösködnek senkivel. Kanász-Nagy Máté, az LMP titkára lapunknak azt mondta, nyilván ez a bejelentés, valamint az elmúlt hetek jobbikos botrányai hatnak a kongresszusukra, amely ennek megfelelően fog dönteni. Kanász-Nagy Máté azt is közölte lapunkkal, hogy az önkormányzati választás is szóba kerül majd a hétvégi eseményen. Ezt sem befolyásolja a jobbikos bejelentés, hiszen Kanász-Nagy tájékoztatása szerint a kongresszus lehetőséget ad majd az LMP helyi szervezeteinek, hogy azzal működjenek együtt az őszi voksoláson, akit a legmegfelelőbbnek tartanak. Kérdésünkre a titkár azt mondta, hogy ez a jelölt akár MSZP-s, vagy DK-s is lehet. Itt érdemes megemlíteni, hogy Keresztes László Lóránt, aki Hadházy Ákos lemondása után lett a párt társelnöke, korábban többször leszögezte: nem tud elképzelni semmilyen választási együttműködést a baloldal pártjaival. Kanász-Nagy erre a felvetésünkre azt mondta, hogy ő is azok közé a vezetőségi tagok közé tartozott, akik azt gondolták: van értelme az „új pólusnak”.
– Keresztes érezte, hogy csak a Jobbikkal való összefogás gondolatával kisebbségben van a pártban, és mivel azt gondolja, hogy van jövője az LMP-ben az EP-választás után is, most megpróbál kompromisszumot mutatni – fogalmazott egy név nélkül nyilatkozó LMP-s politikus. Az LMP EP-listájának vezetésére egyébként a korábbi hírek szerint hárman, Demeter Márta társelnök, Kendernay János, a párt külügyi kabinetjének vezetője és Vágó Gábor antikorrupciós szakszóvivő aspirált. Kanász-Nagy közölte: van egy negyedik jelölt is, Kóbor József pécsi önkormányzati képviselő. Azt a titkár elismerte, hogy a baranyai mérnök-fizikusnak nincs túl nagy esélye, viszont a Demeter-Kendernay-Vágó hármas szerinte fej-fej mellett halad. Több forrásunk ugyanakkor egyértelműen azt állította, hogy az elmúlt hetekben Vágó Gábor irányába billent el mérleg nyelve. – Biztos, hogy emiatt meggyengül Demeter, de ahhoz képest, hogy pár éve az MSZP elnökségi tagja volt, elég pozíciót kapott már tőlünk – mondták.