Elkezdődött a Volt Fesztivál

Publikálás dátuma
2015.06.30. 16:13
MTI FOTÓ: Nyikos Péter
Elkezdődött a 23. Volt Fesztivál Sopronban, a sátrazókat 10 órától folyamatosan engedik a Lővér kemping területére, az első koncertet 16 óra 30 perctől az Animal Cannibals adja.

Lobenwein Norbert, a fesztivál egyik főszervezője a helyszínen tartott bejárást követően az MTI-nek elmondta, hogy 10-12 ezer emberre számítanak ma, és a jegyeladások azt mutatják, megdőlhet a tavalyi 120 ezres nézőrekord, ami azért lenne jelentős, mert tavaly egy nappal hosszabb volt a fesztivál.

Hozzátette: tízezer sátrazó érkezik, akiket idén nem délután, hanem már délelőtt 10 órától folyamatosan engednek be a fesztivál területére, hogy ne várakozzanak a kapunál több órán keresztül a több száz méteres sorban.

A bejáráson az idei rendezvény legnagyobb újításának nevezte Lobenwein Norbert a két egymással szembe fordított színpadot, amelyek között 30 ezer ember fér el. A Telekom Nagyszínpad meghatározó arculati elemei a robotok, míg az OTP Junior Petőfi Rádió Színpad arculatát F. Zámbó István képzőművész tervezte. Ez utóbbi színpad a főszervező szerint kisebb, de technikai felszereltsége ugyanolyan.

A két színpad egyikén lép majd fel mások mellett a Brains, a Bastille, a Motörhead, John Newman, a Tankcsapda és Ákos.
A fesztivál területein magenta és fehér színű raklapokon lehet ülni, a Volt Art sátor előtt hintázni is. A raklapbútorokat a Volt Art Goup tagjai – Ef Zámbó István, Wahorn András, Surcsik József, Győri Márton, Soós Nóra és Verebélyi Diána – fogják átalakítani.

A Volt csatlakozott az Élő Bolygónk klímavédelmi kampányhoz, ennek keretében pénteken 10 ezer lufit engednek a magasba 10 ezer fesztiválozó üzenetével, emellett aki csatlakozik aláírásával az Áder János köztársasági elnök által itthon kezdeményezett kampányhoz, egy gombostűvel megjelölheti egy óriás térképen, hogy honnan érkezett. A köztársasági elnök pedig szombaton 14 órától tart előadást a klímavédelemről.

A Volt idejére Sopronba költözik a Petőfi TV és a Petőfi Rádió, amelyek élőben közvetítenek a fesztiválról, a volt.hu oldalon pedig live steamen keresztül láthatók a koncertek, amelyeket három színpadról 18 kamerával vesznek.
A 23. Volt Fesztiválon mintegy kétszáz koncert lesz, ahogy a szervezők fogalmaztak a bejáráson, kezdődik a száz óra fesztiválozás.

A mai, nulladik napon kerek évfordulót ünneplő zenekarok lépnek fel a két nagyszínpadon, úgy mint az ötéves Intim Torna Illegal, a tízéves Irie Maffia, a tizenöt éves 30Y, és a húszéves Ganxta Zolee és a Kartel, a Heaven Street Seven, vagy a fesztivál nyitányaként fellépő Animal Cannibals.

Az MTI által megkérdezett sátrazók mindegyike azt mondta, hogy hamar bejutottak a fesztivál területére, "meglepetés volt", hogy nem vártak 14 óráig a beengedéssel a szervezők. Erősnek nevezték az idei fellépők listáját, van, aki a Motörheadet, a legtöbben azonban John Newman fellépését várják, de Slash-re is sokan kíváncsiak. A magyar előadók közül a Wellhelló, a Punnany Massif és Ákos koncertjeit várják, de mint a legtöbben fogalmaztak, ez a hét elsősorban a barátokról szól.

Szerző

Biztonságban a Jelenkor jövője

A pécsi székhelyű, 1993-ban alapított Jelenkor Kiadó Kft. a Libri Könyvkiadó Kft. tulajdonába került. A Jelenkor Kiadó ügyvezető igazgatói tisztségét – együttműködésben a Kiadó eddigi igazgatójával, Csordás Gáborral, aki a jövőben szerkesztőként és tanácsadóként vesz részt a könyvesműhely életében – mostantól Sárközy Bence, a Libri Könyvkiadó Kft. igazgatója látja el.

Csordás Gábor 1993-ban alapította a Jelenkor Kiadó Kft.-t. Legfőbb törekvése a kortárs magyar irodalom és filozófia fejlődésének előmozdítása, a klasszikus és kortárs európai irodalom értékeinek közvetítése volt. „Hálás vagyok munkatársaimnak, akikkel két évtizeden át, nehéz körülmények között, a városvezetés közönyétől kísérve tarottunk fent Pécsett egy országos jelentőségű és nemzetközi színvonalú könyvkiadót” – mondta Csordás Gábor.

– „A kilencvenes évek Jelenkor Kiadójának meglesz a helye a magyar irodalom történetében. Hálás vagyok azoknak a szerzőknek, akik mindvégig kitartottak mellettünk. Megértem és visszavárom azokat, akik a nehézségek láttán átmenetileg más megoldást kerestek. Az egyre kedvezőtlenebb piaci körülmények, az adósságok felhalmozódása lehetetlenné tették a változtatás nélküli folytatást, és szerzőink érdekében is új megoldást kellett keresnem. Azt remélem, hogy a Libri Kiadói Csoport professzionális csapatának és piaci lehetőségeinek köszönhetően a Jelenkor Kiadó új, felívelő korszaka kezdődik el.”

„A Jelenkor kiadásában ismertem meg Borbélyt, Darvasit, Garaczit, Grecsót, Kukorellyt, Mészölyt, Nádast, Oraveczet, Parti Nagyot, Petrit, Tolnait, Závadát és sorolhatnám. Az én generációm számára ez volt a gimnáziumi és egyetemi éveink alatt az élő irodalom kiadója. Inspiráló a lehetőség, hogy megmenthetjük a legendás múltú, de az utóbbi években nehéz sorsú műhelyt. Még inspirálóbb a feladat, hogy képesek legyünk elnyerni a kiadó korábbi szerzőinek bizalmát, valamint a Libri jelenlegi magyar szépírógárdája is elfogadja és megszeresse új kiadóját.

Az elkövetkező időben ezen fogunk dolgozni Csordás Gáborral, a Jelenkor alapítójával és egyben lelkével, valamint szépirodalmi főszerkesztőnkkel, Nagy Boglárkával. Semmin nem fogunk változtatni, ami korábban a minőség garanciája volt, és minden lehetőséget megragadunk, ami ma ezt a minőséget újból sikerre viheti” – mondta Sárközy Bence igazgató, aki szerint a Jelenkor Kiadó integrációjával nem nő majd a kiadott címek száma, hanem tovább tisztulnak a kiadói csoporton belüli profilok.

A Jelenkor a továbbiakban is megőrzi a kortárs magyar és európai szépirodalmi profilját. A régi-új kiadó első megjelenése, Térey János A Legkisebb Jégkorszak című regénye, szeptember elejére várható.

Szerző

Chris Squire halálára

Publikálás dátuma
2015.06.30. 07:47
FOTÓ: Daniel Knighton/Getty Images
67 éves korában, leukémiában elhunyt az angol Yes együttes alapító tagja, Chris Squire basszusgitáros-énekes. 1948-ban született Londonban. Ő volt az egyetlen zenész, aki a zenekar minden felállásában, így értelemszerűen minden lemezén szerepelt.

Az együttest Jon Anderson szólóénekessel 1968-ban alapították. Már első lemezeikkel a progresszív rock legismertebb és legelismertebb zenekarai közé kerültek a Pink Floyd, a Genesis, a Jethro Tull, az Emerson, Lake & Palmer, a King Crimson és a Soft Machine mellett. Anderson különleges, magas fekvésű énekhangjához virtuóz, nagy teret alkotó zenét varázsoltak.

A vinil nagylemezek adta időbeli lehetőségeket maximálisan kihasználva 19-20 perces, hihetetlenül összetett kompozíciókat jelentettek meg (Close To The Edge, Gates Of Delirium...) Olyan, őrülten brillírozó billentyűsöket foglalkoztattak, mint Rick Wakeman, vagy Patrick Moraz. Squire a basszusgitárt nem kísérő-, hanem szólóhangszerként használta.

Gyakran énekelt Andersonnal (egy lemezen pedig Trevor Hornnal) két szólamban. Önálló albumán (Fish Out Of Water, 1975), és néhány későbbi Yes-dalban kiderült, hogy szólóénekesként is ragyogó, igazi „prog-rock” orgánuma van. Squire az együttes számainak túlnyomó többségében zeneszerzőként is hozzájárult a sikerhez. Színpadi előadóként energikus, „ellentmondást nem tűrő” egyéniség volt.

A nyolcvanas évek elején Trevor Rabin gitáros-énekes belépésével megújhodott a zenekar, és teljesen naprakész, modern zenével rukkolt elő. Ebből az időből származik legnagyobb slágerük, az Owner Of A Lonely Heart című dal. Ez az együttműködés az 1994-es Talk című albumon csúcsosodott ki, amelyet többen a zenekar főművének tartanak.

Később, részben a rajongók nyomására visszatértek a hetvenes évekbeli hangzáshoz és a bonyolultabb struktúrájú szerzeményekhez. Ez idő tájt jártak hazánkban is; akkor éppen szimfonikus zenekarral turnéztak. A 2000-es években Jon Anderson egészségügyi problémák miatt kivált az együttesből, így a legutóbbi két albumon már mások énekelnek.

Squire-t felesége, öt gyereke, és a világ összes Yes-rajongója gyászolja. Augusztusban már nélküle lép fel a zenekar, a Toto együttessel közös koncerten. Egyszer Rick Wakeman nyilatkozta, hogy szerinte a Yes akkor is létezni fog, amikor ők már nem lesznek, ugyanúgy, mint például a New Yorki Filharmonikusok.

A jövő elkezdődött…