Előfizetés

A strandok rendelték meg a hőhullámot

Publikálás dátuma
2015.07.05. 21:25
Palatinus strand/Népszava
Bizonyítékunk persze nincs, de így logikus. Szombaton ugyanis 26 ezer, vasárnap 17 óráig pedig 31 ezer látogatója volt a kánikulában a fővárosi fürdőknek. 

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. értékesítési igazgatója elmondta, hogy csúcsnak ugyan nem számítanak az adatok, de magas látogatottságot jelentenek, annak ellenére hogy sokan a tópartokon és fesztiválokon töltötték a hétvégét. Czinege Szilvia tájékoztatása szerint igen népszerű a Csillaghegyi és a Paskál strand. Szinte telt ház volt a Széchenyi Fürdőben, ahová 4500-an látogattak ki vasárnap 5 óráig, a Palatinuson pedig 7 ezren voltak. A kánikulára tekintettel a Dagálynak és a Palatinusnak is meghosszabbították a nyitva tartását este 9-ig, és például a Széchenyi, vagy a Lukács is este 10-ig várja a vendégeket - mondta Czinege Szilvia.

Üres cipőkkel demonstráltak a menekültekért

Publikálás dátuma
2015.07.05. 19:59
Szabó Szabolcs, az Együtt politikusa, független országgyűlési képviselő (elöl j), mellette Sértő-Radics István, a párt országos
Az Együtt politikusai és aktivistái üres cipőket helyeztek el vasárnap délután a debreceni befogadóállomás bejáratánál, ezzel üzenve a Jobbiknak, amely este a tábor bezárását követelő tüntetést tart a helyszínen. "A Jobbik a zsidók és a cigányok után új ellenséget talált a menekültekben" - jelentette ki Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő sajtótájékoztatón.

Az Együtt politikusa hozzátette: az üres cipőkkel a párhuzamot akarják jelezni az egykori zsidó menekülők és a szír menekültek között, egyúttal utalnak a tüntetés szervezője, Kulcsár Gergely jobbikos országgyűlési képviselő "egyetlen politikai teljesítményére", amikor beleköpött a Duna-parti cipőkbe. Szabó Szabolcs élesen bírálta a kormány gyűlöletkeltő politikáját is, amivel a bevándorlók ellen uszít, ahelyett, hogy teljesítené feladatát és gondoskodna róluk. A politikus szeront a kormány mintha arra játszana, hogy - saját hangulatkeltése igazolásaképp - kisebb konfliktusok is kialakuljanak, ezért túlzsúfolja a befogadóállomásokat.

Az Együtt azt javasolja a kormánynak, hogy a többmilliárdos kerítés helyett nyisson meg új, ideiglenes menekülttáborokat, ahol szakemberek bevonásával humánusabb ellátást biztosíthatnának a mostaninál. Javasolja továbbá, hogy a kormány folytasson tárgyalásokat az Európai Unióval, hogy fordítsanak több pénzt az ellátórendszer fejlesztésére, és nyissanak befogadóállomásokat Szerbiában, Macedóniában, Bulgáriában és Törökországban, illetve tegyenek meg mindent a menekülésre kényszerítő válsággócok felszámolására.

Sértő-Radics István, az Együtt Országos Politikai Tanácsának elnöke emlékeztetett: 1956-ban, amikor magyarok százezrei menekültek az országból, Európa összefogott a megsegítésükre, az osztrákok pedig nem emeltek kerítést a határon.

Homofób szöveget posztolt, Gyurcsány kirúgná a pártból

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke kezdeményezte Sütő Lászlónak, a párt Baranya megyei képviselőjének kizárását, amiért homofób bejegyzést írt az interneten - tájékoztatta a DK sajtóirodája az MTI-t.

"A Baranya megyei képviselő elfogadhatatlan kijelentéseket fogalmazott meg, amelyek összeegyeztethetetlenek a DK emberi jogi alapelveivel" - fogalmazott közleményében a párt. A tájékoztatás szerint a DK elnöksége nem tűri és soha nem fogja tűrni hogy olyan emberek és nézetek legyenek a pártban, amelyek különbséget tesznek ember és ember között, származása, szexuális önazonossága miatt.

"Ennek a pártnak nem lehet kirekesztő, embertársait lenéző tagja. Ilyen ügyekben nincs pardon" - tartalmazza a DK közleménye.

Sajtóhírek szerint Sütő László, a Baranya Megyei Közgyűlés DK-s tagja egy a Facebookon közzétett posztjában a többi között úgy fogalmazott: "Az orvostudomány minden kromoszóma rendellenességet betegségnek tart! Nem lehet kivétel a nemi kromoszómáé!! (...) Az én toleranciám odáig terjed, hogy betegségnek tartom!!"