Előfizetés

Orbán megbízottja lett a milliárdos Wáberer György

Orbán Viktor miniszterelnök megbízta Wáberer Györgyöt, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének elnökét, a Waberer's International Zrt. elnök-vezérigazgatóját a magyar logisztika és közúti fuvarozás fejlesztésének elősegítésével összefüggő feladatok ellátásával, miniszterelnöki megbízottként - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Havasi Bertalan közlése szerint Wáberer a következő időszakban intézkedéseket készít elő a magyar logisztika, ezen belül a közúti fuvarozás versenyképességének javítása érdekében és intézkedik azok végrehajtásáról.

Az 58 éves vállalkozó húsz év alatt építette fel Európa harmadik legnagyobb közúti fuvarozó cégét. A kiindulás a Volán Tefu volt, a céget 1994-ben privatizálta társaival.

Kínaiak vehetik meg a Pirellit

Publikálás dátuma
2015.07.02. 17:36
Illusztráció/Getty Images
Versenyjogi szempontból nincs akadálya, hogy a kínai China National Tyre and Rubber Co. Ltd. felvásárolja a Pirelli olasz gumigyártót - ismertette döntését csütörtökön az Európai Bizottság.

A Pirellihez hasonlóan a kínai vállalat is gumiabroncsokat gyárt, ennek ellenére a bizottság úgy ítélte meg, hogy a felvásárlás piaci versenyre gyakorolt hatása nem ad okot aggodalomra. A kínai felvásárló csak szerény részesedésnövekedésre tesz szert, a vállalkozások nem közeli versenytársak, és a fogyasztók az ügyletet követően is minden piacon kellően széles választékból választhatnak a termékek közül.

Az Elmű-Émász belép a földgázpiacra

Belép a magyar földgázpiacra az Elmű-Émász, az eddig villamosenergia-ellátást végző társaságcsoport július elején indítja aktív földgáz-értékesítési tevékenységét, amellyel középtávon 10-15 százalékos részesedést kíván elérni a kis- és nagyipari földgáz fogyasztók piacán - közölte a társaság.

A tájékoztatás szerint a német RWE EnBW többségi tulajdonában lévő Elmű-Émász a lépéssel azokra a rohamos változásokra kíván reagálni, amelyek az elmúlt időszakban "gyakorlatilag teljesen átrajzolták" a magyar földgázpiac térképét.
Boross Norbert az Elmű-Émász kommunikációs és szabályozásmenedzsment igazgatója az MTI-nek elmondta: a lakossági, egyetemes szolgáltatói szegmens jelenleg nincs a vállalat fókuszában. Az ipari fogyasztóknál már most is erős a verseny - mondta. Hozzátette: a szlovák-magyar gázvezeték megnyitásával bővülnek az importlehetőségek, és nő a kereslet is az ipari szereplők részéről a GDP növekedésével.

Mint írják, a döntés mellett szólt az a több évtizedes tapasztalat és szaktudás, amelyet az RWE a kelet-közép-európai régió egyik legnagyobb gázszolgáltatójaként felhalmozott. Ezen felül komoly versenyelőnynek számít az is, hogy az Elmű-Émász áramszolgáltatóként eleve kapcsolatban áll az új gázüzletág célcsoportjába tartozó a kis- és nagyipari fogyasztókkal - olvasható a tájékoztatásban.

Koncz László, az Elmű-Émász értékesítésért felelős igazgatósági tagja, a Főgáz korábbi vezérigazgatója a közlemény szerint elmondta: idén még korlátozottak az ügyfélszerzési lehetőségek, mivel az új uniós szabályozás szerint július elseje helyett október elsején kezdődik a gázév, azonban felkészültek arra, hogy a még nyitott pályázatokon nyerési eséllyel induljanak.