Előfizetés

Együtt: a kormány leszerepelt emberségből

Az Együtt - Korszakváltók Pártja szerint a kormány leszerepelt emberségből, és folyamatosan árt a magyar nemzeti érdeknek azzal, hogy elszigeteli Magyarországot nyugati szövetségeseiktől.

Az ellenzéki párt arra reagálva juttatta adott ki közleményt, hogy a Belügyminisztérium bejelentette: felfüggeszti a menekültek visszafogadását más uniós országokból. Az Együtt elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány veszélyben lévő embereknek nem akar segítséget nyújtani - közölték.

Magyarországra nézve káros, hogy a kormány "ilyen képet fest rólunk nemzetközi szinten, aláássa kapcsolatainkat nyugati partnereinkkel, szembefordítja az országot az európai közösséggel" - tették hozzá.

"Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a kormány Orbán Viktor ismét jobbról akarja előzni a Jobbikot, uszít és tovább élezi a meglévő társadalmi feszültségeket, közben pedig eltereli a figyelmet az egyre mélyülő magyar válságról, a szétvert oktatásról, a hosszú kórházi várólistákról." 

Az Együtt a közleményben leszögezi: nincs szó tömeges visszafogadásról, 2015 első negyedévében Németországban 2952 menedékkérő nyilatkozott úgy, hogy Magyarországról érkezett és 42-en jöttek vissza közülük Magyarországra. A párt azt követeli a kormánytól, hogy az Európai Unió tagállamaival közösen találjon megoldást erre a kérdésre, ne álmegoldásokkal akarjon a rövid távú politikai hasznot szerezni.

DK: a kormány kiírta Magyarországot Európából

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a kormány kiírta Magyarországot Európából azzal, hogy technikai okokra hivatkozva, határozatlan ideig felfüggesztette a menekültek visszafogadását más uniós országokból.

Az ellenzéki párt közleményében úgy fogalmazott, a kabinet szánt szándékkal sértett meg egy fontos nemzetközi egyezményt belpolitikai céljai érdekében. Azt írták, Magyarország a legalapvetőbb felelősséget sem vállalja az itt regisztrált menekültekért. A pár száz menekült ellátása és a felelős menekültpolitika helyett a kormány inkább kiteszi a megtelt táblát - fogalmaztak, hozzátéve, a menekültellenes kormányzati politika odáig fajult, hogy veszélybe kerültek a menekültek ellátására szánt magyar EU-s támogatások is.

A DK szerint azonban menekültek később is lesznek, ezért úgy látják a kabinet "magabiztos öngólt rúgott". A Belügyminisztérium kedden jelentette be, hogy technikai okokból, határozatlan ideig a folyamatban lévő ügyekben felfüggeszti "a Magyarországra irányuló dublini transzferek fogadását" - a menekültek visszafogadását más uniós országokból - a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal.

Orbán Nagykanizsán is előhúzta az aduászokat

Publikálás dátuma
2015.06.23. 21:36
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Kobza Miklós
Az M70-es út bővítését is magában foglaló fejlesztési programról állapodott meg Orbán Viktor miniszterelnök kedden Nagykanizsán.

A kormányfő - miután a Modern városok program részeként együttműködési megállapodást írt alá Dénes Sándor (Fidesz-KDNP) polgármesterrel - kifejtette: a fejlesztési program részeként új ipari területet hoznak létre a városban, 2018-ig kétszer két sávosra bővítik a szlovén határhoz vezető M70-es utat, és megépítik a Nagykanizsát elkerülő út első ütemét.

Emellett felépül egy nagyjából háromezer ember befogadására alkalmas multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok, valamint egy 50 méteres fedett uszoda - tájékoztatott Orbán Viktor. Közölte: megállapodtak a Mura-vidék fejlesztésének programjáról is, aminek része egyebek mellett egy kerékpárútrendszer kiépítése.

A Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint a megye és a város vezetői, képviselők és üzletemberek jelenlétében aláírt együttműködési megállapodást követően a kormányfő emlékeztetett: 2010 és 2014 között 15,6 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett a városba, 3,2 milliárd forintból felújították a Kanizsai Dorottya Kórházat, amely ennek a fejlesztésnek köszönhetően nem csak a megye, hanem egész Magyarország egyik legjobb kórháza lett. 

Orbán Viktor hangsúlyozta: ma a "kiszámíthatóság és a tervezhetőség jegyében" egy hosszú távú együttműködésről állapodtak meg a város polgármesterével.  

A miniszterelnök kitért arra is, hogy a polgármester elmondása szerint a város legnagyobb problémája a munkanélküliség, ezért azt kérte, hogy olyan megállapodást írjanak alá, amelynek "minden vonatkozása valahogyan a munkahelyteremtés felé mutat, mert ezt akarják első helyen orvosolni". Abban is megállapodtak - tette hozzá -, hogy közösen azt a cél tűzik ki, "hogy úgy, ahogy egész Magyarországon, úgy Nagykanizsán is teljes foglalkoztatás jöjjön létre a mostani választási ciklus végéig".

"Azért hajlandó a magyar kormány pénzt áldozni Nagykanizsa új ipartelepének létrehozására, mert Nagykanizsának van egy gazdasági programja, amely azzal a reménnyel kecsegtet bennünket, hogy itt az ipari parkban beruházások is lesznek" - mondta Orbán Viktor, hozzátéve, a végső terv egy 500 hektáros ipari park, amit több lépésben alakítanak ki a város határában.

Mint arról a kormányfő beszámolt, megállapodtak abban is, hogy a Szlovénia felé vezető M70-es utat kétszer kétsávosra bővítik a 2018-ig. Szólt arról is, hogy a várost elkerülő út hatmilliárd forintba kerül, amelyet a tervek szerint két ütemben valósítanának meg. Az első ütem 4,5 milliárd forintba kerül, ezt vállalni tudják és meg is valósul a következő választásokig.

A város vezetése által fontosnak tartott, mintegy 3000 nézőt befogadó multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnokról, valamint a meglévő uszoda mellé tervezett 50 méteres fedett uszodáról a miniszterelnök azt mondta: ezek fel fognak épülni. Hozzátette: "az a meggyőződésünk, hogy a 21. században Magyarországon minden megyei jogú városban (...) egy ekkora uszodának, és egy ekkora rendezvénycsarnoknak léteznie kell, ez hozzátartozik ahhoz az életminőséghez, amiért dolgozunk, és amit saját magunktól is elvárunk". 

Dénes Sándor polgármester a sajtótájékoztatón kiemelte: az együttműködési megállapodás célja, hogy olyan fejlesztések történjenek városban, melyek leginkább szolgálják a Nagykanizsán és a térségben élők érdekeit. A fő cél az, hogy használják ki Nagykanizsa országos jelentőségű gazdaságfejlesztési lehetőségeit, kedvező adottságait - tette hozzá. 

Arra az újságírói kérdésre, hogy tervezi-e kormány nagyberuházó Nagykanizsára irányítását, Orbán Viktor azt válaszolta: eddig a városba küldött beruházók egy nagy egybefüggő ipari terület hiánya miatt nem tudtak megtelepedni. Most azonban ez létrejön, s a jövőben rendszeresen fordulnak majd meg beruházni akaró nagy cégek Nagykanizsán - mondta, hangsúlyozva: egyszerre kell kínálni ipari telephelyet, képzett, fegyelmezett, jól teljesítő munkaerőt és egy vonzó civilizációs közeget.