Lezárták az M7-est Balatonkeresztúrnál

Publikálás dátuma
2015.07.06. 13:01
MTI Fotó: Varga György
Teljes szélességében lezárták az M7-es autópálya Nagykanizsa felé vezető oldalát egy kamion hétfő délelőtti balesete miatt a műszaki mentés idejére Balatonkeresztúrnál. A forgalmat a balatonfenyvesi csomópontnál a 7-es főútra terelik, a járművek a főváros felé a külső és a leállósávon haladnak - közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság.

A sajtószolgálat korábbi tájékoztatása szerint egy Budapest felé tartó kamion vezetője - eddig tisztázatlan körülmények között - elvesztette az uralmát a jármű irányítása felett, a kamion a belső szalagkorlátnak ütközött, majd az oldalára borult. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye szerint a balesetben az aszfaltot szállító jármű üzemanyagtartálya megsérült, az aszfalt az úttestre ömlött. A marcali hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet, és a nagykanizsai hivatásos tűzoltó-parancsnokság daruja is elindult a helyszínre.

A 166-os kilométerszelvényben fél kilenc körül történt balesetben a jármű vezetője megsérült, a mentők kórházba vitték.
A műszaki mentés idejére az M7-esről leterelt járművek a balatonkeresztúri felhajtónál térhetnek vissza a sztrádára.

Szerző

Ferencvárosi „szuperfiúk”

Publikálás dátuma
2015.07.06. 09:57
MTI FOTÓ: Illyés Tibor
A kupagyőztes három góllal legyőzte a bajnokot az évadnyitó Szuperkupa-meccsen, avagy a Ferencváros „szokás szerint” elverte a Videotont. Finoman fogalmazunk, ha azt állítjuk, a francia Bernard Casoninak, a székesfehérváriakat felkészítő, egykori BL-győztes futballistának lesz dolga bőven az utóbbi hónapokban felforgatott csapattal.

Egyre másra érkeznek a magyarázatok, miért is kellett gyökeresen átalakítani a bajnokságot fölényesen megnyerő Videoton keretét és szakmai stábját, s bár helyenként felfedezhető logika a döntésekben, az összkép elég siralmas. Elsősorban, amit a pályán látunk. A fehérváriak enyhén szólva sem tartották magukat a „győztes csapaton ne változtass” aranyszabályhoz, s ennek – egyelőre – gyenge együttes az eredménye.

A tegnap esti Szuperkupa-ütközeten ráadásul az a Fradi volt az ellenfél, amely az utóbbi időben homokzsáknak tekinti a Videotont: püföli, ahogy tudja. A Magyar Kupa májusi fináléjában egy négyest rúgtak a fővárosiak, majd a tíz nappal későbbi bajnokin 2-0-ra győztek. A német Thomas Doll edző (ugyancsak korábbi klasszis játékos) nyilvánvalóan taktikázott a csapata összeállításánál, hiszen bár kijelentette, hogy az Üllői úti vitrinben akarja látni a trófeát, gondolnia kellett a csütörtöki Európa-liga-meccsre. Alighanem ennek szellemében maradt ki az együttesből Gera, Mateos és Somalia.

Az első húsz percről nehéz lenne hosszan beszélni, ezt követően viszont rövid idő elég volt a Fradinak ahhoz, hogy eldöntse a mérkőzést. Vinícius, a hazaiak brazil védője hibázott hatalmasat, s máris megvolt a baj (mármint a hazaiaknak), Busai elszáguldott, középre passzolt, Lamah pedig közelről bekotorta a labdát. A videotonosok talán még fel sem dolgozták a történteket, amikor jött a következő gól: hat perccel később Varga Roland bombázott Danilovic kapujába. A teljesítményük helyett az jelenthetett némi reménysugarat Juhászéknak, hogy az ellenfél védője, Nalepa jókora butaságot követett el az első félidő végéhez közeledve, a lerántása sárgát ért – pechjére ez már a második volt neki.

Az emberelőny változtatott valamelyest a játékon: a bajnok emelt a fordulatszámon. Szédítő rohamokra azért nem kell gondolni, s ahogy fogyott az idő, úgy vált egyre reménytelenebbé a Videoton helyzete. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a zöld-fehérek kontrákra igyekeztek berendezkedni, több-kevesebb sikerrel. Ivanovski után az „örök tehetség” Kovács István is beállt, majd a szétesett Győrből igazolt Koltai érkezett, ám az új fiúk sem tudták megváltani a világot. A Fradi sikeresen őrizte az előnyét - majd slusszpoénként a csereként beálló Somalia is betalált -, Szuperkupa-serleggel indította az új évadot, és ami talán ennél is fontosabb: körvonalazódik a csapata.

A Videoton? Majd egyszer biztosan összeáll a kép. Vagy nem…

 Labdarúgó Szuperkupa

Videoton-Ferencváros 0-3 (0-2)

Székesfehérvár, 3679 néző. Vezette: Andó-Szabó

Gól: Lamah (20.), Varga (26.), Somalia (90.)

Szerző

Miért nem érezzük, hogy dübörög a gazdaság?

Publikálás dátuma
2015.07.06. 08:20

A görögök csődje sok dologra figyelmeztet bennünket. Egyrészt ne rendezz olimpiát, ha nem elég erős hozzá a gazdaságod, másrészt az EU pénzből szőtt álmok gyorsan elszállnak, harmadrészt az államadósság nem játék. Jelenleg kedvező a gazdasági klíma térségünkben, ezért sem érezzük olyan nagy gondnak a görögök izmozását a hitelezőkkel, de ha ez a helyzet megváltozik, mi is nagy bajba kerülhetünk. (...) A legegyértelműbb ok az, hogy a gazdaság nem dübörög, legfeljebb csoszog. Messze nem szárnyaltuk túl a válság előtti mutatókat, a tartósnak nevezett gazdasági növekedés ebben a mértékben nem folytatható, amit a 2016-os költségvetés mérsékelt prognózisa is alátámaszt. Elég egy rossz év a mezőgazdaságnak, az autóipar átmeneti visszaesése, és mindjárt korrigálni kell a sarokszámokat. Az államadósság az Alaptörvény előírásai ellenére csak nem akar érdemben csökkenni, a hitelminősítők többsége ezért sem sorolnak minket továbbra sem a stabil gazdaságok közé.(...)

Szerző
Témák
blog 6.oldal