A kormány tovább fokozza a menekültellenességet

Publikálás dátuma
2015.06.30. 07:00
Napról napra több menekült érkezik a magyar határszakaszokra – a kormány lassan nem engedne be senkit sem FOTÓ: MTI/BALOGH ZOLTÁ
Ismét egymásnak esett menekültügyben a kormány és az ellenzék a Házban. Napirend előtt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megismételte, nem jókedvükben építik a kerítést a magyar-szerb határra, de az "illegális bevándorlást" meg akarják állítani. A fideszes Rogán Antal világossá tette, le akarják zárni a határt a "népvándorlás előtt". Az MSZP-s Tóth Bertalan viszont arra figyelmeztetett, a gyűlöletkeltés nem válasz, a kerítés pedig fokozza a félelmet. Eközben Pintér Sándor belügyminiszter kitoloncolást, őrizetet, s közfoglalkoztatást javasolt az illegális migráció visszaszorítására.

Ma módosítja a menedékjogi törvényt az Országgyűlés. Ennek értelmében a Ház felhatalmazást ad a kormánynak, hogy rendeletben állapítsa meg az úgynevezett biztonságos harmadik országok listáját. A szabályozás célja, hogy akik ilyen, biztonságos tranzitországból érkeznek Magyarországra, azok ne igényelhessenek politikai menedékjogot hazánkban. "Mert lehet, hogy valaki Szíriában még veszélyben volt, de ha onnan eljön, áthalad Görögországon, végül megérkezik Szerbiába vagy egy másik balkáni államba, ott már nem fenyegeti veszély az életét. Aki tehát olyan helyről jön, ahol üldözik, az élete veszélyben van, annak menedéket kell nyújtani, de megélhetési bevándorlókat nem tud befogadni Magyarország" - olvasható a fideszes képviselők által benyújtott tervezetben.

Eközben Pintér Sándor a menekültügyi szabályok átszabását javasolja a parlamentnek. A belügyminiszter tegnap kitoloncolást, őrizetet, közmunkára kényszerítést ajánló tervezetet nyújtott be az illegális bevándorlók ellen. Az ideiglenes határzár létesítéséről szóló, valamint a migrációval összefüggő törvénymódosítót is a határozati házszabálytól való eltéréssel akarják tárgyalni, így akár erről is már ma szavazhatnak. Pintér csomagjával az illegális bevándorlókat hamarabb kitoloncolhatnák majd az országból, míg az államhatárról szóló törvény módosításával közérdekű használati jogot adna a magyar államnak a schengeni külső határokon a határvonaltól számított 10 méteres sávon belül. Ez azt jelenti, hogy a magyar-szerb határon épülő vasfüggöny vonalában lévő földeket, ingatlanokat a tulajdonosuk köteles lesz odaadni, cserébe a kormányhivatalok kártalanítják, a használatba vétel ellen viszont fellebbezésnek nincs helye.

A belügyminiszter javaslata korlátozná az ismételt menedékkérők területen maradási jogát is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ismételt kérelem előterjesztése esetén a kérelmezőt nem illeti meg automatikusan, hogy korlátlanul Magyarország területén maradjon az eljárás idején. Pintér egyébként le is rövidítené a menekültügyi eljárások idejét és addig is bevonná a menekülteket a közfoglalkoztatásba. A harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló jogszabály pedig a többi között azzal egészülne ki, hogy az idegenrendészeti hatóság lefoglalhatná az érintettek által szándékosan okozott kár ellenértékét, illetve bizonyos esetekben az ellátásukra fordított összeget.

Napról napra több menekült érkezik a magyar határszakaszokra – a kormány lassan nem engedne be senkit sem FOTÓ: MTI/BALOGH ZOLTÁN

Napról napra több menekült érkezik a magyar határszakaszokra – a kormány lassan nem engedne be senkit sem FOTÓ: MTI/BALOGH ZOLTÁN

Nem jókedvükben építenek kerítést, hanem azért, hogy megállítsák a szerb határon áramló "illegális bevándorlást". A kormány álláspontját tegnap Szijjártó Péter ismertette napirend előtt az Országgyűlésben. A külgazdasági és külügyminiszter szerint "egy népvándorlási jelenséggel állunk szemben, ami hosszú távon fennmarad". Büszkén jelentette a Háznak, amit pénteken már Orbán Viktor is elmondott, hogy a múlt heti EU-csúcson született döntések megfelelnek Magyarország és a magyar emberek érdekeinek. Szijjártó szerint január óta 66 474-en érkeztek a zöldhatáron, közülük 65 934-en a szerb-magyar határon léptek be az országba, ennek gátat kell szabni, amire a fizikai akadály jelenti az egyik legjobb megoldást. A miniszter arról is beszélt, hogy az Európai Tanács ülésén a menekültkvóták kérdését még nem sikerült véglegesen rendezni. Görögország és Olaszország segítséget kap, 40 ezer menedékkérőt fogadnak be onnan önkéntesen az uniós tagállamok, de Bulgária és Magyarország különleges megítélés alá esik. Ez azt jelenti, hogy ide nem toloncolhatják vissza az Unió területére érkező bevándorlókat.

A Magyarországra belépő migránsok 90 százaléka már továbbment az országból - reagált a miniszter szavaira a szocialista Tóth Bertalan. Az ellenzéki képviselő arra figyelmeztetett: a gyűlöletkeltés nem válasz, a kerítés nem old meg semmit, hanem fokozza az emberekben a félelmet. Arra kérte a képviselőket, hogy tárgyalják meg a szocialisták javaslatát, amelynek értelmében 22 milliárd forintot kellene átcsoportosítani a bevándorlási hivatal és a határrendészet megerősítésére. Rogán Antal viszont a miniszter felszólalására reagálva közölte, mi "nem befogadni akarjuk a bevándorlókat, hanem le akarjuk zárni a határt a népvándorlás előtt". A Fidesz-frakcióvezető szerint már több mint egy millió ember vett részt a nemzeti konzultációban, a válaszadók 80 százaléka jóval szigorúbb fellépést követel. Rogánék ezért a kormány javaslatait támogatják, nem a "bevándorláspárti" szocialistákét.

Jó lenne, ha eljönne a józan ész kora. Ezt már az MSZP elnök-frakcióvezetője mondta, Tóbiás József szerint ugyanis a Fidesz "verseng a szélsőjobbal, hogy ki tud primitívebb, butább választ adni" egy hosszú távú, Európa jövőjét érintő kérdésre. Nem a Jobbikkal kéne versenyezni néhány százezer szavazatért, hanem a jövőről kellene beszélni - jelentette ki. "A kerítéssel saját magunkat zárjuk be", a 22 milliárd forintot nem erre kellene költeni, hanem a magyarok biztonságára. Tóbiás bírálta a kerítésépítés tervét is, mondván a kormánynak garantálnia kell az EU-ban a szabad mozgás lehetőségét. Ezután a fideszes Bánki Erik interpellációjában azt közölte, "annak beismerése, hogy a gazdasági bevándorlókat nem tudjuk befogadni, nem jelenti, hogy idegengyűlölők lennénk", az idegengyűlölet és a magyar érdekek képviselete nem mosható össze. Kósa Lajos, a kormánypárt ügyvezető alelnöke ugyanakkor tegnap a Kossuth Rádióban arról beszélt, szerinte onnan lehet tudni, hogy valaki gazdasági bevándorló, nem pedig politikai menekült, hogy nem repülővel jön, pedig telne rá neki.

Vallási vitából lázadás Debrecenben
Mintegy száz táborlakó rohant ki tegnap délután botokkal, kövekkel felfegyverkezve a debreceni menekülttáborból. Kukákkal elbarikádozták a városba vezető utat, majd pedig kövekkel és üvegekkel megdobálták a megállásra kényszerített autókat, buszokat. A táborban három szelektív hulladékgyűjtőt felgyújtottak, a tűzoltók eloltották a lángokat. A Szon.hu Szabolcs megyei hírportál arról tudósított, hogy a túlzsúfolt táborhoz nagy erőkkel vonultak ki a rendőrök. Később a megyei főkapitányság közölte: két migráns vallási konfliktusa miatt robbant ki az összetűzés, a kiérkező rendőrök könnygázt vetettek be a csoportosulás feloszlatására, egy embert pedig őrizetbe vettek.

Szerző

Kósáék zárttá tennék a menekülttáborokat

Debrecen kormánypárti országgyűlési képviselői szerint zárttá kell tenni a hazai befogadóállomásokat.

Pósán László, Kósa Lajos és Tasó László (Fidesz) a debreceni táborban és környékén hétfőn történt erőszakos cselekményekkel kapcsolatban az MTI-hez eljuttatott közleményben leszögezték: függetlenül attól, hogy mit mond az Európai Unió, zárttá kell tenni a táborokat.
"Amitől korábban tartottunk, az illegális határátlépők számának drasztikus növekedése, ami az elmúlt hetekben bekövetkezett, valóban kiélezett helyzetet, erőszakos cselekményeket eredményezett" - fogalmaznak a közleményben.

A képviselők szerint "tűrhetetlen és elfogadhatatlan, hogy az olyan emberek, akik törvénysértő módon lépték át a magyar határt, de ugyanakkor igényt tartanak a magyar emberek támogatására és együttérzésére, azok a befogadó állomás környékén, a mai napon tanúsított erőszakos cselekedeteikkel méltatlanná váltak a jóindulatunkra".

A kormánypárti politikusok úgy vélik: a tömeges népvándorlás megfékezésére az a megoldás, amit a baloldal javasol, hogy növeljük a menekülttáborok számát és kapacitását, semmi jóra nem vezet, folyamatos feszültség forrása és kiindulópontja lehet.

"Debreceni képviselőként még inkább megerősödtünk azon meggyőződésünkben, hogy ezeket a táborokat - függetlenül attól, hogy mit mond az Európai Unió - zárttá kell tenni, vissza kell állítani a 2012 előtti idegenrendészeti őrizet jogi intézményét. Minél hamarabb megtesszük ezt a lépést, annál inkább megelőzzük a hasonló incidenseket" - zárul a debreceni kormánypárti képviselők közleménye.

Hétfő délután a migrációs tábor mintegy száz lakója a tábor melletti 471-es számú úton garázdálkodott. Botokkal ütötték és megdobálták a leálló személyautókat és autóbuszokat, és felgyújtották az út menti kukákat. A konfliktusban egy rendőr könnyebben megsérült, kővel dobták meg.

Az incidens miatt este ideiglenesen lezárták a befogadóállomást. A táborlakók bemehetnek a befogadóállomásra, de onnan csak alapos indokkal engednek ki bárkit is.

Szerző

Futó zápor zavarhatja a napsütést

Publikálás dátuma
2015.06.29. 20:20
Fotó: Thinkstock
Kedden a napos időt időnként még felhők zavarhatják meg, de csak elszórtan alakulhat ki egy-egy futó zápor a Tiszántúlon, északon és nyugaton. Az északias szél helyenként élénk lehet. Hajnalban 11-17°C, délután 25-29°C között alakul a hőmérséklet.

Szerdán már sok-sok napsütésre számíthatunk, kevés felhő lesz az égen, csapadék pedig sehol sem várható. Keleten, északkeleten élénk lehet az északias szél. Egyre többfelé mérhetünk majd 28-30 fok körüli maximumokat. 

Csütörtökön is a napsütésé lesz a főszerep, felhő alig lesz az égen. Keleten, északkeleten élénk lehet az északkeleti szél. A legmelegebb órákban 28-32 fok közötti csúcsértékeket mérhetünk.

Pénteken és a hétvégén is előreláthatólag marad a jó idő, sok napsütéssel, időnként megélénkülő széllel. A maximum-hőmérséklet egyre többfelé eléri a 30 fokot, vasárnap már 33-34 fokot is mérhetünk, tehát igazi strandidő várható.

Szerző