Előfizetés

Ingyenmeggyet osztanak a termelők - Itt vannak a helyszínek

Publikálás dátuma
2015.07.02. 20:26
Illusztráció/Thinkstock
A meggytermelők ingyen osztanak szét összesen több mint 30 tonna magyar meggyet, mintegy 100 ezer darab negyed kilogrammos kiszerelésű adagot, az akcióval az idei nyomott meggyárak ellen tiltakoznak - közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács és Szakmaközi Szervezet csütörtökön.

A több kamionnyi meggyet országszerte 31 városban, száz helyszínen szombat délutánig osztják szét. Az akcióban kilenc Termelői és Értékesítői Szövetkezet (TÉSZ) és két egyéni termelő vesz részt - derül ki a közleményből.  A szakmaközi szervezet közleményében felhívta a figyelmet a meggy kiváló élettani hatásaira. A Magyarországon termő meggy az egyik legerősebb természetes vírusirtó, serkenti a szívműködést, tisztítja az ereket, segít az alvászavarok leküzdésében és javítja az emésztést.

A listát a meggy osztó helyszínekről itt találja.

Red Bull Air Race - Főpróba Budapesten

Publikálás dátuma
2015.07.02. 20:07
MTI Fotó: Lakatos Péter
Mi-17 típusú katonai helikopter gyakorlatozott a Duna felett a Lánchíd és Margit híd közötti szakaszon a hétvégi Red Bull Air Race-hez kapcsolódó honvédségi vízi- és légi bemutató főpróbáján Budapesten 2015. július 2-án.

A főpróba idejére az érintett szakaszon lezárták a budai és pesti alsó rakpartokat, a Lánchidat valamint a két híd között leállították a hajóforgalmat is. 

Besenyei Péter új géppel készül a hétvégi Red Bull Air Race-re, ennek köszönhetően véleménye szerint az esélyei is megnőttek. A műrepülő-világbajnok pilóta hétfőn tartott sajtótájékoztatót a Hungaroringen, "felvezetéseként" új gépével, az Edge 540-essel landolt a mogyoródi versenypálya célegyenesében. Besenyei Péter elmondta, az elmúlt két évben egy magyar fejlesztésű géppel, a Corvus Racerrel repült, amely ugyan a legszebb volt a mezőnyben, de a szűk fordulókban rendre bukott néhány másodpercet, emiatt nem tudott a győzelemért harcolni. "Remélem, ennek az időszaknak vége, hiszen itt van az Edge 540-es legújabb verziója. A szűk fordulókban egyszerűen remek. A kormány kemény, a fülke kicsit szűk, alig férek bele, de végül is ez egy versenygép, nem arra tervezték, hogy komfortos legyen. Ami az eredményt illeti, nyilván botorság lenne kijelenteni, hogy nyerni akarunk, mert a többiek is rutinos és jó pilóták, de az esélyeink megnőttek" - mondta Besenyei Péter.

A kísérőprogramok részeként Magyarországra érkezik a Flying Bulls számos különféle géppel, az egyik legnagyobb újdonságot azonban az Amerikai Légierő négy A10-es gépe jelenti majd. Ez az a típus, amelyet varacskos disznónak is becéznek, s ilyet még nem láttak eddig egyetlen rendezvényen sem a Duna fölött.

A Magyar Honvédség, műszaki alakulatai egy harmincperces dinamikus bemutatóval készülnek helikopterekkel, vadászrepülőkkel. A gyors reagálású katonák és a különleges mentő katonák a tűzszerészet katonáival együttműködve egy kisebb hadműveletet hajtanak végre a Dunán szombaton és vasárnap is: egy úgynevezett ellenséges hajót vesznek majd birtokba, az akciót pedig a helikopterek fedezik. Legutóbb, vagyis 2009-ben 650 ezer néző figyelte a felfújható kapuk között zajló száguldást, idén is legalább ötszázezer szurkolót várnak a programra.

MTI Fotó: Lakatos Péter

MTI Fotó: Lakatos Péter

A rendezvény miatt vasárnap estig forgalomkorlátozásokra kell számítani a fővárosban a Duna-part Lánchíd és Margit híd közötti szakaszán és környékén, ez érinti a 2-es metró, a hajók, a 2-es villamos és több autóbusz közlekedését is. A Lánchidat időszakosan többször is teljesen lezárják.

ENSZ Menekültügyi Főbiztossága: Magyarország ne kapkodjon!

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) arra kéri Magyarországot, hogy ne kapkodva és a nemzetközi előírások figyelmen kívül hagyásával változtasson menekültügyi rendszerén.

A szervezet közleményében azt írja: mély aggodalommal tölti el őket a menekültügyi jogszabályokat módosító javaslatcsomag, amely a héten került az Országgyűlés elé. Az UNHCR azt szorgalmazza, hogy a hivatalos szervek gyorsított eljárás helyett konzultáljanak a civil társadalommal és a Menekültügyi Főbiztossággal a javaslatok jogszerűségéről, valamint a háborús konfliktusok elől menekülőkre gyakorolt hatásáról. 

A közleményben idézték Montserrat Feixas Vihét, az UNHCR budapesti székhelyű közép-európai regionális képviseletének vezetőjét, aki szerint a törvényjavaslatok elfogadása "több ezer olyan ember életére lenne végzetes hatással, aki Magyarországon próbálna biztonságra lelni". Hozzátette: arra kérik a kormányt és a képviselőket, biztosítsák, hogy a menekültügyi jogszabályok összhangban maradjanak a nemzetközi és regionális előírásokkal.

Közölték: az általuk vitatott javaslatok között szerepel a menedékjogi kérelmek megfelelő garanciák nélküli, gyorsított eljárásban történő vizsgálata, a menedékkérők visszaküldése olyan, az Európai Unión kívüli országokba, amelyek nem biztonságosak számukra, valamint a menedékkérők, ezen belül nők, gyermekek és különleges szükségletű emberek hosszas fogva tartása. Kitértek arra is: a magyar kormány nemrég jelentette be, hogy a szerb-magyar határszakaszon kerítést épít. Az UNHCR álláspontja szerint ez valójában még inkább az emberkereskedőknek és embercsempészeknek szolgáltatja ki a migránsokat.

Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn tett javaslatot az Országgyűlésnek a menekültügyi eljárások gyorsítására.

A tárcavezető az illegális bevándorlás elleni hatékony fellépéssel indokolta több jogszabály módosítását. Ismertetése szerint a menedékjogról, valamint a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény módosítása - elsősorban a Magyarországra nehezedő migrációs nyomásra hivatkozva - olyan módosításokat tartalmaz, amelyekkel lehetőség nyílik a menekültügyi eljárások gyors és hatékony lefolytatására az uniós kereteken belül. Az államhatárról szóló törvény módosítása pedig közérdekű használati jogot adna a magyar államnak a schengeni külső határokon a határvonaltól számított 10 méteres sávon belül.