Előfizetés

Költségvetés - az szja csökkentése növeli a szegények számát

Az LMP szerint a jövő évi adócsökkentés mindössze a GDP fél százalékával egyenértékű, így a 2016-os büdzsé nem nevezhető az adócsökkentés költségvetésének. 

Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő kedden sajtótájékoztatón indokolta meg pártja elutasító voksait a költségvetés zárószavazását követően. A politikus bérfelzárkóztatást sürgetett, hangsúlyozva: 4 millió ember él a létminimum alatt. Hozzátette: az egykulcsos szja csökkentése csak tovább növeli a különbségeket és így a szegények számát. 

Az LMP az áfacsökkentést minden alapvető élelmiszerre kiterjesztené, és növelné a gyest, valamint a családi pótlékot - tette hozzá. A büdzsé bebetonozza a Fidesz eddigi rossz társadalom- és gazdaságpolitikáját, és hosszú időre megnyomorítja az embereket - összegezte véleményüket Schmuck Erzsébet.

Tarlós keze alatt a 3-as metró felújítása

Főpolgármesteri hatáskörbe kerülnek a 3-as metróvonal felújításával kapcsolatos ügyek a beruházás mielőbbi megvalósítása érdekében.

A fővárosi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát (szmsz) úgy módosította a Fővárosi Közgyűlés keddi ülésén, hogy a főpolgármester dönthet a jövőben a beruházás megvalósításával összefüggő ügyekről - amelyek egyébként nem tartoznak a közgyűléstől át nem ruházható hatáskörbe - annak érdekében, hogy ez a kiemelten fontos fővárosi projekt minél hamarabb megvalósulhasson.    

Főpolgármesteri hatáskörbe kerülnek továbbá a tervpályázati eljárással kapcsolatban az olyan döntési jogkörök, amelyeket az ajánlatkérőnek meglehetősen rövid határidőn belül kellene gyakorolnia.     

Ezáltal biztosítható az eljárási cselekményekkel összefüggő döntések időbeni meghozatala és azonnali beavatkozást igénylő helyzetek kezelése, amelyek esetében rövid határidő áll az ajánlatkérő rendelkezésére - olvasható az elfogadott javaslatban. Az előterjesztést 19 igen szavazat, 1 nem ellenében és 6 tartózkodás mellett fogadták el.

A Fővárosi Közgyűlésen készített összeállításunkat itt láthatja!

Aknavető gránát Zuglóban - Kiürítik a környéket

Aknavető gránátot találtak kedd délután a fővárosban, a XIV. kerületi Erzsébet királyné útja és az Öv utca kereszteződésében, a környéket lezárják és kiürítik - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje.

Várkonyi Melinda arról tájékoztatott, hogy az építkezési területen előkerült gránát félig a földben van. A beazonosítás idejére 150 méter sugarú körben lezárják és kiürítik a területet, ami irodaépületeket és üzlethelyiségeket is érint.