Szijjártó megint népvándorlást emlegetett

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az illegális bevándorlással kapcsolatos múlt heti európai tanácsi döntések megfelelnek Magyarország és a magyar emberek érdekeinek.

Szijjártó Péter napirend előtti felszólalásában úgy fogalmazott: "egy népvándorlási jelenséggel állunk szemben, amellyel hosszabb távon is számolnunk kell európai és magyar szinten egyaránt". E kihívás megoldása azonban semmiképpen sem az Európai Unió területén belül, hanem azon kívül keresendő - mondta a tárcavezető.

Kifejtette: az Európai Tanács ülésén sikerült megállapodásra jutni arról, hogy el kell választani a menekültek kérdését a gazdasági bevándorlás kérdésétől, utóbbinak még az EU területén kívül vagy legkésőbb az úgynevezett frontországokban, Olaszországban és Görögországban gátat kell szabni. Nagy jelentősége van annak - folytatta -, hogy Magyarország nem került egy kosárba Olaszországgal és Görögországgal, hiszen világosan látszik, hogy a Magyarországra érkező illegális bevándorlók már legalább egy EU-tagállamon keresztülhaladtak.

A fontos brüsszeli megállapítások közé sorolta azt is, hogy az EU külső határait védeni kell. "Magyarország mindent megtesz azért, hogy megvédje Magyarországot és a magyar embereket az illegális bevándorlási nyomástól. Természetesen nem jókedvünkben építünk kerítést Magyarország és Szerbia határára. Ez nem Szerbiáról, nem a kétoldalú ügyeinkről szól" - mondta Szijjártó Péter, jelezve, hogy mostanra 66 474-re emelkedett a magyar határt illegálisan átlépők száma, közülük 65 934-en a szerb-magyar határon érkeztek. Ennek gátat kell szabni, és jelenleg úgy tűnik erre, egy fizikai akadály jelenti az egyik legjobb megoldást - közölte.

A miniszter arról is beszélt, végre polgárjogot nyert az Európai Tanácsban az a gondolat, hogy földrajzilag kiegyensúlyozott megoldásra van szükség. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a balkáni bevándorlási útvonalon ma már legalább annyian érkeznek, mint amennyien a Földközi-tengeren keresztül. Ezért is lenne fontos szerinte egy budapesti konferencia a témában.
Szijjártó Péter közölte továbbá: a menekültkvóták kérdését még nem sikerült véglegesen rendezni. Görögország és Olaszország segítséget kap, 40 ezer menedékkérőt fogadnak be onnan önkéntesen az uniós tagállamok, de Bulgária és Magyarország különleges megítélés alá esik - ismertette. Annak az elismertetéséért meg kellett küzdeni - hangsúlyozta -, hogy az képtelen helyzet lenne, ha Magyarországra hoznának bevándorlókat olyan országokból, ahová kevesebb bevándorló érkezett korábban.

Az Európai Tanács tavaszi ülésén arról született döntés, hogy a befogás, a kvóták önkéntes alapon működnek, Magyarországnak pedig az az érdeke, hogy ehhez az európai tanácsi eredeti döntéshez tartsa magát - mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Végül a parlamenti pártok képviselőit konstruktív vitára kérte a kérdésben, amely szavai szerint Magyarország és az EU előtt álló egyik legsúlyosabb kihívás lesz az elkövetkező években.

Szerző

DK: az Orbán-kormány felelős a csökkenő születésszámért

A Demokratikus Koalíció véleménye szerint az alacsony magyarországi születésszám miatt jelentős részben az Orbán-kormányt terheli a felelősség -  mondta hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Gréczy Zsolt. A párt szóvivője többek között az elhibázott szociálpolitikát, az adópolitikát, a romló egészségügyi ellátást és az elvándorlást jelölte meg okként.

A politikus KSH 2000-2013 közötti időszakot vizsgáló tanulmányából idézve azt mondta, hogy  Európai Unió 28 tagállamában 2013-ban közel 5,1 millió újszülött jött világra, ami körülbelül 91 ezerrel kevesebb, mint 2000-ben. Az EU tagországainak felében nőtt a születésszám, a másik felében pedig csökkent - tette hozzá.

Magyarország esetében lesújtó az adatsor - folytatta, hozzátéve, 2000-2013 között 2006-ban, a Gyurcsány-kormány alatt volt a legmagasabb ez a szám, akkor 99 ezer 871 gyermek született. Még a Gyurcsány-kormány utolsó teljes évében, 2008-ban is 99 ezer 149 újszülött jött a világra - emelte ki. A mélypontot a 2011-es és a 2013-as évek jelentették, tavalyelőtt 89 ezer 524 gyermek született, ami közel tízezerrel kevesebb, mint 2008-ban - hangsúlyozta.

A második Orbán-kormány első három éve alatt, 2010-2013 között mindhárom esztendőben kevesebb gyermek született, mint a "sokat bírált nyolc év bármelyikében", 2002-2010 között - emelte ki. Magyarország az EU-n belül 2000-ben még a huszadik volt a születésszámok alapján, 2013-ban viszont már csak a 25 helyet érte el, csak Olaszországban, Portugáliában és Németországban rosszabb a helyzet - mondta a szóvivő. A DK olyan programot akar kínálni az ország számára, ami méltó körülményeket biztosít a gyermekvállaláshoz és a családalapításhoz - jelentette ki végül.

Szerző

Így néz ki most a Batthyány téri HÉV-állomás - Fotók!

Publikálás dátuma
2015.06.29. 13:42
FOTÓK: Facebook/BKK
A Batthyány téri HÉV-végállomáson már áll annak a 28 acéloszlopnak a többsége, amely a Margit híd és a Batthyány tér között húzódó alagút födémjének megerősítését szolgálja - írja a BKK Facebook-oldalán. A felújítási munkálatokról több képért kattintson a fotóra!

Az alátámasztásra azért van szükség, hogy a budai fonódó villamoshálózat megépítésével az alagút elbírja a fölötte elhaladó villamosforgalom által keletkező többletterhet.

Az építési munkák miatt várhatóan augusztus 8-áig a H5-ös HÉV rövidített útvonalon közlekedik. Az alagútban zajló munkákról honlapunkon olvashattok bővebben: a HÉV-pótlás ideje alatt forgalmi rendről a http://www.bkk.hu/…/junius-6-atol-a-hev-alagut-fodemjenek-…/ linken, míg a födém megerősítési munkáiról a http://www.bkk.hu/…/folyamatosan-zajlik-a-budai-fonodo-vil…/ linken.

Forrás: Facebook/BKK

Szerző