Fidesz: addig lesz kerítés, amíg szükséges

Addig tartják fenn a műszaki határzárat a magyar-szerb határon, ameddig szükséges - mondta Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője a törvényalkotási bizottság ülése előtt.

A politikus emlékeztetett: az Országgyűlés határozott arról, hogy azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a műszaki határzár a lehető leggyorsabban megépülhessen, kivételes eljárásban tárgyalja a parlament. Ez azt jelenti, hogy pénteken a törvényalkotási bizottság lefolytatja a részletes vitát, és hétfőn dönt a kérdésben az Országgyűlés - magyarázta. Hozzátette: ha nem lenne a kivételes eljárás, akkor bizonytalan időre eltolnák a döntést, hiszen az Országgyűlés legközelebb már csak ősszel ülésezik, azaz több hónapot késne a határzár ügye.

Tuzson Bence kifejtette: a törvény azt is lehetővé teszi, hogy a mostani viszonylag hosszú határidőhöz képest jóval gyorsabban folyjanak azok az eljárások, amelyek keretében a menedékjogi kérelmeket Magyarországon el lehet bírálni.

Aki nem támogatta ezt a javaslatot, az a mellé állt, hogy bizonytalan időre elhalasszák a helyzet rendezését, holott komoly problémáról van szó, ugyanis míg tavaly 42 777-en jöttek Magyarországra, addig idén eddig már csaknem 70 ezren, és ha nem tesznek semmit, akár 120-130 ezer is lehet ez a szám az év végére - mondta a szóvivő.

Kijelentette: ilyen sok embert Magyarország nem bír el, ezért rendkívül fontos, hogy az ország egy "ilyen újkori népvándorlásban" milyen álláspontot követ. A legálisan érkezőket be kell engedni az országba, de akik illegálisan jönnek, azokat nem - mutatott rá. Hozzáfűzte: ezért van szükség a műszaki határzárra.

A fideszes politikus elmondta: minden ellenzéki párttól azt kérik, hogy támogassa a kormánypártok által elkezdett politikát az ügyben, de különösen a Jobbiktól, amely "szavakban mindig erős ebben a kérdésben, de tettekben gyenge".
Tuzson Bence az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) aggályaival kapcsolatban elmondta: tudják, hogy Magyarországot meg kell védeni, és ennek érdekében fel kell építeni a kerítést, de ez nem jelenti azt, hogy ne szeretnék az emberi jogokat teljes egészében tiszteletben tartani.

A képviselő közölte: nem lehet tudni, meddig fog fennállni a jelenlegi helyzet, de hogy megvédjék az országot és annak déli határát, mindig a leghatékonyabb megoldást kell választani, és ma a műszaki határzár tűnik a leghatékonyabb megoldásnak.
Mint mondta, a Magyarországot körülvevő országok biztonságos országok, és aki onnan átlépi a schengeni övezet határát, az nyilvánvalóan nem a személyes biztonsága miatt teszi ezt, hanem a jobb élet vélt vagy valós reményében.

Szerző

Hőség - Tovább tartanak nyitva a fürdők

Publikálás dátuma
2015.07.03. 16:35
A Pala FOTÓ- Népszava
A szombattól érvényben lévő hőségriasztás idején Budapesten folyamatosan locsolják a közutakat, a fürdők tovább tartanak nyitva, a Deák téren hűtött vizet osztanak, emellett a közparkok ivókútjai is a lakosság rendelkezésére állnak - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A közleményben azt írták, hogy a Fővárosi Önkormányzathoz tartozó cégek Tarlós István főpolgármester utasítására a szombattól szerdáig elrendelt hőségriasztás idején igyekeznek javítani a lakosság közérzetét.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.-nél szombat 6 órától szerda éjfélig fokozott készenlét lesz érvényben, folyamatosan locsolják a budapesti közúthálózatot. Nappal elsősorban a lakótelepeket, a sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka a fő- és a közösségi közlekedési útvonalakat. A locsolással átmenetileg 6-8 fokkal lehet lehűteni a burkolatot, emellett lekötik a port és a polleneket. A BKV Zrt. által kijelölt vonalakon a villamossíneket is locsolják.

A Palatinus, a Gellért, valamint a Dagály fürdő visszavonásig meghosszabbított nyitva tartással 21 óráig, a Széchenyi és a Szent Lukács fürdő 22 óráig várja a strandolókat. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő valamennyi strandnál a pénztárakhoz ingyenesen használható ásványvíz-automatákat helyeznek ki, továbbá folyamatosan figyelmeztetik a fürdőzőket az erős ultraibolya-sugárzásra és a fokozott folyadékpótlás szükségességére.

A Fővárosi Vízművek Zrt. szombattól visszavonásig, 10-től 18 óráig hűtött zacskós vizet oszt az V. kerületi Deák Ferenc téren.
A Főkert Nonprofit Zrt. a kezelésében lévő 106 ivókút működését intenzíven figyeli, és rongálás esetén igyekszik mihamarabb elhárítani a problémát. A közlemény szerint szükség esetén a társaság valamennyi munkatársát meg lehet kérni, hogy nyissák ki az öntözéshez használt, ivóvíz minőségű vizet adó csapot. A Főkert folyamatosan öntözi a kiemelt zöldterületeket és az azokhoz tartozó játszótereket.

A társaság azt kérte, hogy ha valaki megrongált, nem működő ivókutat talál, akkor azt jelezze a 06-80-277-275-ös, ingyenesen hívható zöldszámon vagy az ugyfelszolgalat@fokert.hu e-mail címen.

A közleményben ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a parkokban, köztereken található szökőkutakban tilos fürdeni.
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat csütörtökön közölte, hogy szombattól szerda éjfélig a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelte el az országos tiszti főorvos. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.

Szerző

Az MSZP is feljelentést tesz a MET-ügyben

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, pénzmosás és csalás miatt feljelentést tett a szocialista Tóth Bertalan  a MET-ügyben a Nemzeti Nyomozó Irodánál.

Elmondta, hogy ismeretlen tettes ellen tette a feljelentést, mert 150 milliárd forintos kár érte a magyar államot. Ismertetése szerint 2011-től kezdve egy miniszteri rendelet alapján olcsón lehetett gázt behozni Ausztria felől, illetve a magyarországi stratégiai tározókból ki lehetett emelni egy bizonyos mennyiséget annak érdekében, hogy a távfűtéssel foglalkozó cégekhez jusson el az olcsó gáz.

Ahelyett, hogy a közületekhez, kórházakhoz, iskolákhoz, óvodákhoz jutott volna az olcsó gáz, egy offshore hátterű céghez, a MET-hez került - tette hozzá. Mint mondta, az olcsó gáz hasznából 150 milliárd forintot kerestek "különböző fideszes kötődésű gazdasági háttéremberek".

Az ellenzéki politikus azt mondta, meg kell vizsgálni azt, hogyan született a miniszteri rendelet, illetve az MVM Partner és az MVM vezetőinek felelősségét is. Emlékeztetett arra, hogy az MVM alapító okirata szerint offshore hátterű céggel nem köthet szerződést.

Tóth Bertalan elmondta, az ügyre az a Fidesz válasza, hogy kezdeményezte az információszabadságról szóló törvény módosítását, amellyel a tolvajokat védik. Szinte ellehetetlenítik a közérdekű adatigénylést, hiszen fizetni kell majd érte, illetve meghosszabbítják az adatigénylési eljárást is - részletezte.

Szerző