Előfizetés

Előrehaladás a nukleáris tárgyalásokon

Előrehaladásról számoltak be az iráni nukleáris tárgyalásokról. Madzsid Tahte Ravanhi iráni külügyminiszterhelyettes azt közölte, hogy a szakértői munka lényegében lezárult, s elkészítették a szerződés tervezetét. 

„Előrehaladást értünk el mind a politikai, mind a technikai kérdésekben” – erősítette meg Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. Frank-Walter Steinmeier német külügyi tárcavezető ezzel kapcsolatban azt közölte, „mindig az utolsó lépések a legnehezebbek”.

Hasszan Rohani iráni elnök nem zárta ki a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértőinek vizsgálatait az iráni katonai létesítményeknél, de azt sem akarta biztosítani, hogy ezt mindig engedélyezzék – közölte Amano Jukijának, a NAÜ vezetőjének.

A hatok, azaz az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja Németországgal kiegészülve legkésőbb július 7-ig akar megállapodni Teherán képviselőivel egy olyan megállapodásról, amely garantálná, hogy Irán nem katonai célokra használja fel atomprogramját. A legnagyobb vita hírek szerint arról folyik, milyen ütemben oldják fel a perzsa állammal szemben elrendelt büntetőintézkedéseket.

Tegnap Bécsben az orosz diplomácia vezetője, Szergej Lavrov kivételével az összes érintett ország külügyminisztere részt vett a megbeszéléseken. Vasárnap térnek vissza az osztrák fővárosba.

Lövöldöztek a mecsetben: 150 halott Nigériában

Mintegy 150 személy vesztette életét Nigéria északkeleti részén, az iszlamista Boko Haram támadása során. Hírek szerint támadók egy csoportja behatolt Kukawa térségében egy mecsetbe.

Egy szemtanú szerint válogatás nélkül tüzeltek az imádkozó nőkre. Eddig legalább 97 áldozatot számláltak össze.

Egy másik terrorakcióban, amelyet két faluval szemben hajtottak végre Borno szövetségi államban, 48 személy lőttek agyon – közölte egy nigériai parlamenti képviselő. Mohammed Tahir közlése szerint az akcióval egyértelműen a Boko Haram vádolható.

Hamász tagokat tartóztattak le Abbászék

Egyre ellenségesebb a viszony a Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke által fémjelzett Fatah és a Gázai övezetet uraló Hamász között. Utóbbi radikális palesztin szervezet azzal vádolta a Palesztin Hatóságot, hogy több tucatnyi Hamász tagot vett őrizetbe Ciszjordánia területén. 

A közlemény szerint a szervezet összesen mintegy 60 aktivistája került rács mögé. Isszat al-Risek, a Hamász egyik illetékese szerint a Fatah ezzel „hátba támadta a palesztin népet”.

A Palesztin Hatóságban a Fatah van többségben. A PH belbiztonsági témákban együttműködik Izraellel, s közöen próbálják megakadályozni a terrortámadások végrehajtását Ciszjordánia területén. A két szervezet közötti megromlott viszony jele az is, hogy június közepén a Fatah bejelentette a palesztin egységkormány feloszlatását, amit a Hamász elutasított.