Nem védik a kiskorúakat a káros tartalmaktól

Publikálás dátuma
2015.06.26. 17:07
Illusztráció/Thinkstock
A vizsgált honlapok kevesebb mint fele felel meg a kiskorúakat védő törvénynek és szűrőszoftver-ajánlásnak, közel harmada nem használ semmilyen figyelemfelhívást a káros internetes tartalmak megjelenítése előtt, és a figyelemfelhívó szövegek között szinte nincs két egyforma - derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) MTI-hez pénteken eljuttatott közleményéből.

Az NMHH elnökének tanácsadó testülete, a Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal által tavaly év végén végzett vizsgálat szerint az elemzett honlapok mindössze 43 százaléka használja megfelelően a figyelemfelhívást, vagyis a figyelmeztető szöveg megfelel a törvényi előírásnak és az ajánlásnak, tartalmazza a legfontosabb információkat, és a felhívás is megfelelőképpen működik. Viszont csupán 17 százalékuk ajánlja fel a szűrőszoftver használatát. A szűrőszoftverek működését elősegítő kulcsszavak - úgynevezett metatagek - a honlapok kevesebb mint tizedénél találhatók meg, ezek közül pedig csak 1-2 honlap alkalmazza azokat az ajánlásnak megfelelő formátumban.

A jelentés szerint a káros tartalmakra történő felhívás hatékonyságát csökkenti az is, hogy a szolgáltatók által megfogalmazott figyelemfelhívó szövegek rendkívül eltérőek, gyakorlatilag nincs közöttük két egyforma. Az NMHH kiemelte a hat leggyakoribb figyelemfelhívási hibát. Ezek közé tartozik, ha már a figyelmeztető ablak is tartalmaz olyan képeket, videót, amelyek már felnőtt tartalomnak tekinthetők; nincs lehetőség a "nem" opció kiválasztására, vagy az oldal annak hatására nem léptet ki; illetve a honlap először figyelmeztet ugyan a kiskorúakra káros tartalomra, de másodszori próbálkozásnál már mindenféle figyelmeztetés nélkül megjelenik a tartalom. Gyakori hibás megoldás tovább az is, amikor a honlapon a figyelmeztetés előtt egy pillanatra látható a felnőtt tartalom; a Google-ról belépve néhány oldalra - amelyen egyébként található figyelmeztető jelzés - "akadály nélkül" betöltődik a kiskorúakra káros tartalom; illetve van ugyan figyelmeztetés, de a mellette lévő reklámra kattintva az azonnal átlinkel felnőtt tartalmakat megjelenítő oldalra.

Az eredmények alapján a testület a napokban 120 honlap tartalomszolgáltatójának figyelmét hívta fel levélben a vonatkozó törvényi előírások és a kerekasztal szűrőszoftver-ajánlásának betartására az egyes honlapokra vonatkozóan részletezve a hiányzó figyelemfelhívó információkat - derül ki a közleményből. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság gyermekvédelmi ismereteket összefoglaló aloldalán, a gyermekbarat.nmhh.hu oldalon további információk érhetőek el a kiskorúak internetes védelmével kapcsolatban.

A Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal 2014. április 23-án fogadott el ajánlást a kiskorúakra káros internetes tartalmak és szolgáltatások esetén alkalmazandó figyelemfelhívó jelzésekre és ingyenesen elérhető szűrőszoftverek tulajdonságaira vonatkozóan. Az ajánlás legfőbb célja a kiskorúakra káros tartalmak hatékony szűrését lehetővé tevő szűrőszoftverek ingyenes elérhetősége mellett az, hogy ártalmas tartalmak esetén a tartalomszolgáltatók hívják fel a figyelmet a tartalom veszélyes jellegére.

Szerző

Európai problémákat európai fórumokon lehet megoldani

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja szerint a brüsszeli EU-csúcson bebizonyosodott, hogy csak európai fórumokon lehet megoldást találni a menekültkérdésre .

Hajdu Nóra, az Együtt elnökségi tagja szerint ugyanakkor a magyar kormány nem vizsgázott jól, mert "amit az elmúlt héten láttunk tőle, az minden volt, csak nem konstruktív kezelése ennek a helyzetnek". Előbb egyoldalúan fel akarták mondani a dublini egyezményt, majd egy nappal később "ebből is visszavonulót fújtunk" - mondta.

A politikus hozzátette: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön szolidaritást kért Európától bevándorlóügyben, Magyarország viszont nem hajlandó ugyanezt a szolidaritást képviselni a többi európai ország felé. Arra a felvetésre, hogy Magyarország és Bulgária külön elbírálás alá fog esni, azt felelte, előrelépésnek tartja, hogy kiderült, nemcsak Görögországnak és Olaszországnak van menekültügyi problémája, hanem a kelet-európai térség is érintett a kérdésben. Magyarország viszont nem kapott felmentést az egyezmények betartása alól - folytatta, hozzátéve, ha Magyarország a schengeni rendszer részese akar lenni és sikeresen akar fellépni az európai fórumokon, akkor nem kérdőjelezheti meg az európai egyezményeket.

Szerző

MSZP: összegyűlt az aláírás a rendkívüli migrációs-üléshez

AZ MSZP összegyűjtötte az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívásához szükséges számú aláírást, így a Ház elé kerülhetnek a párt menekültügyi megoldási javaslatai - közölte Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes.

A politikus közleményében emlékeztet: pártja a probléma mielőbbi megoldása érdekében a költségvetést és a büntető törvénykönyvet is módosítaná. Hozzátette: az MSZP támogatja a négypontos európai csomagot, ugyanakkor a helyzet azonnali, rövid távú, hazai hatáskörben történő kezeléséhez azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy még az idei költségvetés módosításával csoportosítson át 22 milliárd forintot a migrációs nyomás kezelésére hivatott szervek számára. Ebből növelnék a bevándorlási hivatal munkatársainak számát és a rendőrség technikai eszközeit. Emellett súlyosabban büntetnék az embercsempészeket.

Szerző