Előfizetés

Nagyvárad kapta a Kisvárdai Fesztivál fődíját

A hétvégén véget ért a 27. Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja, melyen tizenkilenc határon túli és anyaországi társulat vett részt, s a zsűri és a közönség 25 előadást láthatott a 2014/15. évi idény legjobbnak tartott darabjai közül.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által felajánlott fődíjat a Nagyváradi Szigligeti Színház művészei vehették át a Mi osztályunk című előadásban nyújtott teljesítményért. A tárca Életmű díjat adományozott Dobre-Kóthay Judit, Jászai-díjas díszlet- és jelmeztervezőnek, aki stílus- és szemléletmeghatározó alkotásaival a romániai színházi élet kimagasló egyénisége, és László Sándor színész-rendező, egyetemi tanárnak, aki elhivatottsága és szakértelme által a vajdasági színházi élet meghatározó személyisége.

A minisztérium díjazta a magas színvonalú rendezői és társulati munkáért a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Zoltán újratemetve című előadását. Teplánszky-díját a Gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház Kés a tyúkban című előadásában nyújtott alakításáért Máthé Annamária vehette át. Kisvárda Város díját a kiemelkedő színrevitelért a Temesvári Csiky Gergely Színház Futótűz című előadása kapta. Kisvárda Város Polgármesterének díját az újszerű rendezői elgondolásért és az igényes megvalósításért az Újvidéki Színház Csárdáskirálynő című előadása nyerte el.

A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza egyéni díját az Újvidéki Színház III. Richárd betiltva és Csárdáskirálynő című előadásaiban nyújtott kiemelkedő alakításaiért Balázs Áron színművész vette át. A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza egyéni díját a Komáromi Jókai Színház Bányavirág című előadásában nyújtott kiemelkedő alakításáért Bandor Éva színművésznő érdemelte.

A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza egyéni díját a Marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház és a Yorick Stúdió Antosa című előadásában nyújtott kiemelkedő alakításáért B. Fülöp Erzsébet színművésznő kapta. A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza egyéni díját a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Karamazovok és Figaro című előadásában nyújtott kiemelkedő alakításaiért Galló Ernő színművész kapta. Kisvárda város Közönség zsűri díja a Kassai Thália Színház Rükverc című előadásának dukált.

Indul a Volt Fesztivál

Kerek évfordulót ünneplő magyar együttesek koncertjeivel kedden kezdődik a 23. Volt Fesztivál, amelyen a hazai fesztiválok közül a legtöbb magyar előadót hallhatja a közönség – közölte a Volt Fesztivál Sajtóirodájának vezetője.

Vető Viktória kiemelte, hogy a Lővér kempingben a két egymással szembe fordított nagyszínpadon is - a külföldi sztárok mellett - számos magyar fellépő várja a közönséget, köztük lesz Ákos, a Tankcsapda, a Wellhello, a Kiscsillag és a Quimby is.
Emellett egy olyan színpad is lesz, ahol főként hazai énekesek és zenekarok lépnek fel. A Jana Színpadon szerdától vasárnap hajnalig összesen 36 koncert lesz: itt lép fel például az Anti Fitness Club, a Kaukázus, a The Carbonfools, a 70. születésnapját idén ünneplő Hobo vagy a Beatrice. A külföldi előadók közül a francia Lilly Wood and The Prick és a szintén francia Nouvelle Vague is ezen a színpadon ad koncertet.

A Poncichter Negyed Sopron Színpadán a Honeybeast, a Bëlga, a Bin-Jip, a Budapest Bar, Kis Grófo és az Európa Kiadó lépnek fel. A MasterCard Teraszon a Middlemist Red, a Kutya Vacsorája, a Zagar és az Anima Sound System, míg a Telekom Téren Karányi, LotfiBegi és Zoohacker is a magyar felhozatalt színesíti.

A keddi nyitó napon hat olyan hazai csapat lép fel, amely kerek évfordulót ünnepel. Köztük lesz az ötéves Intim Torna Illegál, a tízéves Irie Maffia, a tizenöt éves 30Y, valamint Ganxsta Zolee és a Kartel, illetve a Heaven Street Seven, amelyek huszadik születésnapjukat ünneplik idén.

A nemzetközi zenei színteret olyan sztárok képviselik idén a Volton, mint a Guns N’ Roses egykori gitárosa, Slash, David Guetta, a Bastille, John Newman, Fatboy Slim vagy a Motörhead.

Mint a szervezők már korábban bejelentették, számos elemében megújul idén a Volt. Az egymással szemben felállított két nagyszínpadnak köszönhetően például néhány perces szünetekkel tudják váltani egymást a fellépők. Művészeti fesztivállá is válik a Volt: a Volt Art Group tagjai – ef Zámbó István, Wahorn András, Surcsik József, Győri Márton, Soós Nóra és Verebélyi Diána képzőművészek – raklapokból készült bútorokat alakítanak át, emellett a fesztivál Pocichter Negyedében egy háromszáz négyzetméteres festményt helyeznek el a színpad két oldalán.

Az Élő Bolygónk elnevezésű klímavédelmi kampányhoz csatlakozva július 3-án 10 ezer lufit engednek a magasba a fesztiválozók üzeneteivel. A kampány keretében július 4-én Áder János köztársasági elnök is a Lővér kempingbe látogat, ahol délután 2 órától előadást tart a témában.

Szintén az újítások részeként a Telekom Téren egyedi látványvilág mellett, 24 órán keresztül folyamatosan lesznek programok. A koncertek nagy részét pedig élőben követhetik a fesztivál honlapján, a volt.hu oldalon azok, akik nem lehetnek ott a helyszínen.

A Volt for V4 kezdeményezés keretében idén minden visegrádi országból hallhat egy-egy előadót a közönség. A projekt keretében lép fel a lengyel énekes-gitáros és zeneszerző Janek Samolyk, a szlovák Fallgrapp zenekar, amely elektroakusztikus zenét játszik, a cseh Zrní formáció és a magyar Hősök zenekar.

Szintén újdonság, hogy mobil mellékhelyiségek helyett a Széchenyi 2020 program keretében folyamatosan tisztán tartott mellékhelyiségek várják a vendégeket a két nagyszínpad között. Emellett idén is folytatódik a Green Fest kampány, amelynek keretében a szervezők idén is arra hívják fel a figyelmet, hogy a hétköznapokban mi magunk tehetünk a legtöbbet környezetünkért.

Obama elítélte a fegyveres erőszakot

 Elítélte a lőfegyveres erőszak okozta "káoszt", és sürgette a konföderációs zászlók levonását Barack Obama amerikai elnök Charlestonban, a múlt heti rasszista mészárlás egyik áldozata, Clementa Pinckney állami szenátor és lelkész gyászszertartásán.

A charlestoni afroamerikai metodista templomban végrehajtott fegyveres támadásnak kilenc halottja volt. Az elnök több mint 5 ezer gyászoló előtt elmondott szavai szerint az amerikaiak túl sokáig maradtak "vakok" azzal az "egyedülálló káosszal" szemben, amelyet a fegyveres erőszak okozott az Egyesült Államokban.

Obama az elnyomás jelképének nevezte az amerikai polgárháború alatt a déli államok seregei által használt konföderációs zászlót. Mint mondta, annak eltávolítása egyet jelentene a rabszolgaság és az emberi jogok megsértése okozta sérelmek elismerésével. "A zászló levonásával Isten könyörületét fejezzük ki" - mondta az elnök.

"Túl sokáig voltunk vakok azzal a fájdalommal szemben, amelyet a konföderáció zászlaja kavart fel oly sok állampolgárunkban" - tette hozzá. "Ez egy olyan tett volt, amelyről elkövetője azt képzelte, hogy félelmet és vádaskodást, erőszakot és gyanakvást gerjeszt majd. Olyan tett, amelyről azt feltételezte, hogy elmélyíti a megosztottságot, amely nemzetünk eredendő bűnéhez vezethető vissza" - hangzott a szónoklat. "Ó, de Isten rejtélyes módon cselekszik! Istennek más elképzelései vannak!" - mondta hallgatóságának álló ovációja közepette az elnök.

Szenvedélyes beszéde végén, amelyben hitet tett az ország egysége mellett, az Egyesült Államok első fekete elnöke, a hallhatóságát magával ragadva, az Amazing Grace című keresztény himnusz éneklésébe kezdett. A szertartáson jelen volt Joe Biden alelnök, valamint az Egyesült Államok két legfőbb vezetőjének felesége is.