Előfizetés

Leépül az ország: a vasútnál is drámai a létszámhiány

Publikálás dátuma
2015.07.07. 17:12
Fotó: Tóth Gergő, Népszava
A vasutasok drámai létszámhiánya már a közlekedés biztonságát veszélyezteti - hívta fel a figyelmet közleményében a Vasutasok Szakszervezete (VSZ).

A tájékoztatás szerint a szakszervezet a szombati vasutasnap alkalmából levélben követeli a kormánytól és a MÁV Zrt. vezetésétől, hogy kezdjenek azonnal egyeztetést a munkavállalók képviselőivel a szakmából való elvándorlás megállítására, tegyenek lépéseket azon juttatások és vívmányok - egyebek mellett a korkedvezményes, korengedményes nyugdíjrendszer - visszaszerzéséért, amik vonzóbbá teszik a pályát.

Követeléseik között szerepel a béremelés, vasutas életpálya-modell és olyan bértarifa-táblázat kidolgozása, amely elősegíti a munkavállalók vasúthoz való kötődését. A VSZ közleményében arra is felhívja a figyelmet, hogy a vasutasoknak gyakorlatilag évente "ésszerűtlenül szigorú" KTI (Közlekedéstudományi Intézet) vizsgán kell megfelelniük, ha meg akarják tartani a beosztásukat. A rendszer üzleti alapon működik, a munkáltatónak minden egyes vizsgáért 17 ezer forintot kell fizetnie a KTI-nek - írják, hozzátéve, hogy a rendszer átdolgozását javasolják.

A szakszervezet a közlemény szerint elvárja továbbá egy egészségügyi monitoring rendszer kialakítását és alkalmazását, és az egészségre ártalmas, valamint veszélyes munkakörökben dolgozó kollégáknál a napi munkaidő csökkentését. Mint írják, a vasutasokat felháborítja, hogy a kormány és a tulajdonos is "ölbe tett kézzel nézi", hogyan értékelődik le fokozatosan, de egyre biztosabban az egykor irigyelt hivatás, és hogy erre az embert próbáló munkára ma már "lasszóval is alig lehet munkavállalót fogni".

Kiderült, ki vitte el az ötmilliárdos lottónyereményt

Publikálás dátuma
2015.07.07. 16:46
Illusztráció/Thinkstock
Május végén elvitték minden idők második legnagyobb Ötöslottó-főnyereményét: egy szerencsés 5 milliárd forinttal lett gazdagabb. A pénzcentrum.hu pedig exkluzív információk birtokába jutott a legújabb magyar lottómilliárdosról, aki nemrég felvette a giga-nyereményt.

Mindenki, aki lottózik - de még talán az is, aki nem - időről időre elábrándozik azon, hogy mi lenne, hogyan változna meg az élete, ha öt szám eltalálásával egycsapásra megváltozna az élete. Nos, van, akinek nem kell többet ábrándoznia, mert valóra vált. A minden idők második legnagyobb főnyereményét, az egészen pontosan 5 049 127 895 forintot május 30-án vitték el. 

A Pénzcentrum értesülése szerint a szerencsés ember most pedig jelentkezett a nyereményért.

A legújabb magyar milliárdos kitöltötte a Szerencsejáték Zrt. úgynevezett nagynyertes kérdőívét. Ennek köszönhetően néhány érdekesség ki is derült róla, - írja a portál. Ahhoz  nem járult hozzá, hogy a játékszervező megadja, az ország melyik területén, városában él, és hol adta fel a nyertes szelvényt - de azért elég sok minden kiderült a kérdőívből.

Elmondása szerint például már korábban is sikerült nagyobb nyereményhez jutnia, de a pontos összeget nem árulta el. Mondhatni, nagypályás: az Ötöslottó mellett rendszeresen játszik Kenót, és Eurojackpoton is gyakran próbára teszi a szerencséjét. Az eddigi jövedelmi helyzetéről annyit árult el, hogy éppen hogy kijött a havi jövedelméből. Vélhetőleg kissé megszállott is lehet, ugyanis arra a kérdésre, hogy mit vesz először a nyereményéből, azt válaszolta, hogy egy másik lottót.

Hosszú évek óta lottózik, saját bevallása szerint mindig is hitt a szerencsében. A nyertes szelvényt egyedül játszotta meg, nem barátokkal, rokonokkal. Különleges szisztémákban nem hisz, de van egy egyedi babonája. A kérdőívre adott válaszokból az is kiderül: a SzerencseSzombat sorsolási műsort nézve tudta meg, hogy az ő szelvénye az ötmilliárdos nyertes, és bevallotta, első reakciója az ijedtség volt. Azt is megtudni, hogy Magyarországon marad,  és a jelenlegi munkahelyét sem akarja otthagyni, de egyéb, a jövőt illető terveit nem osztotta meg. 

A pénzt befekteti, és kérni is fogja megbízható pénzügyi befektető segítségét az optimális, legbiztonságosabb befektetéshez - tudta meg a Pénzcentrum a Szerencsejáték Zrt-től.

Megint baj van a metróval - Nem jár egy szakaszon

Publikálás dátuma
2015.07.07. 16:34
Fotó: Vajda József, Népszava
Forgalmi ok miatt nem jár a 4-es metró a kelenföldi végállomás és a Szent Gellért tér között kedd délután - közölte a Budapesti Közlekedési Központ a Facebook-oldalán. 

A szerelvények helyett az utasokat pótlóbuszok szállítják. Ezzel egy időben a BKK tájékoztatása szerint a 3-as metró műszaki okok miatt a teljes vonalon hosszabb menetidővel közlekedik.