Előfizetés

Lemondott Hunya polgármestere

Lemondott tisztségéről Hunya polgármestere, Petényi Szilárdné - írja keddi számában a Békés Megyei Hírlap.

A község vezetője azzal indokolta, hogy kilenc év után távozik, hogy "már nem tudja 1000 fokon égve" végezni a munkáját, és szeretne több időt a családjával, unokáival tölteni. A korábban pedagógusként dolgozó Petényi Szilárdné harmadik ciklusát kezdte meg tavaly októberben a falu vezetőjeként, hét évig tiszteletdíjas polgármesterként végezte a településvezetési feladatokat. Petényi Szilárdné június 30-i hatállyal távozik. Átmenetileg Kiszely Imre alpolgármester látja el a polgármesteri tisztséggel járó feladatokat.

Figyelem! Holnap zárva lesznek az orvosi rendelők

Publikálás dátuma
2015.06.30. 10:49
Illusztráció: Thinkstock
Július 1-je Semmelweis Nap, a magyar egészségügy napja, egyben az egészségügyi dolgozók számára munkaszüneti nap. Így holnap zárva lesznek a háziorvosi rendelők, a fogorvosi rendelők, a szakorvosi rendelők, a védőnői tanácsadók is - írja az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala közleményében.

Az egészségügyi szolgáltatók a folyamatos egészségügyi ellátást július 1-én az ügyeleti rend szerint biztosítják. Ez vonatkozik a háziorvosi és a fekvőbeteg ellátásra is. A háziorvosi rendelők betegforgalmi bejáratánál, jól látható helyen fel kell tüntetni a legközelebbi felnőtt és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát.

Az év minden napján, így ezen a munkaszüneti napon is hívható az Egészségügyi Toxikológiai Szolgálat, ha mérgezés gyanúja merül fel. Az Országos Közegészségügyi Központ Országos Kémiai Biztonsági Igazgatóság Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálata a 06-80-20-11-99-es, ingyenes, zöld számon érhető el, ahol a várható tünetekről, elsősegélyről és az orvosi ellátás szükségességéről adnak felvilágosítást - írták a közleményben.

Kiderült: Lázár tévedett - Jön a bocsánatkérés?

Publikálás dátuma
2015.06.30. 09:33
Házkutatás az Ökotársnál. FOTÓ: Népszava
A Norvég Civil Támogatási Alaptól érkező pénzek elosztásában közreműködő három magyar civil szervezet működése teljesen megfelel a hazai jogszabályoknak – derült ki a Magyar Nemzet által megismert törvényességi ellenőrzés eredményeiből. A lap egy publicisztikában azt is megemlítette, hogy korábban Lázár - ő gyanúsította meg az Ökotársat - azt ígérte, bocsánatot kér a civilektől, ha tisztázódik, hogy nem csaltak.

A három alapítványnál és két egyesületnél azt vizsgálták, hogy az érintett civil szervezetek működése a Kehi megkeresésében meghatározott körben megfelel-e a jogszabályoknak. – Három szervezet esetben érdemi ügyészi intézkedésre egyáltalán nem volt szükség. Egy alapítvány – a jogszabályi rendelkezések ellenére – nem tette fel a honlapjára a 2012. és 2013. évi beszámolókat, ezért a Fővárosi Főügyészség a megállapított jogszabálysértés megszüntetése érdekében jelzést nyújtott be – közölte a Fővárosi Főügyészség szóvivője a lappal, aki azt is elmondta, hogy az egyik érintett egyesület nem működik, ezért a főügyészség az egyesület megszűnése megállapítása iránt keresetet nyújtott be a Fővárosi Törvényszékhez.

A lap felidézi, hogy a kormány, nevezetesen Lázár János, és az általa felügyelt Kehi azzal szállt rá tavaly a norvég alaptól érkező civil pénzek hazai elosztásáért felelős civil szervezetekre, hogy LMP-s kötődéssel gyanúsította őket, büntető feljelentést is tettek jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja miatt, ennek nyomán szállt ki nagy erőkkel a rendőrség az Ökotársnál folytatott házkutatás miatt.

A Magyar Nemzet civil szervezetekről szóló híréhez egy véleménycikk is kapcsolódik, amelynek szerzője azt írja, Lázár Jánosnak bocsánatot kellene kérnie a norvég pénzek szétosztásáért felelős civilektől, hiszen arra tett tavaly ígéretet, hogy ha a vizsgálatok tisztázzák a szervezeteket, akkor kénytelenek lesznek megkövetni őket.

Június 1-én a Népszava publicistája, Somfai Péter hasonló tartalmú véleményt írt Lázár Jánosról és az Ökotársról.