Kedveském, merre van a troli? - Áthelyezik a végállomást

Publikálás dátuma
2015.07.08. 18:16
Forrás: Facebook/BKK
Áthelyezik a 70-es és 78-as trolibusz Kossuth Lajos téri végállomását, jövő hétfőtől a Báthory utcában, a Kozma Ferenc utca kereszteződése előtt kialakított végállomáson lehet a trolikról le-, illetve felszállni.

A Budapesti Közlekedési Központ közlése szerint az áthelyezési munkák miatt a pénteki üzemkezdettől a vasárnapi üzemzárásig a 70-es trolibusz, továbbá csak pénteken a 78-as trolibusz helyett pótló autóbusz közlekedik.

Szerző

Senki nem lőheti le Orbánt, még filmen sem - Vajna résen van

Publikálás dátuma
2015.07.08. 17:54
Forrás: Facebook/Zero/ Magyar Nemzeti Filmalap
A Karlovy Vary-i filmfesztiválon Nemes Gyula, a Zero c. film rendezője - a Vs.hu információi szerint - remek "píár"-fogással élve, filmje vetítése előtt drámai hangon jelentette be a közönségnek, hogy elárul egy kulisszatitkot, amit - titok ugyebár - nem lenne szabad megtennie. A kellőképpen felizgatott közönség megtudhatta:  a Filmalap befenyítette, hogy ha nem vágja ki mozijából azt a részt, amiben lelőnek egy bizonyos politikust, akkor vissza kell fizetnie a támogatást.

Nemes Gyula a sajátos performance során elővett egy golyóstollat, és megmutatta, hogy azzal satírozta ki a filmből annak a bizonyos politikusnak az arcát, majd jelezte: vélhetőleg így is mindenki felismeri majd, kiről van szó. A rendező nem mondta ki Orbán Viktor nevét. 

A Vs.hu-nak egy, a filmszakmában dolgozó forrása, aki hónapokkal ezelőtt, még nem végleges állapotában látta a filmet, megerősítette, hogy a történet szóról szóra igaz, és abban a verzióban, amit ő látott, még a magyar miniszterelnök feje virított a képen, abban a  jelenetben, amikor a főszereplő politikusok görögdinnyékre erősített arcképeire lövöldözik. 

Forrás: Facebook/Zero/ Magyar Nemzeti Filmalap

Forrás: Facebook/Zero/ Magyar Nemzeti Filmalap

Szóval, vélhetőleg a filmipari kormánybiztos résen van, és ez nyilván nem ok nélküli:  

forrás: vs.hu

Szerző

Már tombol a vihar - Szélrohamok, jég már Budapesten is

Publikálás dátuma
2015.07.08. 17:39
Illusztráció/Thinkstock
A heves zivatarok veszélye miatt Veszprém megye több járására már narancssárga, vagyis másodfokú, több dunántúli megyében elsőfokú riasztásokat adott ki a meteorológiai szolgálat szerda délután. Ezeken a területeken már a következő órákban előfordulhatnak olyan heves zivatarok, amelyeket viharos szél, jégeső, felhőszakadás kísérhet. A nap folyamán több megyében, a Balatonnál is akár óránkénti 100 kilométeresnél erősebb lehet a szél.

Szerdán a Dunántúl északnyugati felén 24-26 fokos, másutt még 26-31 fokos átlaghőmérséklet valószínű. Csütörtökre mindenhol visszaesik a hőmérséklet. Az északnyugat felől délkelet felé helyeződő hidegfront éjszaka hagyja el az ország keleti határait. A front mentén több helyen számítani lehet óránkénti 80 kilométerest sebességet meghaladó széllökésre.

A zivatarokat akár óránkénti 90-100 kilométeresnél erősebb szélrohamok kísérhetik, lokálisan nagyméretű jég is előfordulhat. A meteorológiai szolgálat szerda éjfélig szóló veszélyjelzése szerint a heves zivatar veszélye miatt Budapesten és Pest megyében, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Somogy, Tolna és Zala megyében a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken olyan heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket intenzív esőzés, akár óránkénti 100 kilométeresnél erősebb - a Balatonnál akár 110-120 kilométer/órás - széllökések kísérhetnek, és nagy méretű jégdarabok is hullhatnak.

Kedden az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) is felhívta a figyelmet a heves zivatarok idején várható veszélyekre. Mukics Dániel, az OKF helyettes szóvivője azt írta: az ilyen erős széllökések faágakat szakíthatnak le, fákat dönthetnek ki, és nemcsak balesetveszélyesek, hanem közlekedési akadályokat is képezhetnek. A szél megbonthatja az épületek tetőszerkezetét, megrongálhatja az energiaellátás és a távközlés vezetékeit.

 15.30 - Néhány órán belül 12 fokkal csökkent a hőmérséklet Sopronban

Néhány órán belül mintegy 12 Celsius-fokkal csökkent a hőmérséklet szerdán Sopronban, miután elérte a nyugati határt a hidegfront - tájékoztatott a soproni meteorológiai állomás vezetője. Kiss Márton elmondta, hogy míg a legmagasabb délelőtti hőmérséklet 33,8 fok volt a városban, addig délután valamivel három óra utánra 21,2 fokra csökkent a beszivárgó észak-nyugati szél miatt. Hozzátette: a hőmérséklet tovább fog csökkenni, az esti órákban várhatóan a 20 fokot sem fogja elérni. Elmondta azt is, hogy az ország keleti részén most is 38 fok van.

16.16 - Károkat is okozva érkezett a vihar Vas megyébe

Heves széllel és nagy mennyiségű vízzel csapott le a vihar szerdán délután Vas megyére, amíg Szombathelyen délután három óra körül - első hullámban - csak egy rövid ideig tartó intenzív zápor mosta az utcákat, addig a megye más településein már kisebb károk is keletkeztek. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint Nemescsón villanyoszlopokat döntött ki a viharos szél, Simaságon egy családi házra dőlt az udvaron álló fa, amely gyökerestől fordult ki, Nick közelében pedig egy 15 méter magasságú fűzfa dőlt rá az elektromos vezetékre. Kőszegen a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű víz okozott gondot, amely befolyt több ingatlanba. A hőmérséklet percek alatt több mint tíz fokot csökkent.

16.25 - Leszakadt a felhő Zalaegerszegen

Felhőszakadás volt délután Zalaegerszegen, rövid ideig borsószem nagyságú jégeső esett. A vihar negyedórán belül átvonult a városon, utána csendesedett az eső. A hőmérséklet rövid idő alatt legalább tíz fokkal visszaesett.

16. 45 - A fővárosban is elsötétedett az ég

Budapestre is megérkezett a vihar, heves szélrohamok kíséretében lezúdult az eső, helyenként jég esik.

17.10 - Folyamatosan riasztják a tűzoltókat, leálltak BKK-járatok

A fővárosban is számos riasztást kaptak a tűzoltók a heves zivatarok okozta fennakadások miatt - tájékoztatott a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Jellemzően kidőlt fák, megrongálódott épületek miatt kérték a tűzoltók segítségét. Sok helyen a heves esőzések miatt az utakon hömpölyög a víz, emiatt áll, vagy csak lépésben halad a forgalom. A katasztrófavédelem azt kéri, hogy aki teheti, maradjon otthon. Az útközben lévőknek pedig azt ajánlják, hogy biztonságos helyen parkoljanak le.

A BKK Facebook-oldalán közölte, hogy a csepeli (7-es) és a ráckevei (6-os) HÉV nem közlekedik, mert fa dőlt a felsővezetékre. Az 52-es villamos helyett pótlóbusz jár a Nagysándor József utca és Pesterzsébet, Pacsirtatelep között, a 88-as, a 140-es, a 140B, a 172-es és a 272-es autóbusz a külső végállomások felé rövidített útvonalon közlekedik fakidőlés miatt. A Libegő sem jár.

Az 1-es villamos helyett a Közvágóhíd és a Puskás Ferenc Stadion között, a 3-as helyett az Ecseri út és a Gubacsi út között, a 47-es helyett Újbuda-központ és a Városház tér, a 41-es helyett szintén Újbuda-központ és a Kamaraerdei Ifjúsági Park között, a 24-es helyett pedig a Nagyvárad tér és a Közvágóhíd között pótlóbusz jár.Fennakadások vannak a 77-es, 78-as, a 81-es és a 82-es trolibusz vonalán is.

17.30 - Késnek a dunántúli vonatok 

Jelentős késésekre kell számítani több dunántúli vasútvonalon, így a hegyeshalmi a szombathelyi, a dél-balatoni és a Boba-Ukk vonalon is - közölte a Mávinform szerda délután. A Budapest-Székesfehérvár-Szombathely vasútvonalon, Pétfürdő és Hajmáskér között a vihar leszakította a felsővezetéket, Hajmáskér-Veszprém között elromlott a biztosítóberendezés. Jelenleg állnak a vonatok. A vasúttársaság megrendelte a buszokat, de a Veszprém Volán nem tud járműveket biztosítani, így áll azon a szakaszon a közlekedés. A vonatok utasainak 60-80 perces késésre kell számítaniuk.

A Boba-Ukk vonalon háromnegyed négy előtt néhány perccel meghibásodott az egyik személyvonat mozdonya. A vonatot egy másik mozdonnyal viszik majd tovább. Az arra közlekedő vonatok 40-50 percet késnek.  A Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa vonalon, Balatonszentgyörgy és Nagykanizsa között - tartós felsővezetéki zárlat miatt - áll a forgalom. A vonatok 40-50 perc késéssel közlekednek a bél-balatoni vonalon.  A Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon, Budaörs és Biatorbágy között leszakadt a felsővezeték az egyik vágány fölött. A vonatok 50-60 perc késéssel közlekednek.

A pécsi vonalon a kelenföldi pályaudvar és Háros között Budafok megállóhelynél fa dőlt a vasúti pályatestre, és mindkét vágányon leszakította a felsővezetéket. Jelenleg áll a vonatforgalom. A vonatok 80-100 perces késéssel tudnak csak közlekedni.

,

Szerző