Előfizetés

Megszavazták - Összekötik a 2-es metrót és a gödöllői HÉV-et

Támogatta a 2-es metróvonal és a gödöllői HÉV összekötése, valamint a rákoskeresztúri szárnyvonal kialakításáról szóló projekt megvalósításának koncepcióját keddi ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

Az elfogadott előterjesztéshez mellékelt, több mint ötszáz oldalas megvalósíthatósági tanulmány szerint a projekt összköltsége több mint kétszázmilliárd forint. A fejlesztés - mint írták - egy egész agglomerációs térség, valamint Budapest keleti területe nagy részének gyors és átszállásmentes kapcsolatot tud majd biztosítani. 

A javaslat szerint a további tervezési munkák elvégzéséhez a fővárosi önkormányzat 2016-ban és 2017-ben maximum 1-1 milliárd forint forrás biztosítását látja lehetségesnek. A fejlesztés által érintett területen jelenleg 130 ezer ember él, akik közül naponta körülbelül 40 ezer utasnak fog érezhető menetidő-csökkenést és szolgáltatási színvonal-emelkedést eredményezni a projekt. 

A projekt közvetlen hatásterülete az északkelet-magyarországi közlekedési folyosóban helyezkedik el, amely Budapest második legforgalmasabb elővárosi tengelye, az összes napi utazás száma egy irányban körülbelül 73 ezer embert jelent, ami a teljes budapesti agglomerációs forgalom 12 százalékát teszi ki - olvasható a megvalósíthatósági tanulmányban.

A fejlesztés eredményeként, a metró- és a HÉV-rendszer összekötésével valamilyen formában megszűnhet az átszállási kényszer Budapest számos városrésze felé. Továbbá a H8-as HÉV vonalán a mértékadó követési idő csökken, az Örs vezér terei átszállást is számítva 15 perc menetidő-megtakarítás várható Gödöllő és a Déli pályaudvar között, a menetidők jellemzően körülbelül 30 százalékkal csökkennének. A két vonal összekötésének pontos módjáról, akár a teljes vonalon használható, hibrid szerelvények használatáról később dönthetnek. 

A fejlesztés révén - írták - az Örs vezér terén és a megállóhelyek környezetében lehetőség nyílik a tér rendezésére, a közösségi és a zöldfelületek európai színvonalú kialakítására. A vonalon megszűnő állomásépületek területe hasznosítható lesz.

A gyors és megbízható rendszer létrehozásával az autóforgalom is csökkenhet, a torlódások és a környezetterhelés mérséklődhetnek - olvashat a tanulmányban. Az előterjesztést 21 igen szavazattal, 4 tartózkodás mellett fogadták el.

Elfogadták a "cserbenhagyás költségvetését"

Az MSZP szerint a parlament kedden a cserbenhagyás költségvetését fogadta el, amivel a Magyarországon élők többsége rosszul fog járni - ezt Burány Sándor mondta keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke azt mondta, a 2016-os költségvetéssel a Fidesz folytatja eddigi politikáját, amelynek lényege, hogy a legjobban kereső tíz-húsz százalék minden segítséget megkap, a maradék 80-90 százalékot pedig a sorsára hagyják. Az MSZP-frakció ezt a tendenciát meg akarja törni, ezért olyan módosító javaslatokat adtak be, amelyek elfogadásuk esetén segíteni tudtak volna a szegényeken és meg tudták volna akadályozni, hogy a középosztály szegénysorba süllyedjen - jelentette ki. Most a legmagasabb adókulccsal sújtják a legrosszabbul keresőket is, ezért terjed a dolgozói szegénység és az átlagos keresettel rendelkezők "szép lassan csúsznak le" - értékelt.

Burány Sándor benyújtott, de el nem fogadott módosító indítványaik közül kiemelte, hogy öt, illetve tíz százalékos adókulcsokat vezetettek volna be a legrosszabbul vagy átlagosan keresők számára. Hozzátette, hogy az oktatás, az egészségügy és a szociális ellátások területein is segíteni próbáltak, de a kormánypártok ezeket az indítványaikat is elvetették.

Újszülöttet hagytak a békéscsabai kórház inkubátorában - Fotók

Publikálás dátuma
2015.06.23. 15:43
MTI Fotó: Lehoczky Péter
A békéscsabai Réthy Pál kórház babamentő inkubátorában nulla óra tizenöt perckor elhelyezett csecsemő a kórház csecsemőosztályán 2015. június 23-án. A kórház a Cs. Zoltán nevet adta a 49 centiméteres, 2940 grammos kisfiúnak, aki azonnal megkapta a szükséges ellátást és az oltásokat. 
Baji Sándor, a békéscsabai Réthy Pál kórház osztályvezető gyermekorvosa ellátja a kórház babamentő inkubátorában nulla óra tizenöt perckor elhelyezett csecsemőt a kórház csecsemőosztályán 2015. június 23-án. MTI Fotó: Lehoczky Péter

Baji Sándor, a békéscsabai Réthy Pál kórház osztályvezető gyermekorvosa ellátja a kórház babamentő inkubátorában nulla óra tizenöt perckor elhelyezett csecsemőt a kórház csecsemőosztályán 2015. június 23-án. MTI Fotó: Lehoczky Péter