Ő lehet a Zeneakadémia új kancellárja

Publikálás dátuma
2015.07.03. 13:41
A képen a Zeneakadémia belülről. Illusztráció: Népszava
Szentgyörgyvölgyi Lászlót, a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola kancellárját javasolták a Zeneakadémia megürült kancellári posztjának betöltésére, a felterjesztés a miniszterelnöki aláírására vár - jelentette be az emberi erőforrások minisztere egy pénteki budapesti sajtóbeszélgetésen.

Balog Zoltán elmondta: Szentgyörgyvölgyi László megpályázta a Zeneakadémia kancellári pozícióját, és mivel Gyöngyösön jó munkát végez, és sok felsőoktatási tapasztalattal rendelkezik, a tárca támogatja a kinevezését. A pályázat kiírására azért volt szükség, mert Orbán Viktor miniszterelnök április 30-ával visszavonta Kupper Andrásnak, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem december végén kinevezett kancellárjának a megbízatását.

A döntés indoka, hogy a rektor és a kancellár együttműködésének hatékonysága nem alakult az elvárásoknak megfelelően, és az így kialakult konfliktusos helyzet, illetve annak következményei terhelték az intézmény működését - írta akkori közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkársága.

Szerző

Lesz Nightwish-koncert, de nem a Hegyalján

Publikálás dátuma
2015.07.03. 13:34
FOTÓ: Facebook
A Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán tartják meg július 15-én a Nightwish-koncertet. A finn szimfonikus metálzenekar fellépése a tokaji Kingdom of Hegyalja fesztivál elmaradása miatt lesz a fővárosban.

A tokaji Kingdom of Hegyalja szervezői csütörtökön jelentették be, hogy a július 15-19-re tervezett fesztivál elmarad, így a nulladik napi sztárfellépő, a Nightwish sem játszik a rendezvényen. A koncert azonban nem marad el: az együttes július 15-én szerdán a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán, azaz a Pecsa Music Gardenben lép fel a Sorronia társaságában - közölte a Concerto Music pénteken.

A fesztiválra megváltott bérletek és az aznapra szóló napijegyek érvényesek a budapesti koncertre, amelyre külön is árulnak jegyeket. A Kingdom of Hegyaljára váltott belépők vissza is válthatóak, ezzel kapcsolatban a http://kingdomofhegyalja.hu/ weboldalon és a jegy@kingdomofhegyalja.hu e-mail címen lehet tájékozódni.

A Nightwish-t 1996 nyarán álmodta meg Tuomas Holopainen billentyűs-dalszerző, aki együtt járt a helsinki Sibelius Akadémiára Tarja Turunen énekesnővel. A klasszikus felállás Marco Hietela (basszusgitár), Emppu Vuorinen (gitár) és Jukka Nevalainen (dob) csatlakozásával alakult ki. A zenekar 2004-ig öt remek stúdióalbumot készített (Angels Fall First, Oceanborn, Wishmaster, Century Child, Once). 2005-ben egy helsinki koncert után a négy férfi úgy döntött, Tarja nélkül folytatja. Helyét öt éven át a svéd Anette Olzon pótolta, 2013-tól azonban már a holland Floor Jansen a Nightwish énekesnője, vele készült az idén márciusban megjelent új album, az Endless Forms Most Beautiful.

Szerző

Ötvenéves a fesztivál

Publikálás dátuma
2015.07.03. 07:45
Egy méhészről szól Nemes Gyula Zéró című nagyjátékfi lmje, amely az East of the West versenyben vesz részt FORRÁS: MAGYAR FILMUN
Richard Gere veszi át az életműdíjat ma este a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál jubileumi nyitógáláján, ahol a főszereplésével készült Time Out of Mind című filmjének bemutatójával indul a nagy filmfieszta. Az A-kategóriás fesztiválon idén három fiatal magyar rendező is bemutatkozik.

A fél évszázaddal ezelőtt indult Karlovy Vary fesztivál az ötvenedik évfordulóját azzal ünnepli, hogy elsöprő többségben fiatal alkotókat mutat be, birtokba vesz egy új fesztiválvetítőt, új szekciót indít és egy új, különleges válogatással rukkol elő. Ami a fiatalokat illeti: idén a fő versenyben nincs magyar résztvevő, viszont a kelet-európai pályakezdőket versenyeztető East of the West válogatásban két magyar film mutatkozik be.

A bemutatkozás Horváth Lili rendezőre száz százalékosan illik, hiszen a Szerdai gyerek az első rendezése. A másik magyar versenyfilmet Nemes Gyula rendezte magyar-cseh-német koprodukcióban Zéro címmel. Játékfilmrendezőként számít csak debütánsnak, hiszen a Letűnt világ című dokumentumfilmjével a kategória Kristály Glóbuszát nyerte el 2008-ban.

A harmadik magyar résztvevő Szabó Mátyás, aki a vadonatúj, a jubileum tiszteletére életre hívott új szekció, a Jövő keretei válogatásában kapott helyet. Ebben tíz tehetséges fiatal pályakezdő mutatkozik be kisfilmjével a nemzetközi szakmának és a Karlovy Varyban legendásan lelkes közönségnek. Szabó a Határ című diplomafilmjével lép a nemzetközi producer szövetség biztosította porondra.

A jubileumi megnyitó fényét Hollywood nagy kedveltje, a 65 éves Richard Gere személyes jelenléte emeli. Ő veszi át az életműdíjat, s a ceremónia után az ő filmje nyitja a tíznapos fesztivált. Az Oren Moverman rendezte Time Out of Mind (mondjuk Kiesett idő) főszerepében olyan figurát játszik a még ma is jóvágású, férfias Gere, amilyet eddig soha. A Micsoda nő! sztárja hajléktalanként tengődik New York utcáin, s keresi ellehetetlenült életére a megoldást.

Gere egy másik filmje is itt van a fesztiválon: idén készült Andrew Renzi rendezésében a Franny című mozi, amelyben bölcs öreget alakít. A gálán ott lesz a nyitófilm női főszereplője, Jena Malone is, aki egy másik filmjét is népszerűsíti a fesztiválon, Paul Thomas Anderson rendezte és Eredendő bűn a címe. A nyitófilm izraeli születésű, de New Yorkban élő rendezője, Oren Moverman korábban a Messenger című filmjével hívta fel magára a figyelmet a Sundance fesztiválon, majd a Berlinalén, ahol Ezüst Medvét nyert.

Gere mellett egy másik, igaz, másként legendás amerikai színész, Harvey Keitel is vendége lesz Karlovy Varynak. Keitel zseniális színész, független filmek tucatjainak résztvevője, ott látjuk Scorsese Aljas utcák című filmjétől kezdve végig, a legutóbbi Wes Anderson-remekekig (Holdfény Királyság, Grand Budapest Hotel). Karlovy Varyban most legújabb szerepében lesz látható: az Oscar-díjas olasz Paolo Sorrentino Ifjúság című legújabb rendezésében, amelyben Keitel partnerei közt van Michael Caine és Rachel Weisz is.

Keitel arról is nevezetes a fesztiválon, hogy elsőként hagyta magát New Yorkban videofilmre venni egy jópofa klip kedvéért, mint Karlovy Vary Kristály Glóbuszának kitüntetettje, s őt követően már jó néhány világhíresség szerepel a fesztivál legsikeresebb műveinek bizonyuló klipeken. Helen Mirren, Jirí Menzel, Vera Chytilová, Milos Forman, Andy Garcia, Jude Law és más híresség állt be egy szellemes poén erejéig a csattanós jelenetekbe, mert ez a fesztivál nem csak hajlandó, hanem imád is magán viccelődni. A klipszereplők fényes névsora idén kibővül: Hollywoodban Mel Gibsonnal készült videopoén.

Az évfordulós felhajtás hozza majd a fesztiválra Sean Ellis rendezőt és Jamie Dornan színészt, akik a jövő hónapban Prágában kezdik forgatni nem akármilyen filmjüket. Anthropoid címmel ugyanis azt a merényletet mesélik el, amelyet Prágában követtek el az ellenállók a II. világháború idején a náci helytartó, Reinhard Heydrich ellen. A sikeres akciót irtózatos vérengzés követte. A celluloidon már cseh eredetiben is megénekelt dicsőséges és szörnyű esemény megfilmesítésének tervéről számolnak be Karlovy Varyban.

A fesztivál új mozitermet is nyit a születésnapra, az évek óta a fesztiválközpont oldalához tapasztott és különleges műsoráról nevezetes, hatalmas sátorvetítő így eltűnik és helyette egy új vetítőtermet nyitnak a Thermal szállóban található számtalan vetítő mellé. Az első éjszaka látványos audiovizuális show fogadja a közönséget, a következő napokban pedig legendás együttesek – köztük az Omega – adnak koncertet.

A retrospektív program a szovjet film kiváló alkotójára, az autóbalesetben alig 41 évesen elhunyt, a meg nem alkuvásáért nálunk is tisztelt Larisza Sepitykóra emlékezik öt film vetítésével. A Csingiz Ajtmatov regénye alapján forgatott első játékfilmjével, a Hőséggel 1963-ban, 25 évesen mutatkozott be Karlovy Varyban, s azonnal díjat is nyert. Az ukrán-iráni származású rendezőnő egyik leghíresebb filmje, a Szárnyak mellett levetítik az Ismeretlen kor kezdete, a Te meg én és a Felemelkedés című filmjét. Ez utóbbi munkája Berlinben négy díjat gyűjtött be. Valentin Raszputyin híres regényéből, az Isten veled, Matyorából félbemaradt filmjét halála után öt évvel férje, Elem Klimov fejezte be. A fesztiválon bemutatják azt a 30 perces dokumentumfilmet is, amit Klimov készített róla Larisza címmel.

A fél évszázados fesztivál feltűnően fiatal versenyprogrammal áll elő, amelynek több mint a fele elsőfilmes. Guinness-rekord lehetne, hogy a rendezők átlagéletkora nem éri el a negyvenet sem, s a versengő 13 film közül hét elsőfilm. Így a versenyben alig találni ismert nevet a román Florin Serban, a német Dietrich Brüggemann jelenlétén kívül, a mezőnyben van ukrán, koszovói, amerikai, dán, osztrák és lengyel film, s mindössze két cseh. Szemben az idei cannes-i versennyel, amelyben hét francia film szerepelt.

Évfordulós újdonságként hat rendező mutatja be egy-egy kollégája általa kedvelt filmjét. A nemzetközi névsorban ott van a Karlovy Varyba szinte hazajáró Kim Ki-duk, ő koreai kolléga rendezését mutatja. Belorusz Szergej Loznica pedigi igazi ünnepi pillanatokat szerez kiválasztottja, Kira Muratova egy 1989-es filmjével.

Szerző