A Magyar Gárda "rasszista tüntetése" Debrecenben

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja szerint európai együttműködésben, Magyarország részvételével kell megoldani a menekülthelyzetet - erről a párt politikusa, Szelényi Zsuzsanna beszélt keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

A független képviselő a keddi törvénymódosításokat bírálva úgy fogalmazott: Orbán Viktor és a Fidesz mondhatja, hogy Szerbia biztonságos ország, de attól még nem válik azzá, a kabinet pedig felépítheti a tervezett kerítést, de ettől még nem fogják megállítani a menekültáradatot. A jogszabályi változások csak azt teszik lehetővé, hogy Magyarország egy olyan országba irányítsa vissza a menekülteket, ahol azok nem élveznek megfelelő védelmet - jelentette ki.

Szelényi Zsuzsanna életszerűtlennek és elfogadhatatlannak minősítette a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet érintően az államigazgatási és közigazgatási tanulmányok központosítását.

Azt is mondta, hogy három nappal korábban "szélsőséges csoportok, a Magyar Gárda utódszervezetei civil álnéven egy rasszista tüntetést szerveztek" a debreceni befogadóállomás mellett. Ez szerinte egyértelmű következménye a kormány "uszító" plakátkampányának. A szélsőségesek feljogosítva érzik magukat, hogy támadás alá vegyék a menekülteket, ez pedig oda vezet majd, hogy a menekültek még jobban félni fognak, ezért "nem csoda, hogy olyan incidensek történnek", mint a hétfői - fogalmazott.

Szerző

Jövő vasárnaptól változik a repülőtéri buszok menetrendje

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:55
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A vasárnapi forgalom kiugróan magas, így a járatok sűrítéséről döntöttek.
Az eddiginél sűrűbben, tízpercenként jár március 31-től vasárnap napközben a repülőtéri 100E járat – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Mint írják, a járat kihasználtságáról szóló adatok szerint az utasok száma továbbra is dinamikusan növekszik, a vasárnapi forgalom pedig kiugróan magas a hét többi napjához képest is. „A BKK 2019. március 31-től vasárnap napközben sűríti a 100E repülőtéri autóbusz menetrendjét, így a legforgalmasabb utazási időszakokban, 7 és 19 óra között tízpercenként indulva biztosít közvetlen eljutást a belváros és a repülőtér között. A BKK továbbra is figyelemmel kíséri az autóbusz kihasználtságának alakulását és szükség esetén mentesítő autóbuszokat állít forgalomba” – olvasható a közleményben.

Megint éheztettek egy családot a tranzitzónában a magyar hatóságok, közbelépett Strasbourg

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:25
A tompai tranzitzóna a 2017-es átadáskor - illusztráció
Fotó: AFP/ ATTILA KISBENEDEK
A Helsinki Bizottság közölte, hogy a házaspár – akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban – március 19. óta nem kapott enni.
Fél órája kaptuk meg a strasbourgi bíróság legújabb azonnali intézkedését, amiben utasítják a magyar hatóságokat, hogy adjanak enni a tranzitzónában fogvatartott iraki ügyfeleinknek” – közölte a Magyar Helsinki Bizottság a Facebook-oldalán. Mint írják, a házaspár, akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban, március 19. óta nem kapott enni. „Reméljük, hogy most, péntek este, már kapnak végre vacsorát” – teszik hozzá. A jogvédő szervezet kiemeli, hogy 2018 augusztusa óta ez a kilencedik eset, amikor azért kell Strasbourgig menniük, hogy fogvatartottak enni kapjanak.