Szabó László lett a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke

Publikálás dátuma
2015.07.06. 19:42
eírás: Szabó László kommunikációs szakember, a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségének vezetője, elnökjelölt
Nyolc tagszervezet támogatta Szabó László, a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidő Sportszövetsége (FODISZ) elnökének jelölését a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöki tisztségére. Az MPB ma tartotta rendkívüli közgyűlését, ahol Szabó Lászlót meg is választották a testület elnökének. 

A 45 éves jelöltet támogatta az MPB tagszervezetei közül a Magyar Atlétikai Szövetség, a Magyar Úszó Szövetség, a Magyar Tenisz Szövetség, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége, a Magyar Szkander Szövetség, a Magyar Táncsport Szövetség, a Magyar Erőemelő Szövetség és a Magyar Hallássérültek Sportszövetsége.

Szabó László a meggyőző 33 szavazattal nyert, a posztért szintén induló, a Magyar Rögbi Szövetség által jelölt paralimpikon, Koller Sándor 3 voksot kapott. Öt szavazat érvénytelen volt.Az elnöki poszt azután üresedett meg, hogy a botrányba keveredett Gömöri Zsolt június 19-ei hatállyal benyújtotta lemondását.

. MTI Fotó: Kovács Attila

. MTI Fotó: Kovács Attila

Szabó László megválasztása előtt pár percben ismertette ötpontos programját. Ebben az egyik legfontosabb teendőjének a paralimpiai bizottság iránti bizalom helyreállítását nevezte meg. Kiemelt támogatást ígért a riói paralimpiára készülőknek, fontosnak tartotta egy utánpótlás Paralimpiai Akadémia létrehozását, a budapesti paralimpia megrendezését, továbbá azt, hogy a fogyatékos sportolókat egyenjogúként kezeljék az ép sportolókkal. A sportvezető bejelentette, az elnöki tisztet társadalmi munkában kívánja ellátni, de hozzátette: "egy főállású főtitkárra és/vagy sportigazgatóra szüksége van az MPB-nek". 

A közgyűlés előtt kisebb vihart okozott, hogy a Gömöri-ügyet kirobbantó Kovács Brigitta, az MPB néhány hónapja eltávolított gazdasági vezetője nem kapott mandátumot, pedig véleménye szerint a Vakok Világszervezetének kincstárnokaként ez a jog megillette volna őt. Amint az ülésen elhangzott, az MPB közgyűlésén alanyi jogon szavazhatnak azok, akik valamely nemzetközi szervezetben tisztséget töltenek be. A mandátumvizsgáló bizottság azért nem adott szavazati jogot Kovácsnak, mert ő már nem dolgozik az MPB-nél, amely annak idején delegálta őt a Vakok Világszervezetébe. Később a mandátumvizsgáló bizottság határozatát a közgyűlés is megerősítette. Kovács Brigitta egy rögtönzött sajtótájékoztató keretében elmondta, hosszan beszélt az ügyről a Vakok Világszervezetének elnökével: "Az elnök arról tájékoztatott, hogy az MPB-nek joga van új személyt jelölnie kincstárnoknak, de mindaddig, amíg a helyemre nem kerül új ember, én vagyok a kincstárnok". Egyúttal kijelentette, bíróságon támadja meg a hétfői közgyűlést és annak minden határozatát, mivel álláspontja szerint jogsértő volt, hogy megfosztották szavazati jogától és nem engedték be a közgyűlésre.

Szerző
Frissítve: 2015.07.06. 20:53

Tour de France - Hansen fájdalomcsillapítót reggelizett

Publikálás dátuma
2015.07.06. 14:42
FOTÓ: Getty Images, Bryn Lennon
Elmondása szerint fájdalomcsillapítót reggelizett Adam Hansen ausztrál kerékpáros, aki a Tour de France vasárnapi, második szakaszán hatalmasat bukott.

A Lotto-Soudal csapat bringása Twitter-oldalán közölte, hogy az esés következtében ugyanaz a válla ugrott ki, amely három hete is. Így a következő hetekben erős fájdalmakkal kell számolnia, de ezzel együtt ott lesz a hétfői etap rajtjánál.
A bukás következtében a 34 esztendős Hansen a 198 fős mezőnyben a 196. helyen áll, és hátránya 12 perc 51 másodperc az éllovas svájci Fabian Cancellara mögött.

Az ausztrál versenyző sorozatban 12. nagy körversenyén indul, a 2011-es Vuelta a Espana óta nem hagyott ki háromhetes viadalt, és nyert már szakaszt Vueltán és Giro d'Italián is. A hollandiai napok után hétfőn Belgiumban tekernek a kerekesek, és az Antwerpen-Huy közötti 159,5 kilométer vár rájuk.

Szerző

Lezárták az M7-est Balatonkeresztúrnál

Publikálás dátuma
2015.07.06. 13:01
MTI Fotó: Varga György
Teljes szélességében lezárták az M7-es autópálya Nagykanizsa felé vezető oldalát egy kamion hétfő délelőtti balesete miatt a műszaki mentés idejére Balatonkeresztúrnál. A forgalmat a balatonfenyvesi csomópontnál a 7-es főútra terelik, a járművek a főváros felé a külső és a leállósávon haladnak - közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság.

A sajtószolgálat korábbi tájékoztatása szerint egy Budapest felé tartó kamion vezetője - eddig tisztázatlan körülmények között - elvesztette az uralmát a jármű irányítása felett, a kamion a belső szalagkorlátnak ütközött, majd az oldalára borult. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye szerint a balesetben az aszfaltot szállító jármű üzemanyagtartálya megsérült, az aszfalt az úttestre ömlött. A marcali hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet, és a nagykanizsai hivatásos tűzoltó-parancsnokság daruja is elindult a helyszínre.

A 166-os kilométerszelvényben fél kilenc körül történt balesetben a jármű vezetője megsérült, a mentők kórházba vitték.
A műszaki mentés idejére az M7-esről leterelt járművek a balatonkeresztúri felhajtónál térhetnek vissza a sztrádára.

Szerző