NFM;dohánykereskedelem;

Nem hátrálnak a hoppon maradt dohánykereskedők

 Ajánlatuk újbóli átgondolására kéri a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot az a három dohányipari vállalat, amely ajánlatot tett arra, hogy vállalná a magyarországi dohány-kiskereskedők ellátását, de a tárca ezt elutasította.

Az Imperial Tobacco Magyarország Kft., a JTI Hungary Zrt. és a Philip Morris Magyarország Kft. azt írták az MTI-nek eljuttatott közleményükben: csalódottan fogadták az NFM elutasítását, és bíznak abban, hogy a minisztérium újragondolja döntését.
Mint írták, értetlenül állnak az előtt, hogy az NFM "kevesebb, mint 24 óra alatt utasította vissza a szerdán beadott ajánlatukat". A három vállalat közölte: nem értenek egyet az elutasítás indokaival. Mint fogalmaztak, bíztak benne, hogy ajánlatukat "diszkriminációmentesen mérlegelik, valamint megfelelően, kellő figyelemmel és érdemben bírálják el", és lesz lehetőség tárgyalni a részletekről.

A cégek évi 6 milliárd forintig terjedő koncessziós díjat ajánlottak fel, és 500 munkahely létrehozását helyezték kilátásba. Ezt az ajánlatukat változatlanul fenntartják.

A három vállalat megjegyezte: a kormány azzal szolgálná a leginkább a magyar állam, az adófizetők, a munkavállalók és a dohány-kiskereskedők érdekeit, ha tárgyalásokat kezdene egy hosszú távon is fenntartható piaci modell létrehozásáról.
2015. november 1-jétől a koncesszióra jogosult BAT Pécsi Dohánygyár Kft. és a Tabán Trafik Zrt. konzorciuma végzi az egész ország területén a dohány-kiskereskedők ellátását.