Előfizetés

Biszku-ügy - Sürgőssé vált a döntés?

Publikálás dátuma
2015.06.23. 16:19
2015. június 1. Biszku Béla, a volt pártállami diktatúra belügyminisztere érkezik kerekesszékben ülve a büntetőper tárgyalására
A Fővárosi Törvényszék elnöke soronkívüliséget rendelt el a Biszku-ügyben - közölte Póta Péter, a bíróság szóvivője kedden a távirati iroda  megkeresésére. Póta Péter elmondta, az ügyben az őszi időpontokra szóló idézéseket már kiküldte a bíróság, de - arra hivatkozva, hogy a kézbesítésről szóló értesítések még nem érkeztek vissza - a megismételt eljárás kezdő időpontját egyelőre nem közölte. Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezése után kijelentette: én azok közé tartozom, akiket az ítélet indoklása kifejezetten felháborít.

A Fővárosi Ítélőtábla június elsejei másodfokú végzésével hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet a háborús bűntettel megvádolt 94 éves Biszku Béla ügyében. Álláspontja szerint az elsőfokú döntés annyira megalapozatlan, hogy arra érdemi másodfokú határozatot nem lehet építeni. A hatályos büntetőeljárási törvény szerint soron kívüli eljárást kell lefolytatni, ha az eljárás megismételt. 

A vád szerint Biszku Béla a forradalom leverése után részt vett a karhatalom megszervezésében és irányításában, és felelős a karhatalom által leadott, halálos áldozatokat követelő sortüzekért; a fővárosi Nyugati pályaudvarnál és Salgótarjánban lőttek fegyvertelen polgárokra 1956-ban. Tavaly májusban a Fővárosi Törvényszék nem jogerősen öt és fél év szabadságvesztésre ítélte Biszku Bélát, aki bűnösségét mindvégig tagadta.

A táblabíróság döntése után egy héttel Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy pártja soron kívüli, a lehető leggyorsabb eljárást és mielőbbi ítéletet szeretne a Biszku-perben. Újabb egy héttel később a kommunizmus áldozatait képviselő civil szervezetek és Rétvári Bence, a KDNP alelnöke egy a Kúria épülete előtt tartott sajtótájékoztatón szorgalmazták: szülessen minél előbb jogerős ítélet, történjen gyors igazságszolgáltatás Biszku Béla ügyében.

Az Országgyűlés Igazságügyi bizottságában kedden Trócsányi László igazságügyi miniszter úgy vélte: hosszú eljárásra van kilátás, jobb lett volna dönteni ebben a kérdésben. Utalva a vádlott életkorára azt mondta: "valószínűleg az élet fogja megoldani ezt a problémát". Korábban többen is bírálták az ítélőtábla hatályon kívül helyező döntését. Ibolya Tibor fővárosi főügyész arcpirítónak nevezte a határozatot, szerinte a tábla mondvacsinált indokokkal küldte vissza az ügyet első fokra, a Jobbik pedig elfogadhatatlannak nevezte az ítélőtábla döntését.

Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője korábban a Biszku-üggyel összefüggésben úgy fogalmazott: "én azok közé tartozom, akiket az ítélet indoklása kifejezetten felháborít".

"Szegénykórház" a Belvárosban

Publikálás dátuma
2015.06.23. 16:00
Fotó: Thinkstock
A magyar egészségügy helyzetét jelképező szegénykórházat állítottak fel az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség tagjai kedden Budapesten a József nádor téren, a Nemzetgazdasági Minisztérium épületével szemben.

Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke újságírók előtt elmondta: céljuk, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar egészségügyi ellátórendszer gondjaira, problémáira, ez jelzés, de lassan düh és harag is azok felé, akik "érzéketlenül szemlélik", hogy ez a rendszer lassan teljesen életképtelen lesz. Hozzátette: azok, akik dönthetnek arról, hogy megfelelő forrás kerüljön az ágazatba, egészen más döntéseket hoznak, mint amelyeket az ott dolgozók vártak. Az ágazat szereplői nem értik ezt a fajta érzéketlenséget - fogalmazott.

"Szükségállapot van a magyar egészségügyben" - értékelte Kiss László. Azt mondta, felgyorsult az orvoselvándorlás, az itt maradók pedig komoly terhelésnek vannak kitéve. A migrációt megállítani szerinte egy erőteljesebb béremeléssel lehet.

Kérdésre válaszolva Kiss László elmondta, a május 12-én megtartott ágazati demonstráció végén átnyújtott petícióban megfogalmazták követeléseiket, azonban ezekre nem érkezett válasz, ezért folytatják a tiltakozást.

Július 1-jére, a Semmelweis-napra, az egészségügyi dolgozók munkaszüneti napjára újabb demonstrációt szervez az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség. Ezzel kapcsolatban Kiss László azt mondta, a szegénykórház eddig az időpontig "tart nyitva", napi 24 órás "ügyeletet" adnak az akciószövetség tagjai. Ez idő alatt szívesen látják az országgyűlési képviselőket is, hogy lássák, milyen körülmények között kell dolgozniuk - jegyezte meg a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke.

Felszámolhatják a Rác fürdő cégeit

Felszámolási eljárást kezdeményeznek a Rác fürdő két cége ellen - döntött a Fővárosi Közgyűlés keddi ülésén.

A testület határozatában kimondta, hogy a Rác Fürdő és Hotel beruházással kapcsolatban a Rác Nosztalgia Kft.-vel, valamint a Rác Beruházó Kft.-vel szemben fennálló, a fővárosi önkormányzatot, a REK Kft.-t, valamint a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BHGY) Zrt.-t megillető, lejárt követelést felszámolási eljárás megindítása útján szükséges érvényesíteni.

Az elfogadott javaslatban azt írták, hogy a fürdőt már a felszámolás alatt meg lehet nyitni a nagyközönség előtt, a felszámolóval kötendő üzemeltetési megállapodás alapján. A fürdőépület működőképessé tétele és üzemeltetése a BGYH feladata lesz, így a fürdő a műszak-technikai vizsgálatok alapján megállapított hibák kijavítása után megnyitható lenne. Kitértek arra is, hogy ha a Főváros tulajdonosként meg akarja szerezni a Rác Fürdő és a Hotel felépítményét, akkor a felszámoló által indított nyílt vagy zártkörű pályázaton ajánlatot kell tenni annak megvásárlására.

A felszámolási eljárás várható átfutása másfél-két év - írták. Az előterjesztést 18 igen szavazattal, 1 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett fogadta el a Fővárosi Közgyűlés. A Rác fürdő átfogó rekonstrukciója érdekében 2002-ben indult projekt, a felújítás pár éve be is fejeződött, de a fürdő máig nem nyitott ki.