Új eljárás indul a tescós rablás ügyében

Az elsőfokú ítéletet megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte és új eljárásra utasított a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön az egy évtizede a budaörsi Tescónál lezajlott lövöldözés, egy kettősgyilkosság és több másik súlyos, fegyveres bűncselekmény ügyében.

A Fővárosi Törvényszék tavaly februárban első fokon a bűncselekmény-sorozat hét vádlottja közül hármat ítélt életfogytiglanra nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés, továbbá rablás és más súlyos bűncselekmények miatt. Egyikük tényleges életfogytiglant kapott, miután évtizedekkel korábban egyszer már minősített emberölésért - nem tényleges - életfogytiglanra ítélték.

Két vádlott pedig 12-12 év szabadságvesztést kapott nem jogerősen. Az első fokon megállapított tényállás szerint a vádlottak zöme a börtönben ismerkedett össze. A bűncselekmény-sorozat legismertebb epizódja 2005-ben a budaörsi Tesco parkolójában zajlott, amikor a kiérkező rendőrök tüzet zúdítottak a rablókra, megpróbálták őket feltartóztatni, ám az egyik, idegenlégiós kiképzésen is átesett férfi menekülésük fedezése érdekében kézigránátot dobott el a parkolóban.

Az elsőfokú bíróság több vádlottat bűnösnek mondott ki egy kalocsai pénzváltó és felesége 2004-ben történt megölése miatt is , továbbá megállapította, hogy a banda tagjai változó összetételben tucatnyi más bűncselekményt követtek el. Több pénzszállító elleni támadásnál is rálőttek a járműre, volt ahol a felgyújtásával fenyegetőztek, két támadásnál combon lőtték az ellenálló biztonsági őrt, amivel életveszélyes, maradandó fogyatékosságot eredményező sérüléseket okoztak.

A vádlottak terhére rótták azt is, hogy Horvátországból géppuskát próbáltak szerezni. Az eljárás során a vádlottak többnyire tagadták saját bűnösségüket, ám bizonyos cselekményeknél kölcsönösen egymást vádolták. Csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyező döntésében felrótta a törvényszék bírájának, hogy nem tett eleget indoklási és ügyfelderítési kötelezettségének, téves ténybeli következtetéseket vont le, iratellenes megállapításokat tett, kiragadott bizonyítékokra építette ítéletét, így döntése megalapozatlan.

Csupán a hatodrendű vádlott robbanóanyaggal visszaélés miatt kiszabott felfüggesztett szabadságvesztése és az egyik vádlott egyetlen vádponttal kapcsolatos felmentése emelkedett jogerőre csütörtökön. A tábla fenntartotta az öt vádlott előzetes letartóztatását.

Szerző

Kis híján agyoncsapott egy járókelőt egy házról leeső tégla

Budapest VII. kerületében, a Marek József utcában az egyik ház homlokzatáról egy tégla esett egy asszonyra - adja hírül az Index egy olvasója információi alapján. A portál azt is közölte, hogy a sérült járókelőt a mentők vitték el.  

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta az Indexnek, hogy a tűzoltók a helyszínen vannak, és egy magasból mentő emelő segítségével azt vizsgálják, maradt-e még veszélyesen lelógó elem a homlokzaton, ahonnan az ereszpárkány alól egy díszítőelem hullott le a járdára. A portálon az érintett ház fotója is látható.  

Szerző

Bomba a Rába InterCityn! - Egy utas kapta az SMS-t

Publikálás dátuma
2015.07.02. 21:28
Illusztráció/Népszava
Bombafenyegetés miatt a rendőrség ideiglenesen lezárta Tatabánya vasútállomást csütörtök késő délután, emiatt a Budapest-Győr vonalon jelentős késések vannak - közölte a Mávinform az MTI-vel. A menetrend szerinti közlekedés a késő esti órákra állhat helyre.

A Keleti pályaudvarról Szombathelyen át Grazba tartó Rába InterCityn egy utas értesített egy szintén a vonaton utazó rendőrt, hogy arról kapott SMS-t: bombát helyeztek el a vonaton - közölte az MTI-vel a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Az utasokat Tatabányánál leszállították, és a tűzszerészeti vizsgálat megállapította, hogy a szerelvényen nincs robbanószerkezet. Így a vonat mintegy másfél órás késéssel folytathatta útját.

Szerző