Előfizetés

Michelisz második lett Franciaországban

Michelisz Norbert, a Zengő Motorsport magyar versenyzője sokáig, a 14. körig az élen állt a túraautó világbajnokság franciaországi szakaszán, a második körben, végül azonban a második helyen futott be.

A magyar versenyző kiválóan rajtolt, hamar átvette a vezetést Tiago Monteiro előtt. A portugál, volt Forma-1-es pilóta azonban a spanyol José María Lópezzel folytatott csatája nyomán kicsúszott és kiesett. Balesetet szenvedett a francia Sébastien Loeb is, a Citroen versenyzője egy gumiakadálynak hajtott neki.

Michelisz tartotta magát, de az argentin López Cirtoenjével jóval gyorsabbnak bizonyult a Hondánál, így megelőzte. A második hely azonban így is nagy eredmény már csak azért is, mert két Citroent is mögötte ért célba. Az első versenyen Michelisz 6. lett.

Argentin mestermunka

Ilyen sem volt még. A Copa América történetében először fordul el, hogy a legjobb négy közé jutott válogatottak szövetségi kapitánya egy azon országból származik: a chileieket irányító Jorge Sampaoli, a perui együttes mestere, Ricardo Gareca, az argentin csapat élén álló Gerardo Martino és a paraguayiakat felkészítő Ramon Díaz is argentin.

Ha úgy tetszik, akár sorsszerűnek is nevezhető tehát, hogy a brazil Dunga nem lehet ott a válogatottjával az elődöntőben, ámbár a selecao kapitánya egyéb körülményeket emlegetett a Paraguay elleni 1-1-es eredményt követő tizenegyespárbaj elvesztése után.

„Nem akarok kifogásokat keresni, de összesen tizenöt játékosom betegedett meg egy vírus miatt a héten, ezért az edzéseket sem tudtuk úgy végezni, ahogy szerettük volna – kesergett Dunga. - Volt, aki lábra sem tudott állni, volt, aki magas láz miatt dőlt ki és olyan is akadt, aki folyamatosan hányt. Így nehéz…”

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a tavalyi, hazai világbajnoki lebőgés után megtáltosodó Brazília enyhén szólva sem kápráztatta el a szurkolóit a chilei tornán. Perut és Venezuelát 2-1-re verte, Kolumbiától 1-0-ra kikapott, egyszersmind elvesztette egyetlen igazi varázslóját, a kiállított Neymart.

A brazilok Paraguayjal szemben sem villogtak (mindössze háromszor találták el a kaput, míg az ellenfél hatszor), s bár negyed óra elteltével Robinho – aki a betegek közt volt - megszerezte a vezetést, a hetvenedik percben Thiago Silva óriási butaságot követett el, kézzel ütött bele egy labdába a 16-oson belül.

Egy fokkal játszottak csak jobban az argentinok, akik bár helyzetek sokaságát dolgozták ki, a kolumbiai David Ospina kapus eszén képtelenek voltak túljárni, így „csak” a 11-es párbaj után nyugodhattak meg. Az Arsenal játékosa földöntúli bravúrokat mutatott be, hogy mást ne mondjunk, Leo Messi közeli fejesét a fűről felpattanva védte. Ez volt az a jelenet, amelyről az argentin csillag később azt mondta, „meg akartam halni abban a pillanatban, amikor láttam, hogy kifogja”.

A Copa América színvonalára, tempójára ugyanakkor még véletlenül sem lehetne azt mondani, hogy „haláli”. Az állva maradt négy csapat szinte azonos eséllyel várja a folytatást, hajszálnyival talán a legtöbb sztárt (Messi mellett Agüero, Di María, Mascherano) felvonultató argentinok emelkednek ki. Szövetségi kapitányok dolgában feltétlenül…

COPA AMÉRICA
Elődöntő
Június 30., kedd, 1.30: Chile–Peru (Santiago de Chile) – Tv: Sport1
Július 1., szerda, 1.30: Argentína–Paraguay (Concepción) – Tv: Sport1Európai Játékok - Véget ért a versenysorozat

Publikálás dátuma
2015.06.29. 06:25

A magyar csapat vonul az I. Európa Játékok záróünnepségén az azerbajdzsáni Bakuban.