Előfizetés

Tovább ötletelnek - Pintér kitelepítené a menekülttáborokat is

Publikálás dátuma
2015.06.26. 16:16
Fotó: Spencer Platt/Getty Images Hírek
Az Európai Unió területén kívüli migrációs táborok létrehozását javasolja Pintér Sándor belügyminiszter, aki szerint onnan a menekültügyi eljárás végeztével a háború vagy üldöztetés elől menekülőket kötelezően be kellene fogadnia az európai közösségnek, míg a gazdasági migránsok beengedéséről a tagországok egyénileg, szabadon dönthetnének.

A Századvég Alapítvány rendezett konferenciát Újkori Népvándorlás, Európai kihívás előtt címmel, itt mondta el ötletét a miniszter.  Pintér Sándor megismételte a kormányoldal részéről napok óta hangoztatottakat, miszerint Európa nehezen teljesíthető kettős elvárást fogalmaz meg Magyarországgal szemben a migráció kérdésében. Az országnak ugyanis egyfelől nem szabad őrizetben tartania a menekültügyi eljárás alatt állókat, másrészt Nyugatra haladásukat is meg kell valahogy akadályoznia - magyarázta a tárcavezető.

Pintér Sándor beszélt arról is, hogy az emberi élet megmentése mindenek előtt áll, ezért például a háború vagy üldöztetés elől menekülőket mindenképp be kell fogadni, a vita az illegálisan érkező gazdasági migránsokról kezeléséről folyik.  A belügyminiszter tájékoztatása alapján Ausztria, Szerbia és az Europol segítségével eddig több mint 600 embercsempész-csapatot fogtak el, akik helyére azonban mindig újak érkeznek, hiszen tagjaik egy-egy akcióval sokszor éves fizetésük többszörösét kereshetik meg. 

Lánczi András, a Századvég Alapítvány - nem meglepetésre - a kormány stratégiáját dicsérte, mondván: a migráció problémájára nem érzelmi alapú, hanem az ország érdekeit szem előtt tartó megoldásokat javasolt.    Schőberl Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet  főigazgatója - szintén nem meglepetésre - ugyancsak Magyarország sikerének nevezte, hogy az európai közvélemény immáron tudja, hogy Magyarországra nagyobb migrációs nyomás nehezedik, mint a mediterrán térség egyes országaira.

Vége az ingyenes parkolásnak Óbudán is

Publikálás dátuma
2015.06.26. 15:51
FOTÓ: Thinkstock
Július második felétől indulhat el a fizető parkolás Óbudán - közölte a kerületi önkormányzat pénteken.

A közlemény szerint az első hónapban tesztüzemmel indul a rendszer, ennek során a parkoló őrök ellenőrzik a parkolási övezeten belüli gépjárművek várakozási engedélyét, azonban nem bírságolnak, csak figyelmeztetnek. A parkoló automaták alapjainak telepítését, valamint a burkolati jelek korrekcióját már megkezdték, az automatákat ütemezetten helyezik ki júliusban.

Bús Balázs (Fidesz-KDNP), Óbuda polgármestere korábban a túlterheltséggel indokolta a fizetős parkolás bevezetését, ugyanakkor jelezte, hogy egyedülálló kedvezményrendszert alakítottak ki, s a fizető zónákon kívül élő kerületi lakosok is kapnak engedményeket. A jogosultak az ügyfélszolgálati irodák egyikében kérhetik a kedvezményt, az ügyintézéshez időpontot is lehet foglalni. A belső övezet - amelyben óránként 265 forintot kell fizetni - a Kolosy teret és környékét foglalja magába, a másik pedig a Bogdáni útig tart, itt 175 forint lesz a tarifa. A két övezetben 12 ezer parkolóhely van és 170 automatát helyeznek majd ki.

Szenzációs! 200 millió éves dinoszauruszfajra bukkantak

Publikálás dátuma
2015.06.26. 15:45
Illusztráció: Thinkstock
Egy eddig ismeretlen dinoszaurusz maradványait fedezték fel dél-afrikai és argentin paleontológusok. A közepes méretű növényevő 200 millió évvel ezelőtt élt az ősi szuperkontinens, Gondwana területén.

A leletet a londoni Linné Társaság folyóiratában, a Zoological Journal of the Linnaean Society júniusi számában ismertetik a Fokvárosi Egyetem, a johannesburgi Witwatersrand Egyetem, a La Plata-i Múzeum, valamint az Edigio Feruglio paleontológiai múzeum kutatói.

A fosszíliák - legalább négy egyed végtag- és lábfejcsontjai, valamint csigolyái - még az 1930-as évek végén kerültek elő Dél-Afrikában, 30 kilométerre a lesothói határtól, az úgynevezett Elliot geológiai formáció 210-190 millió éves kőzetrétegeiből.

A leletek évtizedeken keresztül porosodtak a Witwatersrand Egyetem evolúciós intézetének raktárában anélkül, hogy bárki is foglalkozott volna velük. Néhány évvel ezelőtt vizsgálták meg először a csontmaradványokat, amelyeket a korai növényevő Prosauropoda dinoszauruszok egyik neméhez, az Aardonyxhez soroltak - olvasható a ScienceDaily hírportálnak a tanulmányt ismertető összefoglalójában.

Egy újabb vizsgálat során azonban dél-afrikai és argentin paleontológusok arra a következtetésre jutottak, hogy a fosszíliák a Sauropodomorpha dinoszauruszok eddig ismeretlen nemét képviselik. A csontokból kiindulva közepes testméretű dinoszauruszról van szó, amelynek egyik legérdekesebb sajátossága a keresztet formázó bokacsontok. E jellegzetesség alapján az őshüllő a Sefapanosaurus nevet kapta, ugyanis szeszotó nyelven sefapano keresztet jelent.

Mint Alejandro Otero argentin paleontológus, a tanulmány vezető szerzője a lelettel kapcsolatban rámutat, a Sefapanosaurus a legkorábbi Sauropodomorpha dinoszauruszok és a valaha élt legnagyobb szárazföldi állatok, a hosszú nyakú, négy lábon járó Sauropodák közötti hiányzó láncszemet jelenti. Anusuya Chinsamy-Turan, a Fokvárosi Egyetem professzora szerint a Sefapanosaurus felfedezése arra világít rá, hogy Sauropodomorpha dinoszauruszoknak többféle átmeneti formája is élt Afrika déli részén 200 millió évvel ezelőtt.