Előfizetés

Műholdas jeladót kaptak a szalakóták

Első alkalommal láttak el műholdas jeladóval szalakótákat Magyarországon, egyelőre egy tucat madár kapott nyomkövetőt, de a tervek szerint összesen száz madarat szerelnek majd fel a készülékkel.

A szalakóták száma egész Európában jelentősen lecsökkent, a faj több nyugat-európai országban kipusztult. A Kárpát-medencei állomány egyelőre stabil, így védelme, megőrzése kifejezetten fontos a faj európai uniós jövője miatt. Az Magyar Madártani Eegyesület szakemberei A szalakóta védelme a Kárpát-medencében című LIFE+ projekt keretében tizenhárom madarat láttak el jeladóval az elmúlt két hétben, de a tervek szerint a nyomkövetővel felszerelt madarak száma eléri majd a százat.

A miniatűr jeladókkal a faj költőhely-használati és hosszú távú, Afrika Szaharától délre húzódó területeire irányuló vonulási szokásairól kaphatunk pontos adatokat. A madarak mozgását a lakosság is nyomon követheti az interneten. A Kárpát-medence szalakóta-állományának vonulási útvonalai és telelőterületei szinte egyáltalán nem ismeretesek. A hagyományos madárgyűrűzés segítségével az elmúlt több mint száz évben alig néhány visszafogási adatot sikerült csak gyűjteni, így a madarakat a vonulás és a telelés idején fenyegető veszélyforrásokról sincs elegendő információ.

A szalakóták évente mindössze négy hónapot töltenek Európában, idejük nagyobb részét a tavaszi és őszi vonulás és az afrikai telelés teszi ki. A hosszú, évente oda-vissza akár tizenötezer kilométeres út alatt sok nehézséget kell leküzdeniük, az illegális vadászat, a pihenő- és telelőhelyek leromlása, a táplálékhiány, a klímaváltozás rengeteg madár pusztulását okozza.

A vonulási útvonalak pontosabb ismerete segítheti a veszélyek csökkentését, hiszen a már ismert pihenő- és telelőhelyek védelme könnyebben biztosítható a BirdLife nemzetközi madárvédő szervezet helyi partnerei és a kormányok közreműködésével. A BirdLife partnerszervezete hazánkban az MME.

A madarak egészségének védelme miatt a napenergiával működő jeladók nem lehetnek nehezebbek a testsúly 3-5 százalékánál. A szalakóták testsúlya átlagosan 130-180 gramm között mozog, a vonuláskutatásban használt Argos rendszerű PTT-jeladó mindössze 4,5 grammot, az élőhely-preferencia vizsgálata során használt GPS-műszer 5,5 grammot nyom, így egyik készülék sem zavarja a madarakat mindennapi életükben.

Menekültellenes "kisokos"

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2015.07.07. 18:08
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Miközben a Fidesz az illegális bevándorlás elleni fellépés okán hétfőn elfogadott törvénymódosítás mielőbbi kihirdetését szorgalmazza és sürgeti Áder Jánost, hogy minél előbb írja alá a már nála lévő jogszabálycsomagot, a hvg.hu birtokába került anyagból kiderült, a rendőröknek igazoltatniuk és büntetniük kell a migránsokat. A lap forrásai szerint a rendőrök útmutatást kaptak, hogy egységesen lépjenek fel a migránsokkal szemben, és úgy intézkedjenek, hogy annak kitoloncolás legyen a vége.

Utasították a rendőröket, hogy minden menekültnek látszó embert igazoltassanak, és akivel szemben csak lehet, kezdeményezzenek szabálysértési feljelentést. Erre a lap birtokába került anyagból következtetett a hvg.hu. Forrásaik szerint a rendőrök külön útmutatást kaptak, aminek célja, hogy a szabálysértési feljelentés nyomán könnyebben kiutasíthassák a migránsokat. Az egyik kerületi kapitányság dolgozója jelezte a portálnak, hogy nem voltak véletlenek a fővárosban megtartott razziák a menekültekkel szemben, mivel a rendőröket arra utasították, hogy minél több migránssal szemben intézkedjenek. A BRFK-n júniusban külön disztribúciós elektronikus postafiókot is létrehoztak, hogy a migrációs csoport érintett parancsnoki állománya erre kapja meg a menekültekkel szembeni intézkedések iratait.

Az eljáró rendőrnek először meg kell állapítania, hogy menedékkérőről van-e szó. Aki a személyazonosságát sem tudja igazolni, a rendőrség idegenrendészeti hatóságához kerül, itt szankcionálhatják az illetőt. Egyetlen esetben nem kell büntetni, ha a harmadik országból származó személyt a magyar menekültügy már regisztrálta, és az erről szóló igazolással a kezében épp a kijelölt tartózkodási helyére, azaz a menekülttáborba tart. A rendőrök ugyan mérlegelhetnék a pénzbírságot is, ám vezetőik a feljelentést szorgalmazzák. Simon Ernő, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának magyarországi kommunikációs munkatársa szerint azokat, akiknek nincs érvényes papírjuk, semmiképpen nem érhetné retorzió. Arra figyelmeztetett, mindenki folyamodhat menekültstátusért, automatikusan senkit nem lehet visszafordítani és ennek érdekében rendőrségi eszközöket sem használhatnak fel.

Hangulatkeltő az írás
A hvg.hu-n megjelentekre reagálva a rendőrség közleményben tiltakozott, szerintük a cikk a valóságot torzítva, az olvasók megtévesztésére alkalmas módon tünteti fel a rendőrök illegális bevándorlókkal szemben végzett – törvényben előírt – feladatait. A rendőrség közlése szerint az a bizonyos „kisokos”  nem létezik, a cikk a rendőrség törvényes működésébe vetett közbizalom gyengítését célzó hangulatkeltés. 

A Fidesz az illegális bevándorlás elleni fellépés érdekében hétfőn elfogadott módosítások mielőbbi kihirdetését szorgalmazta. Tuzson Bence, a kormánypárti frakció szóvivője arról beszélt, a csomagot megküldték a Sándor-palotába, így az már Áder János előtt van. Ha a fideszes politikus ezt nem is mondta ki, de megjegyzésével a köztársasági elnököt sürgette, gyorsan írja alá a törvényt, ami a demokratikus ellenzék szerint komoly visszaélésekre ad lehetőséget. A szóvivő jelezte, az idén már - hétfőig - 72 893 ember érkezett illegálisan Magyarországra, főként a déli határon keresztül. Ha minden így megy tovább, ez a szám az év végére elérheti a 120-130 ezret, szemben a tavalyi 43 ezerrel. Tuzson szerint a határzár az egyik legjobb megoldás az illegális határátlépés meggátolására.

Az európai uniós tagállamok és intézmények képviselői mellett hét olyan unión kívüli ország kaphat meghívást az ősszel tartandó magyarországi migrációs konferenciára, amelyen a Magyarországra érkező menedékkérők áthaladnak. Ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be, miután az unió soros elnökségét betöltő Luxemburg tárcavezetőjével, Jean Asselbornnal találkozott. A miniszter szerint jelentős eredmény lenne, ha a szeptemberben, vagy legkésőbb október elején megrendezendő tanácskozáson Albániával, Koszovóval, Szerbiával, Montenegróval, Macedóniával, Bosznia-Hercegovinával és Törökországgal sikerülne megállapodni arról, hogy fogadjanak be a maguk területén olyan uniós állomásokat, amelyeken kiszűrik, ki jogosult menekültstátusra.

Dohány utcai zsinagógánál is gyűjtést rendeztek tegnap a menekülteknek FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Dohány utcai zsinagógánál is gyűjtést rendeztek tegnap a menekülteknek FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Magyarországon egyébként alig él olyan külföldi, aki nem európai. A KSH adatai alapján a Napi Gazdaság arról írt, hogy Baranya és Somogy megye kistelepülései a holland nyugdíjasok körében népszerűek, Győr-Moson-Sopron megyében osztrákok vásárolnak házakat, de sok szlovák és német is él az országban. Az oroszok elsősorban Hévizen vásároltak szállodát, panziókat, ingatlanokat. Az észak-afrikai arab államok és a fekete-afrikai országok állampolgárainak száma több mint háromszorosára nőtt egy évtized alatt, megközelítve az ötezer főt.

Jól jött a kormánynak a menekültügy, a Fidesz támogatottságát egyesek szerint sikerült stabilizálni. A kampány a Habony Árpád-Finkelstein páros munkája, amelyben Rogán Antal is részt vesz. Erről a 444.hu számolt be.

Európa határvidékei: bántalmazzák a menekülteket
Rendőri erőszak, embertelen körülmények és kilátástalan jogi helyzet vár azokra a migránsokra és menekültekre, akik a Balkán-félszigeten való átkelésre vállalkoznak - állapította meg legfrissebb jelentésében az Amnesty International (AI). A nemzetközi jogvédőszervezet egyéves kutatássorozatának - melyben több mint száz menekülttel is interjút készítettek - eredményeit bemutató budapesti sajtótájékoztatón kiderült, hogy azok a migránsok, akik Szerbiában vagy Macedóniában próbálnak menedékkérelmet kérni, komoly akadályokba ütköznek, a két országban gyakorlatilag nem működik menekültügyi rendszer. Sok probléma van a magyar-szerb határon is: a menedékkérők elmondása szerint a szerb rendőrök megütik, rugdossák őket. Előfordul, hogy a határon jogtalanul visszafordítják az embereket. "A jelentésben három főbb pontban fogalmaztunk meg ajánlásokat a magyar kormány részére, hogy segítsük Magyarországot a menekültügyi törvények betartásában" - mondta Jeney Orsolya, az AI Magyarország igazgatója. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a magyar kormánynak meg kell akadályoznia, hogy a nemzetközi védelemre jogosult embereket visszaküldjék Szerbiába. Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke hangsúlyozta: az AI-jelentés is rámutatott, hogy a kormány álláspontjával ellentétben Szerbia nem tekinthető biztonságos harmadik országnak.
J. D.

Vasárnapi zár - Az MSZP újra beadta népszavazási kezdeményezését

Az MSZP kedden változatlan formában benyújtotta az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartásának eltörlését célzó népszavazási kezdeményezését a Nemzeti Választási Irodának (NVI), így szerintük a kérdést most már biztosan a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé kell utalni majd.

A szocialisták lépését a kezdeményezést beadó Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes jelentette be újságíróknak, a választási iroda budapesti épületéből kilépve.Kiemelte, az MSZP teljesen biztos abban, hogy hamarosan népszavazást lehet majd tartani a vasárnapi zárva tartásról. A szocialisták akár már ősszel elkezdhetik az aláírásgyűjtést, amennyiben a választási bizottság átengedi az MSZP teljesen törvényes kezdeményezését - mondta Lukács Zoltán.