Előfizetés

Már megint sikerült

Na, nem kell lelkendezni, nem a fogyatékos sportolók többségének, hanem a hatalomnak. Sokáig húzódott Gömöri Zsolt lemondása, tudható volt, hogy ennek az volt az oka, hogy a hatalom megtalálja a lehető legkisebb következményekkel járó menekülési kiutat a botrányból. Végül is az illetékesek megtalálták a megoldást. A Facebook-oldalán ugyanis előtűnt Szabó László a Fogyatékosok Diák- és Szabadidősport Szövetségének elnöke, aki MOB szakmai tagozatának is tagja, most még csak javaslattevőnek, mivel kijelentette, hogy nem tervezi az MPB irányításának átvételét. Javaslatával június 15-én természetesen egy belvárosi étteremben ismertette meg a zártkörű megbeszélés részvevőit. A javaslatában azt ajánlotta, hogy Gömöri mondjon le, az új elnök megválasztásáig pedig az a Deutsch Tamás lássa el az elnöki feladatokat, aki javasolta a kifogásolt anyagi támogatást az elnök végtörlesztéséhez.

Ezzel szinte egy időben közleményt adott ki több sportoló: azonnali elnökség váltást, politika mentességet és a sportolók megfelelő körülmények közötti felkészülési lehetőségének biztosítását követelve. Nem a médiakampány vagy a sportolók követelése, hanem a javaslat, nyomán végül is megszületett a lemondás. Majd eljött a rendkívüli közgyűlés napja. A termet ahol a közgyűlést tartották biztonsági őrök vigyázták és ahol meg is született az az eredmény, amely az illetékesek forgatókönyvében meg volt írva. Elmaradt a szócsata, és a közgyűlés azt a Szabó Lászlót választotta meg levezető elnöknek, aki 1999-ben Deutsch vezette sportminisztérium helyettes államtitkára volt. A levezetőelnök javaslata alapján nem lett tisztújítás és így Deutsch Tamás vezetheti a bizottságot egy elnökségi taggal együtt.

Ezek után Szabó László arra a kérdésre, hogy indul-e az elnöki posztér, már azt válaszolta semmit sem tart lehetetlennek. Végül a közgyűlés, ha szerényen is, de megtapsolta Gömöri Zsolt búcsúzó beszámolóját. Hát ez az időhúzás elhallgattatta a „Hiteles és tisztességes paralimpiai mozgalomért!” című közlemény megalkotóit, és az azonnali tisztújítást követelőit. Ha vissza emlékszünk hasonló történt a diákmozgalom, a pedagógus elégedetlenség, vagy most legutóbb a nővérek követelései alkalmával is. Hát megint sikerült, az amiben valamennyien hibásak vagyunk.