Előfizetés

Erdő Péter: a magyar kultúra nem a pogány múlt maradványa

Szűz Mária tisztelete képes testvéri közösségben egybekapcsolni a szomszéd népeket, anyai segítsége pedig ma is át tud vezetni minden történelmi akadályon és nehézségen - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek Lengyelországban, a czestochowai Mária-kegyhelyen szerdán.

A Fekete Madonna vonattal érkezett több mint 900 magyar zarándoknak tartott szentmisén a bíboros arról beszélt, "fontos, hogy reális, igaz képünk legyen a saját múltunkról, népünk azonosságáról és jelenlegi értékeiről. Fontos továbbá annak is tudatában lenni, hogy a magyar kultúra nem valami homályos, pogány múlt maradványa, hanem éppen a keresztény hittel való szoros kapcsolatban fejlődött azzá, ami" - mondta.

Erdő Péter kiemelte: ez a hit nem az elzárkózás vallása, hanem a mások felé is megnyíló szereteté, amely képes arra, hogy a különböző eredetű katolikusokat egyetlen közösséggé forrassza. "Ebben a hitben és ebben a szeretetben alakult ki a török idők után az a kulturális és emberi közösség, amit ma magyarságnak nevezünk" - fogalmazott a bíboros.

A KKM cáfol

Czukor József berlini nagykövetet sem kedden, sem szerdán nem kérették be a német külügyminisztériumba - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium

A tárca arra reagált, hogy a vs.hu azt írta: Czukor József berlini magyar nagykövetet bekérették kedden a német külügyminisztériumba, miután "a magyar kormány bejelentette: egyoldalúan felfüggeszti a menekültek visszatoloncolásáról szóló dublini egyezményt". A vs.hu információi szerint egy német külügyi államtitkár tárgyalt Czukor Józseffel, és a német kormány nevében az előzetes egyeztetés, tájékoztatás elmaradását kifogásolta. A portál szerint arra hívták fel a figyelmet, hogy a magyar kormány egy korábban általa is elfogadott uniós egyezményt "nem rúghat fel egyoldalúan".

"Pofátlan és pökhendi" - Szanyi élesen bírálta Lázárt

"Pofátlannak és pökhendinek" minősítette Szanyi Tibor szocialista európai parlamenti (EP-) képviselő szerdán Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek az előző napi kijelentéseit, amelyek az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtt hangzottak el.

Újságíróknak nyilatkozva Szanyi azt mondta: elképesztő, hogy egy miniszter egy parlamenti szakbizottság előtt a magyar kormánnyal szembeni felforgató, ellenséges lejárató tevékenységgel vádol környező országokat, közvetve az Egyesült Államokat, valamint különböző, meg nem nevezett gazdasági csoportokat.  

Lázár János "az Európai Bizottságot is azzal vádolta, hogy valamilyen sötét szándéktól befolyásolva indít különböző eljárásokat, hoz döntéseket Magyarországgal szemben" - jelentette ki az MSZP-s politikus, aki felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország az EU tagja, és hogy a tagországok közösen működtetik az Európai Bizottságot, amelynek az a dolga, hogy őrködjön az európai szerződések betartásán. A kötelezettségszegési eljárások nem érzelmi indíttatásúak, a testületet azért állították fel, hogy szükség esetén ezzel az eszközzel éljen - tette hozzá Szanyi Tibor.  

A szocialista EP-képviselő Lázár János azon kijelentését is bírálta, miszerint "komoly lehetőséget jelent, hogy a brüsszeli állandó magyar képviselet és a hírszerzés egy szervezeti egységben, a Miniszterelnökségnél van, mert a hírszerzés segítségével az ország jobban fogja tudni érvényesíteni érdekeit a brüsszeli döntéshozatalban". Szanyi szerint az EU átlátható szövetségi rendszer, és "bárdolatlanság", ha valaki "azzal fenyegeti meg a többi 27 tagországot, hogy majd ráküldi a hírszerzését".

Innentől kezdve - vélekedett Szanyi Tibor - nagyon nehéz lesz a sorsa az állandó képviseleten dolgozóknak, mert "gyakorlatilag körüllengi őket az a vélelem, hogy ők a hírszerzés emberei", és a magyarokra gyanakvó szemmel fog nézni mindenki, ami leszűkíti az egyébként az EU-ban nyilvánosan megszerezhető információk körét.