Előfizetés

Zöld út a mentőhelikoptereknek

Megkapta az üzemben tartási engedélyt a Szegedi Tudományegyetem klinikáinak mentőhelikopter-leszállópályája szerdán. Facskó Andrea, a klinikai központ elnöke az engedély átadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a mentőhelikopterek közvetlen klinikai leszállási lehetőségével jelentősen gyorsul a súlyos sérültek baleseti és sürgősségi ellátása a dél-alföldi régióban.

Uniós támogatással 700 millió forintból alakították ki sürgősségi betegellátó osztályt és a helikopter-leszállót. A 24,5 méter magas torony tetején a leszállóhely 2013-ban kapott létesítési, 2014 júliusában használatba vételi engedélyt. Az üzemben tartási engedélyt azonban csak most adták ki. A korábbi tervek szerint tavaly év végétől landolhatott volna ott a mentőhelikopter. Egyetlen engedélyre volt ehhez szükség – írtuk meg januárban, ezt azonban akkor még meg sem kérte a klinika.

Majó Zoltán, az egyetem gazdasági-műszaki főigazgatója akkor ezt azzal indokolta, hogy az előírások között vannak „teljesen értelmezhetetlen dolgok is”, mint hogy a biztonsági őröket speciális vágóeszközzel és tűzoltó védőfelszereléssel kell ellátni, sőt egy 40 órás tanfolyamot is el kell végezniük, amely még el sem indult. A mentőhelikopter egy balesethez bárhol leszáll, s ott nyilvánvalóan nem fogadják ilyen szakemberek - mondta.

Német Ferenc a vagyonvédelmi kamara elnöke, aki „civilben” repülésbiztonsági szakértő a Népszavának januárban elmondta, valószínűleg félreértések, illetve előkészítési hiányosságok okozhatják a kialakult helyzetet. A biztonsági őröknek ugyanis semmiféle „nem létező” képzésben nem kell részt venniük. Valójában egy 40 órás alapfokú tűzoltó tanfolyamról van szó, amit szerte az országban sok helyen szerveznek. Német hangsúlyozta: repülésbiztonsági szempontból meg kell különböztetni, hogy füves területre száll le a gép vagy beépített térben, tíz emelet magasságban kell landolnia egy korongon. A sűrűn változó légköri viszonyok, illetve a manőverezési lehetőségek szűkössége fokozottan veszélyes.

Ha bármilyen ok – vihar, üzemzavar – miatt a torony tetején felborul, kigyullad a helikopter, nincsen más azonnali segítség, mint a helyszínen lévő őr, aki segít az oltásban, a kimenekítésben. A mostani bejelentés nem szól arról, hogy a klinika végül teljesítette-e ezeket a biztonsági feltételeket.

Nem kispálya - Szétszedte a tetőt a vihar

Publikálás dátuma
2015.07.08. 20:51
MTI Fotó: Nagy Lajos
Nagy lendülettel félig lebontotta egy családi ház tetőszerkezetét a vihar Hárskúton, a Fő utcában. 
MTI Fotó: Nagy Lajos

MTI Fotó: Nagy Lajos

Székesfehérváron egy egész sorházzal tette ugyanezt.

A többszintes sorház a Hübner András utcában áll, a tetőszerkezeten mintegy 150 négyzetméteres felületen bontotta meg a profillemezt a viharos erejű szél. A tetőről leszakadó törmelék parkoló autókat és más épületeket is megrongált. A még veszélyes darabokat a székesfehérvári tűzoltók eltávolították, és rögzítették a még ép részeket.

Épületre dőlt fa egy agárdi táborban, de az ott tartózkodó több mint harminc gyermek közül senki sem sérült meg. A fát a pusztaszabolcsi tűzoltók egy fővárosból érkező magasból mentő gépjármű segítségével távolítják el. A viharos szélben kidőlt egy fa Székesfehérváron egy buszmegállóban, az ágai eltaláltak egy gyalogost, akit a mentők kórházba vittek. A Seregélyesi úton pedig egy leszakadt villanyvezeték miatt gyulladt meg két, a vezeték alatt parkoló személygépkocsi. Gánt-Gránáson egy melléképületben keletkezett tűz villámcsapás miatt. 

A vihar sújtotta területekről a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba szerda kora estig több mint 380 hívás érkezett. A legtöbb riasztást Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Fejér megyében, valamint Budapesten kapták, de folyamatosan érkeznek a riasztások az ország más területeiről is, ahogy halad a vihar. A legtöbb esetben leszakadt faágak és kidőlt fák miatt kérték a tűzoltók segítségét. Több helyen kidőlt villanyoszlopok is nehezítik a közlekedést, helyenként az áramszolgáltatásban is vannak problémák.

Nem jár a 3-as metró a Deák tér és Kőbánya-Kispest között

Nem közlekednek a 3-as metró szerelvényei szerda este a Deák Ferenc tér és Kőbánya-Kispest között - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán.

A kimaradó szakaszon pótlóbuszokat indítottak.A felszíni járatokon felfüggesztették az első ajtós felszállási rendet, a metróvonalakon pedig ideiglenesen elfogadják a MÁV bérleteit is - közölték. Szerda este számos HÉV-, villamos- és buszvonalon okoz fennakadást a vihar a fővárosban.

lásd még: Jár még egyáltalán valami BKV Budapesten?