Előfizetés

Afgán katonákra támadtak

Tálib fegyveresek ütöttek rajta egy katonai konvojon Afganisztán nyugati részén. A kormány közleménye szerint tizenegy katona vesztette életét, és legalább hatan megsérültek.

A támadás vasárnap történt Herat városában. A katonaság szóvivője tegnap számolt be róla, hogy kemény tűzharcba keveredtek, ami több mint öt órán át tartott. A Tolo hírügynökség szerint fegyvereiket a helyszínen szerezték. Az afgán haderő egyre nagyobb veszteséget szenved, mióta a tálibok tavaszi offenzívájuk keretében gyakrabban veszik őket célba.

Amióta a NATO vezette nemzetközi stabilizációs erő, ISAF tavaly év végén befejezte afganisztáni misszióját, az afgán fegyveres erők felelősek az egész ország biztonságáért, csak korlátozott nemzetközi erő maradt Afganisztánban, jórészt kiképzési feladatokat látnak el.

Bomba ölte meg Kairóban a főügyészt

Publikálás dátuma
2015.06.30. 07:34
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Autóba rejtett pokolgép robbant fel az egyiptomi főügyész konvoja mellett Kairóban. Hisám Barakat belehalt sérüléseibe. A támadás akkor érte, amikor elhagyta otthonát, két rendőr és két civil is megsérült.

Az akcióért egy kevésbé ismert szervezet, a Gízai Népi Ellenállás vállalt felelősséget Facebook oldalán. Képeket is közöltek az esetről, azokon nagy füst és több lángoló jármű is látható. Más magas rangú tisztségviselőket is célba vettek az iszlám szélsőségesek, valószínűleg a Muszlim Testvériség tagjaira kiszabott szigorú büntetések miatt. Barakat több ezer iszlamistát ítélt el Mohamed Morszi elnök (képünkön) megbuktatása óta, többüket halálra vagy életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Orosz-ukrán gázáralku

Publikálás dátuma
2015.06.30. 07:32
Alekszej Miller, a Gazprom vezetője – vele egyeztetett Medvegyev a bejelentés előtt FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SEAN GALLUP
Ma kezdődnek Bécsben az ukrán-orosz gázár tárgyalások, amelyeken az Európai Unió közvetít. Moszkva továbbra is kedvezményes árat ajánl Kijevnek. Ukrajnának nem is lenne lehetősége magasabb árat fizetni, hiszen törlesztési csőd küszöbén áll az ország. 

Ma kezdődnek az osztrák fővárosban az Európai Unió közvetítésével zajló orosz-ukrán gázár tárgyalások. Vlagyimir Demcsisin, Ukrajna energiaügyi minisztere tegnap délelőtt jelezte, hogy Kijev számít a tavalyi orosz gázkedvezmények meghosszabbítására, ugyanazokkal a feltételekkel, mint tavaly.

Moszkva gyorsan reagált. Az Ukrajnának értékesített gáz 247,18 dollár lesz ezer köbméterenként, beleszámítva az engedményeket. Az engedmény közel negyven dollárt tesz ki” – jelentette be rövidesen Dmitrij Medvegyev. Vagyis Oroszország javaslata szerint Ukrajna a júliussal kezdődő negyedévben az előző három hónaphoz hasonló árért vásárolhat földgázt.

Medvegyev jelezte, hogy az Ukrajnának felajánlott ár nagyjából annyi, mint amennyiért több szomszédos ország, köztük Lengyelország is vásárolja az orosz földgázt. A bécsi tárgyalásokon tulajdonképpen csak az árról kell megállapodni, mert a Gazprom és a Naftohaz ukrán energetikai vállalat április 1-jén írta alá a téli időszakra vonatkozó orosz-ukrán gázmegállapodást kiegészítő egyezményt, amely rögzítette, hogy az ár kivételével a télivel azonos feltételek mellett importálhatott orosz földgázt az ukrán fél az idei második negyedévben. Addig, az első negyedévben 329 dollárt kellett fizetnie Ukrajnának.

A háború és gazdasági, pénzügyi válság sújtotta Ukrajnának még ez sem egy könnyen teljesíthető tétel, hiszen gyakorlatilag törlesztési csőd küszöbén áll. Az ország állami és garantált adósságának teljes összege május végére elérte az 1,424 trillió hrivnyát. Már július végére törlesztési csődöt jósolnak a szakértők. A magánhitelezők nem egyeznek bele az adósság átütemezésébe, a kormány viszont nem lát okot az aggodalomra.

Arzsenyij Jacenyuk kabinetje közölte - felkészültek a törlesztési csődre, annak esetleges bejelentése szerintük nem jelent komoly problémát a lakosság számára. Ugyanakkor akadályozhatja Ukrajna belépését a nemzetközi hitelpiacra, de erre a nehéz pénzügyi helyzet miatt jelenleg egyébként sincs lehetőség. Natalija Jareszko pénzügyminiszter egy televíziós műsorban arról beszélt, hogy a technikai fizetésképtelenség, amelyet Ukrajna esetleg bejelent, semmilyen hatással nem lesz a helyi bankrendszerre és a lakosságra.

Egymillióhoz közelít a menekültek száma
Az ENSZ menekültügyi főbiztosi hivatal adatai szerint 900 300 ukrán állampolgár folyamodott külföldön menekültstátusért, vagy a legális tartózkodás egyéb formájáért – közölte az ukrán média híradása alapján a Kárpátalja hetilap.Az ukrajnai menekültek többsége (746 500 fő) Oroszországba és Belaruszba (81 200 fő) távozott.
Az Európai Unió tagországaiba és a többi Ukrajnával szomszédos államba június 25-i adatok szerint 4603 „nemzetközi védelemre” vonatkozó kérelmet fogadtak be - Németországban, 3600-at Lengyelországban, 2956-ot Olaszországban, 1962-t Svédországban, 1763-at Franciaországban, 200-at Moldovában, 60-at Romániában, ugyancsak 60-at Magyarországon és 20-at Szlovákiában.
Emellett növekedett a belső menekültek száma is. Ukrajna Szociális Minisztériuma 1358 millió belső, kényszerűségből áttelepültet tart nyilván. Ez 32 800 fős növekedést jelent a június 8-i adatokhoz képest.