Előfizetés

Vírusok és veszélyek a nyaralások alatt

A fiatalok és családok számára is elkezdődött a nyári szezon. Akár fesztiválozni indulnak a fiatalok, akár nyaralni a családok az okostelefonok, táblagépek és laptopok nélkül már egyre nehezebben tudják elképzelni a pihenésük időszakát.  A vezető, proaktív védelmet kínáló biztonságtechnológiai vállalat, az ESET szakértői most néhány tippet és tanácsot adnak, az online eszközeink biztonságos és körültekintő használatához, ami a gondtalan nyaralásunk alapja lehet. 

„A pihenés és kikapcsolódás ideje alatt hajlamosabbak vagyunk könnyedebben kezelni az elektronikus eszközeinket is, pedig a veszélyek száma a legtöbb esetben hatványozódik ezekben a helyzetekben. A fiatalok legfontosabb fesztiválkelléke a mobiltelefonjuk lett, amin az összes személyes adat és érzékeny információ megtalálható róluk. Érdemes ezért a körültekintő használat mellett néhány biztonsági tanácsot is betartani.” – nyilatkozta Béres Péter, a Sicontact Kft., az ESET magyarországi disztribútorának vezető IT tanácsadója.

 

10+1 Biztonsági tipp a nyári szezonra

1. Mindig védd jelszóval eszközeidet. Miért? Ha valaki ellopja telefonod, táblagéped, laptopod először a jelszóval szembesül, és csak annak feltörése után tud hozzáférni az adataidhoz. Természetesen nem lehetetlen feltörni a jelszavakat sem, de ezáltal mégis egy réteggel több védi számítógépünk, így időt nyerhetünk az eszköz megkeresésében, esetlegesen a letiltások, korlátozások végrehajtásában.

2. Mindig készíts biztonsági mentést az eszközökön tárolt adatokról. Az, hogy nem tudjuk visszaszerezni ellopott eszközünket, még nem jelenti azt, hogy az azon tárolt összes információt és szoftvert el kell veszítenünk. Ha rendszeresen végzünk biztonsági mentéseket, akkor a legjobb úton haladunk afelé, hogy megvédjük elveszett fájljainkat. Manapság már nagyon sokfajta mentési lehetőség áll rendelkezésünkre, beleértve az online mentési módokat is, legyen szó akár mobil eszközeinkről, akár személyi számítógépünkről.

3. Használj nyomkövető szoftvert, amely segít az ellopott eszköz felderítésében. Ellopott eszközünk visszaszerzése egyáltalán nem lehetetlen, főleg akkor, ha tudunk kommunikálni az eszközzel, vagy azzal a személlyel, aki eltulajdonította. Az ESET Lopásvédelmi funkciója ebben segítségedre lehet.

4. Ne kísértsük a tolvajokat azzal, hogy őrizetlenül hagyjuk eszközeinket, főleg nyilvános helyeken. Ha őrizetlenül hagyod laptopod az autóban, táblagéped a repülőtéren vagy okostelefonod egy étteremben, az olyan, mintha felszólítanád a tolvajokat, hogy lopják el az eszközöd.

5. Titkosítsd fontos adataidat. Ha fontos adatainkat titkosított fájlokban tároljuk, akkor megakadályozhatjuk, hogy bárki hozzájuk férhessen az ellopott eszközön. A fájlok titkosítása a legfrissebb Microsoft Windows és Mac OS X operációs rendszereken ingyenesen elérhetőek.

6. Gondolkozz, mielőtt kattintasz. A közösségi médiában szembejövő linkek közül sem minden az, aminek látszik, rengeteg az átverés, főleg azok, melyek pikáns tartalmakat ígérnek. Sokszor biztonságosabb először rákeresni a link tárgyára a Google-ban vagy a weboldal URL-jét begépelni a böngészőbe.

7. Ne ossz meg olyan személyes tartalmat, amit még édesanyádnak sem mutatnál meg. Miért? Az adatvédelmi beállítások ellenére szinte lehetetlen kontrollálni, hogy mi történik azokkal a dolgokkal, amiket kiposztolunk, szóval ezeket  bárki láthatja, akár olyan is akivel nem szeretnéd megosztani az adott tartalmat. Rendszeresen ellenőrizzük adatvédelmi beállításainkat, mivel ezek időnként megváltozhatnak.

8. Csak olyan emberek bejelölését fogadd el, akiben megbízol és akár a saját házibulidba is meghívnád. Ha ismeretlen embert fogadunk el barátunkként, az a saját hírnevünket veszélyeztetheti. Győződj meg róla, hogy jól értelmezed a „barátom barátja“ beállítást a közösségi oldalakon.

9. Ne terjesszünk linkeket és posztokat ellenőrzés nélkül. Az információk és linkek megosztása vizsgálat nélkül nagyon kockázatos. Becsaphatnak minket, így helytelen és rosszindulatú tartalmakat oszthatunk tovább.  Ellenőrizd ezeket a tartalmakat egy megbízható hírportálon, mielőtt megosztanád őket a közösségi médiában.

10. Úgy posztolj, hogy bármi, amit kitettél, saját életre kelhet. Ugyan kitörölhetünk tartalmakat, azokat már lehet, hogy látták és elmentették. Ne kapkodj, jól gondold, meg mit osztasz meg!  Bárki, aki látja az általad kiposztolt fényképet, bármikor lementhet magának egy másolatot és azt tehet vele, amit csak akar.

+1. Sose tegyünk fel a közösségi oldalra olyan fotókat, amelyeken lakásunk értéktárgyai, nagy értékű műszaki cikkei láthatóak, vagy amelyek segíthetnek az esetleges betörőknek a tájékozódásban. És végül sose posztoljuk ki előre, ha nyaralni indulunk, ugyanis a statisztikák szerint a betörők több mint 85 százaléka is aktívan használja, figyeli a közösségi oldalakat. Emiatt ha például éppen becsekkolunk a reptérre, bőven elég a közvetlen családtagokkal, barátainkkal közölni, nem tanácsos ezt publikus információként megosztani." (x)

 

Ősztől nincs többé Budapest-Belgrád légijárat

Október 25-től megszűnik az Air Serbia a Budapest és Belgrád közötti légijárata, ezzel megszűnik a közvetlen összeköttetés a két főváros között - írta hétfőn az Airportal.hu légügyi szaklap a légitársaság tájékoztatására hivatkozva.

A budapesti mellett az Air Serbia megszünteti lárnakai járatát is. A szerb nemzeti légitársaság 2014 márciusában kezdett repülni a két város között, naponta közlekednek a cég ATR 72 típusú repülőgépei Budapest és Belgrád között, iparági források szerint az alacsony utasforgalom miatt döntöttek a leállítás mellett.

Orosz embargó - Konzerválódó magyar piacvesztés

Az Európai Unió és Oroszország közötti elhúzódó szankcióháború legnagyobb vesztesei a jelentős orosz exporttevékenységet végző és az őket kiszolgáló logisztikai cégek. A kérdés ma már nem az, hogy mekkorát veszít az EU az orosz embargón, hanem hogy mekkora és milyen tartós lesz a további piacvesztés mértéke. A konfliktus magyarországi vonatkozásai is súlyosak: az ukrán-magyar vasúti áruforgalom 70 százalékkal esett vissza, míg napjainkra az orosz-magyar irányú forgalom teljesen elkerüli Záhony térséget. 

Ez súlyos és vissza-fordíthatatlan folyamatot eredményez: a kelet-nyugati áruforgalom kezeléséből élő cégek bezárhatják kapuikat és akár 3000 munkahely szűnhet meg. Az október 8-9-ei velencei Nemzetközi Közlekedéslogisztikai Konferencia fókuszában az orosz embargó és annak hatásai állnak, a kormányzati, logisztikai és közlekedési szakemberek együttesen keresik a kiutat a konzerválódó hazai piacvesztésből.

A most látható tendenciák alapján elmondható, hogy az orosz piac nagyon sok területéről évekre, évtizedekre teljesen kiszorulhatnak az EU-s cégek. Az orosz piacon ugyanis elindult egy olyan átrendeződési folyamat, amelynek az eredményeként nagyon sok termékből - főleg a mezőgazdaság területén - önellátókká válnak, vagy más irányból szerzik be. E mellett a kereskedelmi útvonalak markáns átrendeződése továbbra is folyamatban van: rohamléptekben épülnek ki új útvonalak Kína, a Távol-Kelet más országai és Oroszország között.

Többek között ilyen a több mint 6 milliárd dolláros orosz-kínai beruházás, a „Silk Road” projekt, azaz az új Selyemút kiépítése, ami várhatóan 2018-ra befejeződik. A közlekedési folyosók átrendeződése Európán belül is jól látható: erősödött a Moszkva-Brest-Berlin vonal és nagyot gyengült az Ukrajnán keresztül, Dél Európába tartó áruszállítási folyosók forgalma, a kialakult orosz-ukrán ellentétek miatt.

„Magyarország akkor jár el jól, ha megpróbál minél jobban alkalmazkodni a megváltozott folyama-tokhoz, és olyan külkereskedelmi területeket keres, ahol tudja növelni külgazdasági aktivitását. Továbbá ha a belső piacon, az embargó által leginkább sújtotta záhonyi térségben egy területi alapon működő vámszabadterületet hoz létre.” – mondta el Fülöp Zsolt, a Magyar Logisztikai Szolgáltatók Központi Szövetségének (MLSZKSZ) elnöke.

A kérdés jelenleg ugyanis a záhonyi térség túlélése: azaz mi a módja annak, hogy a térségben tevékenykedő, eddig a keleti irányból érkező áruforgalmak kezeléséből élő logisztikai szolgáltatók új megbízásokhoz és piacokhoz jussanak. Biztosítva ezzel egyrészről a mintegy 3 ezer munkavállaló további foglalkoztatását, a több ezer család megélhetését. Másrészről szükséges felkészíteni a záhonyi térséget a kereskedelmi és logisztikai útvonalak átrendeződéséből eredő új kihívások kezelésére.

Az MLSZKSZ szerint a záhonyi térség működését lehetőség szerint függetleníteni kell a kelet-nyugat irányú áruforgalomtól. Erre az a megoldás, hogy olyan gazdasági környezetet kell teremteni a térségben, amely vonzza a termelő beruházásokat, mert ha van beruházás és fejlesztés, akkor ahhoz kapcsolódnak logisztikai szolgáltatások és áruforgalmak is. A termelést ellátó áruforgalom pedig sok irányból érkezhet a térségbe. Az MLSZKSZ ezt a vonzó gazdasági környezetet továbbra is egy területi alapon működő vámszabadterület létrehozásában látja, amelynek létrehozását kezdeményezte a Nemzetgazdasági Minisztériumnál.

Ezzel Magyarország árufuvarozási versenyhelyzete jelentősen javulna, mivel a szomszédos or-szágok egyikében sem hoztak eddig még létre ilyen jellegű létesítményt. Csak idő kérdése, hogy ezt mikor teszik meg, mivel mind a szlovákok, mind a románok keresik a megoldást a térségi vasúti árufuvarozás mélyrepülése és a válság elhúzódásából eredő problémákra. Ezért különösen fontos lenne a vámszabadterület engedélyezési folyamat Kormány általi felgyorsítása, mert e nélkül könnyen elveszítheti az ország ezt a most még meglevő előnyét is.