Megszűnhetnek a nagy szociális otthonok

Publikálás dátuma
2015.07.05. 12:24
Illusztráció/Thinkstock
Egy jövőre kezdődő uniós program keretében mintegy 3600 fogyatékossággal élő ember hagyhatja el a nagy szociális gondozó intézményeket; ellátásukat kisebb otthonokban szervezik meg, egyénre szabott szolgáltatásokat kapnak, és az arra alkalmas emberek önállóbban élhetnek majd.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára elmondta, 2016-ban 36 milliárd forint uniós forrásból folytatódik az úgynevezett kiváltás, azaz a nagy vidéki intézményekben elhelyezett fogyatékossággal élő emberek társadalmi integrációja, kisebb lakóegységekbe költöztetése. Czibere Károly emlékeztetett, idén 660 fogyatékossággal élő embert költöztettek ki az intézményekből kisebb közösségekbe, és erre 7 milliárd forintot fordítottak.

Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, a vidéki szociális intézményekkel elsősorban nem az volt a baj, hogy nagyon sok embert gondoztak egy helyen, hanem az, hogy egyfajta rossz intézményi kultúrában működtek, a lakókat pedig gyakran - tekintet nélkül eltérő állapotukra, fejleszthetőségükre - egységesen kezelték, uniformizálták. A cél az - mondta Czibere Károly – hogy minden gondozott az igényeihez illeszkedő szolgáltatást, ellátást kapjon, továbbá hogy lehetőségeihez mérten önálló vagy önállóbb életet éljen. Érzékeltette, sok szociális intézményben a gondozottak évek óta gyakorlatilag ugyanazon a néhány négyzetméteren mozognak az étkező, a csoportszoba és az ágyuk közötti vonalon, ez az elszigeteltség pedig nem segíti őket abban, hogy fejlődjenek, hogy az emberhez méltóbb, értéket teremtő életet élhessenek. 

Az 5-12 személyes lakóegységekbe költöző gondozottak - állapotuktól függően - iskolába, képzésekre vagy munkába járhatnak majd. Közölte azt is, a jövőben csak városi környezetbe hoznak létre lakóegységeket, mert csak ott biztosíthatóak a szükséges szolgáltatások, a munkahely és a társadalmi integráció, az adott helyi közösségi életbe való bekapcsolódásuk. Az államtitkár hangsúlyozta, a jövőben csak ott hoznak létre új lakhatási szolgáltatásokat, ahol a fogyatékossággal élő emberek, a szociális szakemberek és a környezet is készen áll arra.

Szerző

Nem tréfadolog - Az egész országra figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt

Publikálás dátuma
2015.07.05. 11:04
Fotó:Thinkstock
Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra Budapestre és az ország összes megyéjére másodfokú figyelmeztetést adott ki a tartós hőség miatt. A veszélyjelzésben kiemelték: tovább erősödik a nappali felmelegedés, így a napi középhőmérséklet várhatóan már több helyen is 26 Celsius-fok körül alakulhat.

Az előrejelzés szerint vasárnap túlnyomóan derült, száraz idő lesz. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 33-36 fok között alakul, késő estére 22-28 fok közé "hűl le" a levegő. Nagyon erős lesz az UV-B sugárzás, a maximuma akár a 7,9-es értéket is elérheti. Ez azt jelenti, hogy a napon akár 15-20 perc alatt is le lehet égni.

A tartós kánikula miatt az országos tisztifőorvos szombattól szerda éjfélig az általa elrendelhető legmagasabb fokozatú hőségriadót rendelte el. Ez akkor lép életbe, ha várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.

A meteorológiai szolgálat vasárnap hajnalban kiadott veszélyjelzésében hétfőre már az egész országra a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adta ki a fokozódó hőség miatt.

Szerző

PM: A dohánybiznisszel Simicska-utánpótlást kreál a Fidesz

Publikálás dátuma
2015.07.04. 20:14
Illusztráció/Thinkstock
Párbeszéd Magyarországért vizsgálatot követel, az Állami Számvevőszékhez és a KEHI-hez fordul a Continental-csoport dohányellátó koncessziókra vonatkozó pályázati győzelme miatt, amely súlyosan károsítja az államot. A PM szerint a Continental-csoport győzelmével a Fidesz a Simicska utáni új oligarchák egyikét, Sánta Jánost gazdagítja. Mint ismert, Lázár János haverja, Sánta János számítógépén született korábban a trafiktörvény is - írja a párt közleményében.

Sánta és az általa vezetett dohánycég most 20 évre, évi 600 millióért kapta meg az üzletet –miközben a versenytársak évi 6 milliárd forint koncessziós díjat ajánlottak –, vagyis az állam összesen több tízmilliárdnyi bevételről mondott le Lázár János kebelbarátja javára. Még Sánta maga is évi 3 milliárdra becsülte a hasznot, ami a koncessziós díjat levonva is 50 milliárdos ajándékot jelent. A PM szerint az ügylet nem szolgál másra, mint Sánta cégének feltőkésítésére. Sánta már meg is hálálta a pénzt: 49 százalékos tulajdonrészt vásárolt a Magyar Nemzet utódjának szánt Napi Gazdaságból, amely hű szócsöve a Fidesznek. A PM nem fogja hagyni, hogy az állam oligarchák játszóterévé váljon! A koncessziós üzlet miatt vizsgálatot követelünk: az ÁSZ-hoz és a KEHI-hez fordulunk, hogy vizsgálják meg az állam és a dohánycég között létrejött üzletet, és állapítsák meg, pontosan mekkora kára keletkezett az adófizetőknek- tudatja a közlemény.

Szerző