Orbán Nagykanizsán is előhúzta az aduászokat

Publikálás dátuma
2015.06.23. 21:36
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Kobza Miklós
Az M70-es út bővítését is magában foglaló fejlesztési programról állapodott meg Orbán Viktor miniszterelnök kedden Nagykanizsán.

A kormányfő - miután a Modern városok program részeként együttműködési megállapodást írt alá Dénes Sándor (Fidesz-KDNP) polgármesterrel - kifejtette: a fejlesztési program részeként új ipari területet hoznak létre a városban, 2018-ig kétszer két sávosra bővítik a szlovén határhoz vezető M70-es utat, és megépítik a Nagykanizsát elkerülő út első ütemét.

Emellett felépül egy nagyjából háromezer ember befogadására alkalmas multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok, valamint egy 50 méteres fedett uszoda - tájékoztatott Orbán Viktor. Közölte: megállapodtak a Mura-vidék fejlesztésének programjáról is, aminek része egyebek mellett egy kerékpárútrendszer kiépítése.

A Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint a megye és a város vezetői, képviselők és üzletemberek jelenlétében aláírt együttműködési megállapodást követően a kormányfő emlékeztetett: 2010 és 2014 között 15,6 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett a városba, 3,2 milliárd forintból felújították a Kanizsai Dorottya Kórházat, amely ennek a fejlesztésnek köszönhetően nem csak a megye, hanem egész Magyarország egyik legjobb kórháza lett. 

Orbán Viktor hangsúlyozta: ma a "kiszámíthatóság és a tervezhetőség jegyében" egy hosszú távú együttműködésről állapodtak meg a város polgármesterével.  

A miniszterelnök kitért arra is, hogy a polgármester elmondása szerint a város legnagyobb problémája a munkanélküliség, ezért azt kérte, hogy olyan megállapodást írjanak alá, amelynek "minden vonatkozása valahogyan a munkahelyteremtés felé mutat, mert ezt akarják első helyen orvosolni". Abban is megállapodtak - tette hozzá -, hogy közösen azt a cél tűzik ki, "hogy úgy, ahogy egész Magyarországon, úgy Nagykanizsán is teljes foglalkoztatás jöjjön létre a mostani választási ciklus végéig".

"Azért hajlandó a magyar kormány pénzt áldozni Nagykanizsa új ipartelepének létrehozására, mert Nagykanizsának van egy gazdasági programja, amely azzal a reménnyel kecsegtet bennünket, hogy itt az ipari parkban beruházások is lesznek" - mondta Orbán Viktor, hozzátéve, a végső terv egy 500 hektáros ipari park, amit több lépésben alakítanak ki a város határában.

Mint arról a kormányfő beszámolt, megállapodtak abban is, hogy a Szlovénia felé vezető M70-es utat kétszer kétsávosra bővítik a 2018-ig. Szólt arról is, hogy a várost elkerülő út hatmilliárd forintba kerül, amelyet a tervek szerint két ütemben valósítanának meg. Az első ütem 4,5 milliárd forintba kerül, ezt vállalni tudják és meg is valósul a következő választásokig.

A város vezetése által fontosnak tartott, mintegy 3000 nézőt befogadó multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnokról, valamint a meglévő uszoda mellé tervezett 50 méteres fedett uszodáról a miniszterelnök azt mondta: ezek fel fognak épülni. Hozzátette: "az a meggyőződésünk, hogy a 21. században Magyarországon minden megyei jogú városban (...) egy ekkora uszodának, és egy ekkora rendezvénycsarnoknak léteznie kell, ez hozzátartozik ahhoz az életminőséghez, amiért dolgozunk, és amit saját magunktól is elvárunk". 

Dénes Sándor polgármester a sajtótájékoztatón kiemelte: az együttműködési megállapodás célja, hogy olyan fejlesztések történjenek városban, melyek leginkább szolgálják a Nagykanizsán és a térségben élők érdekeit. A fő cél az, hogy használják ki Nagykanizsa országos jelentőségű gazdaságfejlesztési lehetőségeit, kedvező adottságait - tette hozzá. 

Arra az újságírói kérdésre, hogy tervezi-e kormány nagyberuházó Nagykanizsára irányítását, Orbán Viktor azt válaszolta: eddig a városba küldött beruházók egy nagy egybefüggő ipari terület hiánya miatt nem tudtak megtelepedni. Most azonban ez létrejön, s a jövőben rendszeresen fordulnak majd meg beruházni akaró nagy cégek Nagykanizsán - mondta, hangsúlyozva: egyszerre kell kínálni ipari telephelyet, képzett, fegyelmezett, jól teljesítő munkaerőt és egy vonzó civilizációs közeget.

 

Szerző

Elege van a hideg nyárból? Pedig még nincs vége!

Publikálás dátuma
2015.06.23. 20:45
Illusztráció/Thinkstock
Szerdán is erősen felhős vagy borult lesz az ég,  többfelé várható eső, zápor. Keleten és délen egy-egy zivatar is előfordulhat. A gyakran megélénkülő északnyugati szelet többfelé erős lökések kísérik. Hajnalban 9-14, napközben  18-23 fok között alakul a hőmérséklet.

Az előrejelzés szerint csütörtökön már helyenként hosszabb időre is kisüthet a nap, de a középső országrészben és a Dél-Alföldön kialakulhat néhol záporeső. A legalacsonyabb hőmérséklet 9-14, a legmagasabb hőmérséklet 21-25 fok között valószínű.

Pénteken főleg az ország középső területein fordulhat elő zápor, zivatar. A leghidegebb órákban 10-15 fok lehet. Napközben 22-27 fokig melegszik a levegő.

Szombaton változóan felhős idő várható elszórtan kialakuló záporral, zivatarral. A legalacsonyabb hőmérséklet 9-14, a legmagasabb hőmérséklet 23-28 fok között valószínű.

Elszórtan vasárnap is lehetnek záporok, zivatarok, s időnként megerősödik szél is. A minimumhőmérséklet 11-16 fok között valószínű. Napközben 22-27 fokig melegszik a levegő.

Szerző

Menekültek - Felrúgja az uniós egyezményt a kormány

Magyarország egyoldalúan felfüggeszti a Dublin III. rendelet alkalmazását, írja az Index az osztrák Die Presse alapján. A lap szerint erről tájékoztatta kedden kora délután az osztrák külügyminisztériumot Perényi János, Magyarország bécsi nagykövete. Kovács Zoltán kormányszóvivő és Perényi János az Indexnek megerősítette a Dublin III. felfüggesztését. A Dublin III. felmondásával Magyarországra nem lehet visszatoloncolni azokat a menekülteket, akik rajtunk keresztül jutottak el Ausztriába, Németországba vagy az EU más tagállamába.

A most felmondott Dublin III.uniós rendelet lényege, hogy  abban az országban kell elbírálni a menekültkérelmet, ahol azt benyújtották. Aki tehát Magyarország területén lép be az EU-ba, menekültkérelmet nyújt be nálunk, de azonnal továbbutazik Ausztriába vagy Németországba, azt visszaküldhetik ide az eljárás lefolytatására. Az eljárást azonban nem minden esetben ott kell lefolytatni, ahol az illető menekültkérelmet nyújtott be. Ha például a család a menekülés során szétszakadt és különböző európai államokban nyújtanak be menedékkérelmet, családegyesítésre kerülhet sor, és a családtagok menekültkérelmét együtt bírálják el.

A  hajó megtelt - magyarázta az osztrák  lapnak Kovács, aki szerint Magyarország képtelen több tízezer ide visszatoloncolt migráns ellátni. A kormányszóvivő "technikai okokról" beszélt, és azt is jelezte:  Magyarország csak átmenetileg mondja fel az egyezményt.

A Die Presse szerint a magyar lépés láncreakciót indíthat el. Várhatóan hamarosan Olaszország is ideiglenesen felfüggeszti a Dublin III. alkalmazását. Magyarország ezzel a lépéssel nyomást akar gyakorolni a csütörtöki EU-csúcsra. 

Nemrégiben a német és osztrák hatóságok azt jelentették be, hogy 15 ezer menekültet küldenek vissza Magyarországra - írja az Index.  Német statisztikák szerint 2015 első negyedévében Németország 2952 menedékkérőt próbált visszaküldeni Magyarországra azért, mert először itt nyújtották be a kérelmüket. Magyarország 2304 esetben elismerte felelősségét.

A Helsinki Bizottság szerint mégis összesen 42 menedékkérő érkezett ténylegesen vissza Németországból.

Szerző