Hoppon marad a bajnok?

Publikálás dátuma
2015.06.26. 07:56
Cavanira nagyon rájár a rúd mostanság FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/JULIAN FINNEY
Teljes anyagi csőd fenyegeti a dél-amerikai szövetséget, a Comnebolt. A FIFA elleni korrupciós eljárás szele a szövetséget is elérte, s zárolták legfontosabb szponzorai bankszámláját. Így az is kérdéses, ki tudja-e fizetni a Comnebol a Copa América győztesének járó 10 millió dollárt.

A házigazda Chile tovább menetel a Copa América döntője felé. A múlt héten ittas vezetésen kapott Arturo Vidal fémjelezte együttes Isla 81. percben szerzett góljával 1-0 arányban fektette két vállra Uruguayt egy igencsak hektikus mérkőzésen. A játékvezető a Celeste két játékosának is felmutatta a piros lapot: Cavani a 63. percben kapta meg második sárgáját, s hasonló sorsra jutott Fucile is a 88. percben. Chile ezzel bejutott az elődöntőbe, ahol a Bolívia-Peru találkozó győztesével kell megküzdenie a fináléba való bekerülésért.

Copa América, negyeddöntők
Chile-Uruguay 1-0
Bolívia-Peru (csütörtök hajnalban, lapzártánk után)
Argentína-Kolumbia (péntek 01.30, Tv: Sport1)
Brazília-Paraguay (péntek 23.30, Tv: Sport1)

Hogy a Copa győztese kap-e bármiféle prémiumot, vagy csupán a dicsőségért játszanak-e a kontinens csapatai, ez egyelőre nagy kérdés. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elleni nyomozás hullámai ugyanis a dél-amerikai szövetséget, a Comnebolt is elérték. Mit elérték, magukkal is sodorhatják!

A korrupciós botrányba ugyanis belekeveredett a Comnebol négy legfontosabb szponzora, az uruguayi Datisa, a brazil Traffic, továbbá az argentin

Full Pay és a Torneos y Competencias. Mindegyikük bankszámláját zárolták. A Copa América szervezőinek egyelőre sejtelmük sincs arról, honnan tudják előteremteni a 10 millió dolláros győzelmi prémiumot. Wilmar Valdez, az uruguayi szövetség elnöke, a Conmebol alelnöke elismerte, hogy nagy a baj.

Az El País spanyol napilapnak elmondta, jelenleg nem is az okozza a legnagyobb fejtörést számukra, miből fizetnek a győztesnek, hanem az, hogyan tudják majd egyáltalán működtetni a dél-amerikai szövetséget. A pénzhiány miatt ugyanis számos esemény megrendezését fenyegeti veszély. Kérdésessé vált a jelenleg az elődöntőknél tartó Libertadores Kupa finanszírozása is.

A dél-amerikai labdarúgás nagyon nehéz helyzetbe kerülhet. Az FBI nyomozása megállapította, hogy a Copa América szponzorációs szerződéseit a korrupció „valóságos orgiája” jellemezte. A Datisa például 320 millió dolláros szerződést kötött a Comnebollal a 2015-ös, a 2019-es és a 2023-as Copa América megszervezéséért.

A megállapodásért a cég összesen 100 millió dollár kenőpénz kifizetését helyezte kilátásba. Az FBI szerint az első részletet 2013-ban fizették ki, ebből 3 millió dollár ütötte a markát a Conbebol elnökének, illetve a brazil és az argentin szövetség első emberének. Persze a többi szövetség vezetője sem maradt ki a buliból, de ők kénytelenek voltak beérni 1,5 millió dollárral.

A FIFA május végén letartóztatott illetékesei közül négy sportvezető volt dél-amerikai: rács mögé került a Conmebol elnöke, Eugenio Figueredo, elődje, Nicolás Leoz, José Maria Marin, a brazil szövetség korábbi elnöke, aki a 2014-es labdarúgó világbajnokság lebonyolításáért is felelt, továbbá Rafael Esquivel, a venezuelai szövetség elnöke. Hírek szerint azonban más dél-amerikai sportvezetők sem érezhetik biztonságban magukat. Chilében, Uruguayban és Argentínában is nyomozás folyik. Brazíliában pedig az egykori focicsillag, jelenlegi szenátor Romário politikai vizsgálóbizottságot hívott életre, amely a brazil szövetség ügyeit hivatott feltárni.

Cavani nehéz napjai

Cavani számára a baj nem jár egyedül. De egyszerre ennyi megrázkódtatásra tényleg nem készülhetett fel. Az még csak hagyján, hogy kiállították a Chile elleni mérkőzésről, a címvédő Uruguay pedig kiesett a Copából. De teljesen megérthetjük őt, hogy nem volt éppenséggel a legjobb idegállapotban. Nem sokkal a találkozó előtt derült ki ugyanis, hogy édesapja halállal végződött baleset főszereplője volt, s őrizetbe vették. Cavani nagy dilemma előtt állt, hazautazzon-e, végül úgy döntött, csapata rendelkezésére áll. Az uruguayi szövetségi kapitány elmondta, „sokkolta az eset, amint mindannyiunkat. Az idő majd megmutatja, mennyire képes feldolgozni a történéseket”. Uruguay kiesésével Cavani hazamehet börtönbe került apjához.Szerző

Elmaradt a Világligán a brazil szamba

Bár az eddigi eredmények alapján benne volt a levegőben, hogy szoros küzdelmet hoz a Magyarország–Brazília találkozó az Olaszországban zajló férfi vízilabda Világliga szuperdöntőjében, az A csoport zárófordulójában, de Benedek Tibor szövetségi kapitány tanítványai tettek róla, hogy ne így legyen.

Igaz, Perrone révén még a dél-amerikaiak szereztek vezetést, ám a félidőre 9-2-re fordítottak Hosnyánszky Norberték, köszönhetően többek között egy csodás „Hosi-csavarnak” is.

A harmadik nyolc perc elején Santos még szépített, de ezt követően már csak magyar gólokat láthattak a nézők. Ijedtséget csak Vámos Márton sérülése okozott – szeme alatt vérzett egy könyököstől –, azonban szerencsére a fiatal szélső is visszatérhetett és gólokkal „bosszulta meg” a szabálytalanságot.

Végül 16-3-ra nyert a magyar csapat, ezzel megnyerte csoportját. Az Olaszország–Egyesült Államok mérkőzés lapzártánk után ért véget, de feltehetőleg utóbbival játszik a magyar csapat a mai negyeddöntőben.

Szerző
Frissítve: 2015.06.25. 23:28

Real-bosszú a Barcán

Publikálás dátuma
2015.06.26. 07:54
Rutinos ünneplők a négy trófeát gyűjtő Real Madrid kosarasai FOTÓ: FACEBOOK
Futballban a Barca ebben az idényben „lenullázta” a Real Madridot (bajnokság, kupa, BL), most a fővárosi klub kosarasai álltak bosszút.

Könnyen lehet persze, hogy a királyiak híveinek legfeljebb szépségtapasz, hogy a Pablo Laso irányította kosárcsapat a Szuperkupa, a Spanyol Kupa és az Euroliga aranyérme után szerda este a bajnoki címet is bezsebelte – történetesen az ősi rivális Barcelona csarnokában.

Európa legjobbja „söpréssel” nyerte meg a döntőt, hiszen a két hazai diadal (78-72, 100-80) után az első barcelonai találkozót (90-85) is megnyerte. Ez a Real Madrid 32. spanyol bajnoki címe, és az idény abban a tekintetben is történelmi, hogy Európában eddig mindössze két csapat – az olasz Varese (1970 és 1973) és a Milano (1987) – volt képes egy évadban négy trófeát nyerni.

Szerző