Meghalt egy férfi a 33-as főúton történt balesetben

Teherautóval ütközött egy gépkocsi a 33-as főúton Poroszlónál, a sofőr meghalt.

A rendőrség teljes útlezárást rendelt el a helyszínelés idejére, kerülni a Besenyőtelek-Kömlő-Tiszanána-Sarud-Újlőrincfalva-Poroszló útvonalon lehet.

Szerző

Hoppá! Görögország nem is tudna drachmát nyomtatni

Publikálás dátuma
2015.07.02. 17:18
Illusztráció/Thinkstock
Görögország ha akarna, se tudna visszatérni régi fizetőeszközéhez, a drachmához, mert megszabadult az ezt nyomtató masináktól - mondta a görög pénzügyminiszter csütörtökön az ABC ausztrál közszolgálati rádiónak adott interjúban. Közben az Európai Bizottság tudatta: nem mérlegel különféle forgatókönyveket.

"Nincs kapacitásunk rá, hogy drachmát nyomtassunk. 2000-ben, egy évvel azelőtt, hogy Görögország belépett az euróövezetbe, úgy döntöttünk, megszabadulunk a pénznyomtató gépektől" - mondta Jánisz Varufakisz  "Minden áron bent szeretnénk maradni az eurózónában" - szögezte le a görög pénzügyminiszter. "A(z európai) monetáris unió visszafordíthatatlan" - tette hozzá.

A görög kormány, amely már közel állt ahhoz, hogy megállapodjon a külföldi hitelezőkkel, múlt pénteken meglepetésre népszavazást írt ki azokról az intézkedésekről, amelyek fejében a hitelezők folytatnák Görögország pénzügyi megsegítését. Megfigyelők szerint ha a görög szavazók többsége a népszavazáson elutasítja a nemzetközi hitelezők javaslatait, Görögország aligha maradhat a monetáris unió tagja. Az Alekszisz Ciprasz vezette görög kormány ugyanakkor váltig azt hangoztatja, nem akarja kiléptetni Görögországot az euróövezetből. Varufakisz pénzügyminiszter rendszeresen elmondja, hogy ez jogilag nem is lehetséges. A népszavazást vasárnap tartják meg Görögországban. A legfrissebb felmérések szerint nagyjából ugyanakkora a támogatók és az elutasítók tábora.

Az Európai Bizottság nem mérlegel különféle forgatókönyveket

Az Európai Bizottság a vasárnapi görögországi népszavazás kimenetével kapcsolatosan nem mérlegel különféle forgatókönyveket, pusztán várja az eredményt, amelyet figyelembe fog venni - közölte csütörtökön a brüsszeli testület szóvivője. Margaritisz Szkínász Jeroen Dijsselbloemhoz, az Eurócsoport elnökéhez hasonlóan kijelentette, hogy a referendum eredményének kihirdetéséig semmilyen tárgyalások nem lesznek Athén és hitelezői között.

"Ez az a pillanat, amikor a görög népnek kell döntenie a jövőjéről" - szögezte le a szóvivő, aki maga is görög. Azzal kapcsolatban, hogy Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság elnöke a Politico Europe beszámolója szerint az Európai Parlament néppárti frakciójával tartott zárt körű megbeszélésen arról beszélt, hogy mindössze 60 millió euróról vitáztak a görögök és a hitelezést koordináló és a reformokat ellenőrző intézmények, amikor a görögök felálltak a tárgyalóasztaltól, s az a benyomása, hogy nem is igazán akartak megállapodni, Szkínász közölte: a zártkörű találkozón elhangzottakat nem kommentálja, de valóban nagyon közel voltak az álláspontok, amikor a görögök egyoldalúan megszakították a tárgyalásokat.

"Nem csak összegekről és költségvetési célokról van szó, hanem reformokról, a végrehajtásukra való képességről, és a partnerekkel való együttműködésre való hajlandóságról" - magyarázta a szóvivő. Szkínász azt is elmondta, hogy bár Jean-Claude Juncker a testület álláspontját hétfőn világossá tette, amikor azt kérte a görögöktől, hogy szavazzanak igennel, a kampányban nem vesz részt.

Szerző

Óriási füst: Kigyulladva száguldott egy troli a városban - Videó!

Kigyulladt és irányíthatatlanná vált egy troli az ukrajnai Lembergben. A busz több másik járműbe is beleszaladt, miközben hatalmas füsttel égve száguldott a belvárosban, majd egy sarki épületbe csapódva állt meg.

A troli szerda délután gyulladt ki, valószínűleg elektromos zárlat miatt. A sofőr elvesztette irányítását a jármű felett, több száz métert gurult, amíg végül egy épület megállította. Sérültekről nincs hír, a tüzet, úgy tudni, fel óra alatt eloltották - olvasható a glavnoe.ua oldalán.

A rémisztő látványról videó is készült:

Szerző