Szenzációs! 200 millió éves dinoszauruszfajra bukkantak

Publikálás dátuma
2015.06.26. 15:45
Illusztráció: Thinkstock
Egy eddig ismeretlen dinoszaurusz maradványait fedezték fel dél-afrikai és argentin paleontológusok. A közepes méretű növényevő 200 millió évvel ezelőtt élt az ősi szuperkontinens, Gondwana területén.

A leletet a londoni Linné Társaság folyóiratában, a Zoological Journal of the Linnaean Society júniusi számában ismertetik a Fokvárosi Egyetem, a johannesburgi Witwatersrand Egyetem, a La Plata-i Múzeum, valamint az Edigio Feruglio paleontológiai múzeum kutatói.

A fosszíliák - legalább négy egyed végtag- és lábfejcsontjai, valamint csigolyái - még az 1930-as évek végén kerültek elő Dél-Afrikában, 30 kilométerre a lesothói határtól, az úgynevezett Elliot geológiai formáció 210-190 millió éves kőzetrétegeiből.

A leletek évtizedeken keresztül porosodtak a Witwatersrand Egyetem evolúciós intézetének raktárában anélkül, hogy bárki is foglalkozott volna velük. Néhány évvel ezelőtt vizsgálták meg először a csontmaradványokat, amelyeket a korai növényevő Prosauropoda dinoszauruszok egyik neméhez, az Aardonyxhez soroltak - olvasható a ScienceDaily hírportálnak a tanulmányt ismertető összefoglalójában.

Egy újabb vizsgálat során azonban dél-afrikai és argentin paleontológusok arra a következtetésre jutottak, hogy a fosszíliák a Sauropodomorpha dinoszauruszok eddig ismeretlen nemét képviselik. A csontokból kiindulva közepes testméretű dinoszauruszról van szó, amelynek egyik legérdekesebb sajátossága a keresztet formázó bokacsontok. E jellegzetesség alapján az őshüllő a Sefapanosaurus nevet kapta, ugyanis szeszotó nyelven sefapano keresztet jelent.

Mint Alejandro Otero argentin paleontológus, a tanulmány vezető szerzője a lelettel kapcsolatban rámutat, a Sefapanosaurus a legkorábbi Sauropodomorpha dinoszauruszok és a valaha élt legnagyobb szárazföldi állatok, a hosszú nyakú, négy lábon járó Sauropodák közötti hiányzó láncszemet jelenti. Anusuya Chinsamy-Turan, a Fokvárosi Egyetem professzora szerint a Sefapanosaurus felfedezése arra világít rá, hogy Sauropodomorpha dinoszauruszoknak többféle átmeneti formája is élt Afrika déli részén 200 millió évvel ezelőtt.

Szerző

Gondolná? Ez nagyobb gyilkos az ebolánál

Publikálás dátuma
2015.06.24. 15:48
Illusztráció: Thinkstock
Az ebolajárvány visszavetette a malária elleni harcot Guineában - állapították meg szakértők egy friss tanulmányban, melyben arra is felhívták a figyelmet, hogy a járvány tavalyi kitörése óta a malária okozta halálozások száma meghaladhatja az ebola áldozatainak számát az országban.

Mind az ebola, mind a malária lázzal jár, ezért sok beteg félelmében talán nem mert orvoshoz menni - idézte a BBC a Lancet Infectious Diseases című szaklapban megjelent tanulmányt. Mateusz Plucinski és kollégái azt vizsgálták meg, hogy hányan keresték fel a kórházakat az ebolajárvány kitörése előtt és alatt. Kiválasztottak 60 egészségügyi intézményt a járvány sújtotta területeken és 60-at ott, ahol nem voltak ebolás esetek. Megnézték, hány malária elleni receptet írtak fel a járvány előtt és alatt.

Amikor a járvány kitört, drámaian csökkent a kórházakat felkereső páciensek száma - a legsúlyosabban érintett területek egyes korcsoportjaiban majdnem felével esett vissza. A maláriával kezeltek száma volt, ahol 69 százalékkal zuhant - írták az amerikai Betegségellenőrzési Központ (CDC) atlantai maláriakutatói, a tanulmány szerzői, akik arra figyelmeztettek, a malária okozta halálozások száma valószínűleg emelkedett. 

Így lehet védekezni a fertőző szúnyogok ellen. FOTÓ: Thinkstock

Így lehet védekezni a fertőző szúnyogok ellen. FOTÓ: Thinkstock

Az ebolás esetek száma eközben csökken, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) adatai alapján tíz esetet jelentettek Guineából az utolsó héten, melyről adatokkal rendelkeznek. Franco Pagnoni, a WHO globális maláriaprogramjának munkatársa úgy véli, a kezeletlen maláriás esetek további terhet róttak az ebola sújtotta országok amúgy is túlterhelt egészségügyi rendszerére.

Szerző

Okostapasz válthatja fel az inzulininjekciókat

Publikálás dátuma
2015.06.23. 20:09
Illusztráció/Thinkstock
Okostapaszt fejlesztettek ki cukorbetegek számára amerikai kutatók, az eszköz nemcsak a vércukorszint emelkedését és esését képes érzékelni, hanem inzulint is juttat a szervezetbe. Az egyelőre csak egereken tesztelt okostapaszt fejlesztői szerint teljesen a cukorbeteg személyes igényeihez lehet alakítani.

Az okostapasz figyelemmel kíséri a vércukorszintet és automatikusan inzulint juttat a szervezetbe több száz mikrotűjén keresztül. A vércukorszint legkisebb változását is képes érzékelni, ami azt jelenti, hogy szükség esetén kicsiny adag inzulint is képes a szervezetbe juttatni.

Az okostapasz nem nagyobb, mint egy postai bélyeg, és több mint száz kicsiny - szempilla hosszúságú - tű van rajta. Ezekben a mikrotűkben kicsiny glükózérzékelő enzim- és inzulinraktárak vannak, amelyek gyorsan kibocsátják az inzulint, ha a beteg vércukorszintje túl magasra emelkedne.

"Gyorsan működő tapaszt fejlesztettünk ki cukorbetegek számára, amelyet könnyű használni, és amely nem mérgező, biokompatibilis anyagokból készült. Az egész rendszert személyre lehet szabni, figyelembe véve a cukorbeteg súlyát és inzulinérzékenységét, azaz az okostapaszt még okosabbá lehet tenni" - idézte Zhen Gút, az Észak-Karolinai Egyetem professzorát a The Daily Telegraph brit napilap.

Az 1-es típusú cukorbetegek és az előrehaladott állapotban lévő 2-es típusú cukorbetegek kénytelen naponta rendszeresen mérni vércukorszintjüket és szinten tartása érdekében inzulininjekciókat beadni maguknak, ez a módszer azonban fájdalmas és nem pontos.

"A nem megfelelő mennyiségű inzulin jelentős komplikációkat okozhat, mint például vakság és végtagamputálás, és még borzalmasabb következményei lehetnek, mint a diabetikus kóma vagy halál" - mondta John Buse, az okostapaszról az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmány egyik szerzője, az Észak-Karolinai Egyetem Cukorbeteg Gondozóintézetének igazgatója.

A kutatók célja, hogy olyan inzulintapaszt fejlesszenek ki, amelyet a betegnek csak néhány naponta kell majd cserélnie.

Szerző